Huis van glas – Len Vlahos

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  December 14, 2017  |  Geen reacties


December 14, 2017


Jared Stone heeft een hersentumor, niet lang meer te leven en besluit dan zijn leven te veilen op eBay om op financieel gebied de toekomst van zijn vrouw en twee dochters veilig te stellen. Het leven van Jared wordt verkocht en het gezinsleven is niet meer zoals het was. De ondergang van Jared en die van het gezin is begonnen.

De hersentumor die Jared heeft is niet eens echt het speciale aan dit boek, want boeken met dit onderwerp zijn er meer. Het bijzondere aan dit boek is de schrijfstijl en hoe alles samenkomt in dit boek, de zinnen die een beladen onderwerp luchtiger kunnen maken en ook begrijpelijker. De manier waarop bepaalde dingen geschreven zijn, is soms zelfs nog grappig te noemen, iets wat ik niet had kunnen denken voordat ik dit boek begon. Het euthanasievraagstuk vind ik hierin ook mooi verwerkt, het wordt wel genoemd, maar toch komt het niet te erg naar voren.

Wanneer de zeer egoïstische Ethan Overbee het leven van Jared koopt, wordt het huis eerder een filmset dan een gezellig huis waarin iemand erg ziek is. Dat is iets wat mij aan het denken zette, want hoe ver ga je om een tv-serie te maken? Dit gezin had totaal geen privacy meer en ze konden niet meer even op zichzelf zijn, alles werd vastgezet op camera en de helft daarvan werd geshowd aan de rest van de wereld. Daarnaast wordt er ook een goed beeld geschept over tv-montage, want zo zie je maar weer hoe je met ‘knippen en plakken’ van opnames de wereld kunt manipuleren.

Je leest het boek vanuit een aantal betrokkenen, maar de wisselingen hiervan zijn niet storend. Zo lees je onder andere vanuit Jackie, oudste dochter van Jared. Jackie vind ik een dapper meisje, want hoezeer ze ook onder druk staat en tegengewerkt wordt, ze geeft niet op en laat zien dat het niet normaal is hoe het er thuis aan toe gaat bij haar. Daarnaast is de band met haar zus Megan en moeder Deirdre ook bijzonder, met name de ontwikkeling die zij doormaken vind ik mooi en goed omschreven.

Ik heb nog nooit een boek gelezen waar de tumor zelf een van de ‘personages’ is. Op deze manier kon ik mij inleven in hoe de ziekte te werk ging en wat voor effect dat heeft op iemand die ziek is. De tumor wordt ook niet tumor genoemd, maar Glio (naar Glioblastoom), het werd hierdoor iets persoonlijker. Ook de overige personages zijn in het boek zeer goed neergezet. Ik leefde juist mee met het gezin en kreeg een enorme hekel aan Ethan Overbee.

Een aan te raden verhaal over trouw zijn, geloof, macht, opkomen voor een ander en jezelf, verlies en de dood. Dit is een bijzonder boek.

Mijn naam is Irene Bregman en ik ben 21 jaar. Ik studeer Sociaal Pedagogische Hulpverlening en naast mijn opleiding lees ik ontzettend graag. Lezen doe ik al sinds ik het kan en dat is gelukkig nooit weggegaan! Ik lees voornamelijk YA, maar ook boeken binnen andere genres worden verslonden.

Huis van glas/Len Vlahos/Vertaling Sandra C. Hessels/Karakter Uitgevers/2017/350 blz./
ISBN 9 789045 211688Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Zwijmelen over pubers die worstelen met zichzelf

In boekenland zijn...

 • Waar het licht is – Jenniver Niven
  January 18, 2018
  Een bijzondere ontmoeting op een bijzondere plek, bijzondere mensen en een bijzondere vriendschap. Dit is een bijzonder mooi verhaal. Theodore Finch...
 • Duet met jou – Dani Atkins
  November 20, 2017
  Wat doe je als je man in levensgevaar is en je een oude vriendin tegenkomt die je eigenlijk niet wil zien? Ally en Charlotte maken het beide mee, ’s...
 • Simon vs de verwachtingen van de wereld – Becky Albertalli
  August 19, 2016
  Becky Albertalli schrijft al sinds de basisschool, toen voornamelijk over haar huisdieren. Op haar twaalfde zakte ze voor de seksuele voorlichtingstoets...
 • Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld – Becky Albertalli
  March 30, 2016
  De zestienjarige Simon is homo, maar dat weet eigenlijk niemand, want tja, wat is precies een geschikt moment om tegen je vrienden te zeggen: ‘Hé, trouwens,...
 • -->  Comments Closed