De dagboeken van Cassandra Mortmain – Dodie Smith

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  November 30, 2017  |  Geen reacties


November 30, 2017


Cassandra Mortmain is 17 jaar en woont met haar excentrieke familie in de ruïne van een middeleeuws kasteel waar ze zonder inkomen proberen te overleven. In tegenstelling tot haar vader – die ooit een bestseller schreef – houdt Cassandra het bij haar dagboeken waarin ze het dagelijkse leven neerpent. Op een dag komen twee rijke Amerikanen in de buurt wonen die Cassandra’s leven grondig overhoop gooien. Want als zus Rose nu eens met een rijke man zou trouwen, dan komt er direct een eind aan hun armzalige leventje.

Met deze klassieker uit 1949 waagde ik mij aan een nieuw leesavontuur. Normaal gaat mijn voorkeur uit naar verhalen in het nu of een futuristische toekomst. Maar voor dit verhaal van Dodie Smith, waarin haar liefde voor Engeland overduidelijk is, maakte ik graag een uitzondering.

De scherpzinnige Cassandra schrijft haar dagboeken volledig in de ik-vorm. Aan het begin van elk hoofdstuk weet ze je weer warm te maken voor wat er komen gaat, door telkens een klein tipje van de sluier op te lichten.
Bovendien vond ik het erg sprookjesachtig hoe ze de sfeer rond het kasteel beschrijft en hoe de gloed er rond met de tijden veranderd is.

Er zijn verschillende grote gebeurtenissen in het verhaal. Zo is er bijvoorbeeld de geschiedenis van de vader van Cassandra die ooit een bestseller schreef, maar zich nu erg eigenaardig gedraagt. Ik was tijdens het lezen erg curieus naar de ontknoping van deze verhaallijn.
Daarnaast heb je ook de komst van de twee Amerikaanse jongemannen die nieuw leven in de brouwerij brengen, maar ook de nodige misverstanden meebrengen over wie wie wil en wanneer en hoe.

Over het algemeen voelde ik me erg verbonden met Cassandra, als je haar puberale naïviteit achterwege laat. Toch vond ik het moeilijk me voor te stellen in welke armoede ze leefden, gecombineerd met de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Zo kunnen ze voor 4 pond (ongeveer 5 euro) – wat voor Cassandra en haar zus een hoop geld is – twee treinkaartjes, twee taxi’s en een luxe maaltijd voor twee personen bemachtigen. Ook het feit dat het leven eindigt als de nacht valt, en dat een boek lezen bij een klein stompje kaars een luxe is voor de familie Mortmain, doet me nadenken over de tijd van toen.

Dodie Smith weet Cassandra’s mijmerende gedachten en de zoet beschreven momenten voldoende af te wisselen met grappige situaties. Hierdoor loopt alles net iets anders dan verwacht, en blijft er snelheid in het verhaal. Bovendien is het mooi om te zien hoe de puber verandert in een personage dat meer diepzinnig is en nadenkt over het leven.

Ik ben het niet eens met de term ‘coming of age’-roman, daarvoor is het verhaal te luchtig. Maar een echt young adult vind ik het ook weer niet. Ik houd het op een veelzijdig en verrassend boek om te lezen dat Smith subtiel steeds minder dagboekachtig laat klinken.

De dagboeken van Cassandra Mortmain/Dodie Smith/vertaling Hannie Tijman/Uitgeverij Karmijn/2017/397 blz./ISBN 9789492168061Bijdrage van:


Hallo! Mijn naam is Anna en ik ben 21 zomers jong. Ik woon in Lokeren, maar ben student Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit van Gent. Alhoewel ik een trage lezer (of hoe noem je dat, 'slowreader'?) ben, heb ik wel altijd een boek of mijn trouwe e-reader bij me. Zo worden die lange treinritten of het wachten bij de dokter een stuk interessanter. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je helemaal in het verhaal kan opgaan, je kan echt meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laten liggen. Naast recenseren voor de Leesfabriek, begeleid ik ook groep 6 in de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en lees ik samen met andere enthousiastelingen in een leesgroep voor volwassenen "De Paterlina's". Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen en ik ben nog niet van plan om dit avontuur op te geven. En nu ga ik vlug verder lezen :)."

In mei 2019 publiceerde het CBS cijfers over de mentale gezondheid van jongeren. Hieruit bleek dat één of de twaalf jongeren...

 • Normale mensen – Sally Rooney
  August 5, 2019

  ‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • -->  Comments Closed