Te waar om mooi te zijn – Roxanne Wellens

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  June 28, 2017  |  Geen reacties


June 28, 2017


De nu negentienjarige Roxanne Wellens begon op vijftienjarige leeftijd met het schrijven van haar boek. Haar grote droom was om dit boek ook uit te geven. Na elke letter te herschrijven gaat vandaag ‘Te waar om mooi te zijn’ over de toonbank in tal van boekenwinkels. Roxanne wandelde in haar eentje de Camino en ging vrijwilligerswerk doen in Nepal. Beiden met als doel op zoek te gaan naar wat vrijheid juist is. De zoektocht naar vrijheid heeft ze dan ook verwerkt in haar boek. Ook het thema zelfmoord komt aan bod. Dit naar aanleiding van de zelfgekozen dood van 3 van haar grootouders.

In ‘Te waar om mooi te zijn’ verliest Othello zijn zus, Minthe, door zelfdoding. Othello gaat op zoek naar wat Minthe bezighield, namelijk vrijheid. In de instelling waar Minthe verbleef, staat een doos op Othello te wachten. Hij reist ernaar toe om de doos op te halen, maar dit doet hij niet alleen. Rowan, Othello’s onderbuurman, reist met hem mee. Later blijkt dat Rowan dichter bij Minthe staat dan Othello oorspronkelijk wist.

Met ‘Te waar om mooi te zijn’ behandelt Roxanne een zware thematiek, zelfdoding, maar ze weet het boek toch luchtig te houden. Het is een zeer toegankelijk boek voor jong en oud. Het laat je stiltaan bij de kijk op het leven, maar ook bij de kijk op de dood. Minthe was op zoek naar vrijheid, maar kon deze niet vinden in haar leven en koos daarom voor de dood. Othello ging op zijn beurt ook op zoek naar de vrijheid waar zijn zus naar zocht, maar hij kwam tot het besluit dat vrijheid in alle dingen zit die je doet, je kiest zelf voor een deel hoe vrij je bent. Dit vind ik wel een mooie gedachte en hier schuilt naar mijn idee waarheid achter.

Ikzelf vond het ook heel leuk om een interview van Roxanne te mogen afnemen. Roxanne is een leuke jongedame waar we hopelijk in de toekomst nog veel van mogen lezen. ‘Te waar om mooi te zijn’ is vlot leesbaar en biedt je de mogelijkheid om even stil te staan bij de gedachtegang van personen die te kampen hebben met zelfmoordneigingen. Ik denk dat Roxannes boek veel mensen kan helpen met het verwerken van een zelfmoord(poging) van een familielid of kennis.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Te waar om mooi te zijn / Roxanne Wellens / Uitgeverij Querido / 2017 / 159 blz. / ISBN 9789045121291Bijdrage van:


Hoi, ik ben Marije en ik ben 20 jaar. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers, met een lichte voorkeur voor engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!
Comments Closed