Het Lot – Jennifer E. Smith

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  December 13, 2017  |  Geen reacties


December 13, 2017


Alice is een tiener met een zware jeugd: op jonge leeftijd verloor ze haar beide ouders en werd ze opgenomen in het gezin van haar tante en nonkel. Ze heeft stiekem een oogje op haar beste vriend Teddy, maar durft het hem niet zeggen. Ook Teddy heeft het als kind niet makkelijk gehad. De vader van Teddy verliet hun gezin, waardoor Teddy en zijn moeder achterbleven met een grote berg schulden. Wanneer Teddy achttien wordt en een verjaardagsfeest geeft, besluit Alice voor de grap een lot van de loterij te kopen. Bizar genoeg wint Teddy opeens 140 miljoen. Alice en Teddy zijn ervan overtuigd dat deze enorme prijzenpot niets dan geluk zal brengen. Maar is het wel zo’n droom als je denkt, de jackpot winnen?

Dit boek trok meteen mijn aandacht door de prachtige cover. Ik werd er meteen verliefd op en was heel nieuwsgierig naar het verhaal. Een winnend lot vind ik een origineel uitgangspunt voor een YA-roman en Smith bewees in eerder schrijfwerk dat haar boeken zeker de moeite waard zijn om gelezen te worden.

Alice is een zeer nuchtere tiener met veel gevoel voor realiteit. Sommigen vinden haar misschien een beetje pessimistisch of een doemdenker, maar voor mij was ze vooral heel echt. Door het verlies van haar beide ouders, raakt ze ook een beetje kwijt wie ze zelf echt is en is ze onzeker over vele dingen waar een tiener zich doorgaans zorgen over maakt. Teddy is meer een losbol die leeft van gebeurtenis naar gebeurtenis, maar diep vanbinnen heeft ook hij het moeilijk met het vertrek van zijn vader. Hierdoor is er een nauwe band tussen de twee hoofdpersonages die door de auteur mooi wordt weergeven en voelbaar is voor de lezer. Je voelt je zelfs als buitenstaander verbonden met hun verhaal.

Door het grote geldbedrag lijkt er heel wat te veranderen voor Teddy en zijn moeder. In eerste instantie is iedereen euforisch over de winst, maar wanneer de pers Teddy geen seconde meer gerust laat en Teddy zich beetje bij beetje laat meenemen op een golf van blijdschap en rijkdom, begint Alice zich af te vragen of die jackpot wel echt zoveel geluk brengt als ze hadden gedacht. En in die twijfels en de gesprekken die Alice daarover voert met vrienden en familie, zitten heel wat levenslessen verborgen door de auteur. Iedereen zou op een heel andere manier omgaan met de winst van zo een gigantisch bedrag en anderen hebben sowieso een mening over wat jij best doet met dat geld. Ik vind dat de auteur op een aangename en luchtige manier die boodschap wil meegeven aan haar publiek en dat ze daar zeker in slaagt dankzij haar gelaagde personages.

In het begin werd ik niet meteen overdonderd door het verhaal, maar naarmate ik verder las, raakte ik steeds meer gehecht aan Teddy en Alice. Hun persoonlijke verhalen lieten mij niet onberoerd en de manier waarop zij elk verschillend met het geld omgaan, lijkt mij een zeer realistische weerspiegeling van onze maatschappij. Hoewel de auteur haar boodschap op een luchtige manier brengt, bereikt ze de lezer en zet hem aan het denken: wat zou jij doen als je zoveel geld zou winnen?

 

Het Lot / Jennifer E. Smith / Vertaald door Margot Reesink / Uitgeverij Q / 2017 / 301 blz. / ISBN 9789021407302Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion
  October 30, 2019

  Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Het mooiste verhaal over mijn familie – Nelleke Zandwijk
  October 25, 2019

  In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de scheel-kijkende ik-figuur van middelbare leeftijd, je mee in een verhaal over...

 • De ideale man – Mathilde Hoekstra
  October 21, 2019

  In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster...

 • Gevaar, De Royals deel 5 – Erin Watt
  September 20, 2019

  Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • -->  Comments Closed