Ik zie je in de kosmos – Jack Cheng

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  September 6, 2017  |  Geen reacties


September 6, 2017


Alex Petroski is een elfjarige jongen die met zijn moeder en hond in Colorado woont. De hond, Carl Sagan, is vernoemd naar een bekende astronoom en de grootste held van Alex. Hij droomt ervan om zijn gouden iPod ooit de ruimte in te sturen, net zoals zijn grote held deed met een gouden plaat. Op deze iPod wil hij allerlei aardse geluiden opnemen om ander leven in de ruimte kennis te laten maken met onze planeet: auto’s, muziek, een verliefde man… Om deze droom in vervulling te laten gaan, reist Alex naar een groot festival voor astronomen. Hij heeft lang gewerkt aan zijn eigen raket, maar helaas mislukt zijn lanceerpoging. Gelukkig leert Alex op het festival een aantal mensen kennen die bereid zijn om hem mee te nemen op avontuur en op zoek te gaan naar zijn vader. Ze raken verzeild op verschillende plaatsen in Amerika met telkens een nieuw avontuur.

Ik was meteen verliefd op de cover en titel. Ze gaven me een dromerig gevoel, maar de korte inhoud zorgde ik ervoor dat ik mijn beeld een beetje moest aanpassen. Een verhaal over de ruimte, maar vooral over optimisme, nieuwsgierigheid en een zoektocht naar anderen en jezelf: dat was wat ik verwachtte en wat ik uiteindelijk ook kreeg.

Vanaf de eerste bladzijde was ik erg gehecht aan Alex. Hij is een pientere, oprechte jongen die zonder al te veel na te denken zegt wat hij denkt of voelt. Zijn natuurlijke nieuwsgierigheid en opmerkzaamheid zorgen gedurende het hele verhaal voor grappige en gênante situaties waarbij ik vaak hardop moest glimlachen. Ook de liefde voor zijn grote ruimteheld en hond spatten van de pagina’s af en maken het verhaal heel realistisch en oprecht. Hoewel ik bij sommige situaties even moeite had met de geloofwaardigheid ervan (hoe een elfjarige thuis zomaar weg kan, een trein kan nemen, met andere mensen die hij kent van een forum op avontuur gaat…), raakte ik de draad gelukkig niet kwijt.

Door de korte hoofdstukken en het gemak waarmee Alex zijn verhaal vertelt in de vorm van opnames op zijn iPod, zorgen ervoor dat het boek leest als een trein. Zonder het te beseffen las ik vaak een heel aantal pagina’s aan één stuk door en genoot ik met volle teugen van het verhaal. Ondanks dat ik eerst mijn twijfels had over de combinatie tussen de ruimte enerzijds en menselijke relaties en een zoektocht anderzijds, bleek dit toch uitstekend te werken.

Ik zie je in de kosmos is een oprecht en humoristisch verhaal met een kleine intelligente hoofdpersoon waar elke lezer verliefd op zal worden. Ondanks dat ik bij enkele scènes wat vraagtekens plaats, las ik het boek bijna in één keer uit en genoot ik van begin tot einde.

 

Ik zie je in de kosmos / Jack Cheng / Vertaald door Karien Gommers / 2017 / Karakter / 270 blz. / ISBN 9789045212128Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

Na het veelbelovende eerste deel keek ik reikhalzend uit naar het tweede deel van de Warcross-serie. Ik kon dan ook niet snel...

 • De kleine Odessa: De val van Scribopolis boek 2 – Peter Van Olmen
  April 15, 2019

  Odessa keert na een lange tocht eindelijk terug naar haar geliefde stad Scribopolis. Helaas blijft er weinig over van de stad...

 • De kleine Odessa: De val van Scribopolis boek 1 – Peter Van Olmen
  April 12, 2019

  Mabarak is het geheim van de Aquila’s op het spoor en om de geliefde stad Scribopolis van de ondergang te redden, moet Odesa...

 • De kleine Odessa: Het geheim van Lode A. – Peter Van Olmen
  April 10, 2019

  Ondertussen woont Odessa al een tijdje in het prachtige Scribopolis en neemt ze deel aan de lessen. Ze heeft het er erg naar haar...

 • De kleine Odessa – Peter Van Olmen
  April 8, 2019

  Odessa is twaalf jaar en mag van haar moeder niet buiten de veilige muren van hun huis komen. Maar ’s nachts, wanneer haar moeder...

 • -->  Comments Closed