Het jaar na jou – Mike Gayle

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  September 22, 2017  |  Geen reacties


September 22, 2017


De dood van een geliefde, hoeveel boeken zijn er al wel niet over dat onderwerp geschreven? Ik vind het dan ook elke keer weer gewaagd als een schrijver dit onderwerp uitkiest. In dit nieuwe boek van Mike Gayle verliest Tom plotseling de liefde van zijn leven, Laura. Hij blijft achter met zijn twee dochters, waarvoor hij eigenlijk zou moeten zorgen. De moeder van Laura, Linda, neemt de zorg voor haar kleindochters op zich, terwijl Tom steeds meer vlucht in zijn werk. Na een jaar is de maat vol bij Linda en neemt ze een drastische beslissing die Tom zal confronteren met de harde realiteit. Kan hij zichzelf bij elkaar rapen om zijn gezin bij elkaar te houden?

Het begin van het boek, dat de oorspronkelijke titel ‘The Hope Family Calendar’ draagt, is wat eentonig. Er wordt al snel een beeld geschetst van de situatie en die situatie blijft eigenlijk een aantal hoofdstukken lang ongewijzigd. Ik zat te wachten tot er dan eindelijk iets zou veranderen, waar Mike Gayle gelukkig gehoor aan gaf. Het tweede deel van het boek heeft genoeg afwisseling met op het eind een echte plottwist die ik totaal niet aan zag komen.

Het perspectief in het boek wisselt tussen Tom en Linda. Toch zag ik Tom als de echte hoofdpersoon van het boek, terwijl ze eigenlijk evenveel aan bod komen. Misschien komt dat, omdat Linda het hele boek door eigenlijk weinig veranderd qua persoonlijkheid. Ze maakt wel veel mee en maakt haar eigen beslissingen in het leven, maar bij Tom krijg je als lezer het gevoel alsof je aan het eind van het boek een andere man voor je hebt.

Ik had wel wat moeite met de veelal letterlijke weergave van de gedachten van de hoofdpersonen. Ik vind het minder geloofwaardig overkomen als de gedachten zo duidelijk en helder worden neergezet, omdat in het echte leven mensen niet zo samenhangend denken en vaak niet zo goed kunnen reflecteren op zichzelf. De manier waarop het verhaal werd verteld vanuit Tom en Linda liet weinig meer aan de verbeelding over en de hoofdpersonen gaven zelf al snel antwoord op hun eigen vragen. Het plot zou op zichzelf heel goed de lezer kunnen emotioneren, maar door de schrijfstijl is dat bij mij eigenlijk geen enkele keer gebeurd.

Wat ik wel mooi bedacht vind, is het relatieve open einde van het boek. Normaal houd ik van een gesloten einde, waar alle vragen beantwoord zijn en iedereen gelukkig is. Bij dit boek vond ik het echter heel gepast dat de toekomst voor Tom en Linda nog open ligt, omdat ik denk dat de boodschap van het boek al verhuld zit in het verhaal zelf en niet in het einde.

Al met al heeft Mike Gayle met Het jaar na jou een boek geschreven dat vlot weg leest en zeker op het lijstje mag komen van boeken die je in de zomervakantie aan het zwembad gaat lezen.

Het jaar na jou | Mike Gayle | Meulenhoff Boekerij | 2017 | 319 pag.Bijdrage van:


Hoi, ik ben Marije en ik ben 20 jaar. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers, met een lichte voorkeur voor engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Deze roman maakte me om twee redenen nieuwsgierig: het speelt zich af in Australië, een land waar ik maar weinig van weet en het gaat...

 • Het verhaal van Alice Hart – Holly Ringland
  September 12, 2018
  Alice Hart, een jong meisje van negen met een idee, een heel gevaarlijk idee: hoe zou ze haar vader in brand kunnen steken? Het verhaal van Alice hart...
 • De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird – Brooke Davis
  June 30, 2015
  De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird is de debuutroman van Brooke Davis en speelt zich af in Australië. Het verhaal gaat over de zeven...
 • Tijgers in de nacht – Fiona McFarlane
  October 24, 2014
  Eenzame ouderen als onderwerp van een boek klinkt niet heel interessant. Toch blijkt het verhaal van Ruth, een 75 jaar oude vrouw in Australië, verrassend...
 • -->  Comments Closed