Sirenen – Joseph Knox

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  September 5, 2017  |  Geen reacties


September 5, 2017


Het begint met een van huis gelopen tiener.
Hoe het eindigt is aan inspecteur Aidan Waits.

Na het laten verdwijnen van bewijsmateriaal is er nog één optie voor inspecteur Waits: een levensgevaarlijke undercoveroperatie. Hij moet infiltreren in de Franchise, die geleid wordt door de charmante en zakelijke Zain Carver. De Franchise verspreidt zijn handel via de cafés in Manchester. Aidan raak steeds verder verstrikt in de onderwereld, waarin geld, drugs en seks een prominente rol spelen. Na een tijdje wordt hij benaderd door een belangrijk politicus om uit te zoeken hoe het met  zijn dochter Isabelle gaat. Ze is weggelopen van huis en nu is ze een van de meisjes van Carver, die drugsgeld ophalen bij de cafés. Isabelle draagt een groot geheim met zich mee, dat alles te maken heeft met haar reden om van huis weg te lopen.

De grenzen van Aidan vervagen, zijn morele kompas laat hem in de steek en hij heeft een gave om in problemen te komen. De problemen gaan van kwaad tot erger als de leider van de rivaliserende bende wordt vrijgelaten; er worden moorden gepleegd, er gaan tieners dood aan een vervuilde partij drugs, er worden taxi’s in de brand gestoken… Alles gaat mis en de spanningen in de Franchise lopen hoog op. Aidan gaat op zoek naar de waarheid in de donkerste delen van Manchester. Het is duidelijk dat hij niemand kan vertrouwen in een wereld waar alles draait om macht.

‘Forget the night ahead’

Aidan is een inspecteur die verder weg is geraakt dan hij zou willen. Hij drinkt en gebruikt, waardoor zijn beslissingen niet altijd even logisch zijn. Later kom je er achter dat zijn beslissingen vaak niet zo dom zijn als ze leken. Aidan heeft een donkere humor, hij is sarcastisch en niet op zijn mondje gevallen. Iets wat niet altijd van pas komt in het criminele wereldje waar hij zich schuilhoudt.

De personages zijn goed uitgewerkt, waardoor het verhaal echt tot leven komt. Door het boek te lezen voelt het alsof je zelf ook beland bent in de Franchise waar geweld, intimidatie en misleiding de normaalste zaken van de wereld zijn. Hierdoor vervagen je eigen normen en waarden, iets wat ook bij de personages in het boek gebeurt.  Je voelt het innerlijk conflict van Aidan en vele andere personages en je ervaart het zelf door het boek te lezen.

Een opmerkelijk personage vond ik ‘de Bug’, die Aidan regelmatig uit de problemen helpt. Dit is een crimineel die erom bekend staat dat hij zich vroeger vol liet spuiten met allerlei cocktails van drugs, het liefste met gebruikte naalden. Hij is een bekende dragqueen in de homoscene en vermaakt zich nu met het opzuigen van bloed van verslaafden rechtstreeks uit de ader.

Voordat ik begon aan Sirenen was ik erg benieuwd of het boek aan mijn hoge verwachtingen kon voldoen. Het grimmige, ‘gevaar ligt altijd op de loer’-gevoel beklemt je in veel delen van het boek, wat ik zowel goed vond van de schrijver als van de vertaler. Het einde is heel sterk en ondanks dat er een vervolg komt met Aidan Waits, worden je vragen voor het grootste deel beantwoord, waardoor het voelt alsof het verhaal af is.

Een slimmer thriller, met een interessante setting & bloedstollend einde!

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 6VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Sirenen/Joseph Knox/Vertaling Jan Mellema/Overamstel Uitgevers/2017/431 blz./ISBN 978 90 443 5126 2Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

“Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden…” – Nimrod.

In...

 • Jongen verslindt heelal – Trent Dalton
  November 11, 2019

  Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Clean – Juno Dawson
  August 28, 2019

  Afkicken is afzien. Dat is de zin die boven op de cover gedrukt staat. Dit geeft heel kort weer waarover het boek gaat.

  Expat Exit is geschreven door Patricia Snel en vertelt het verhaal van Elisa van Egmond die samen met haar elfjarige...

 • In dromen lieg je niet – Malin Persson Giolito
  January 2, 2019
  Scandinavische thrillers vallen me altijd meteen op bij boekhandels en, zoals in dit geval, op de recensielijst van De Leesfabriek. Een thriller over een high...
 • -->  Comments Closed