De horlogemaker van Londen – Natasha Pulley

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  January 23, 2018  |  Geen reacties


January 23, 2018


De horlogemaker van Londen is prachtig vormgegeven, maar dat maakt weinig uit als de inhoud niet aan de buitenkant kan tippen. De achterflap is intrigerend en vertelt de lezer dat de hoofdpersoon terecht komt in ‘een fantastische wereld van uurwerken, muziek en mysterie’. Helaas kan ik me niet helemaal in die omschrijving vinden en komt de inhoud niet in de buurt van de geweldige cover.

Alle ingrediënten voor een pakkend verhaal zijn aanwezig. Een historische setting gecombineerd met steampunk elementen en een magisch randje? Ik zeg er geen nee tegen. Een wetenschapster op zoek naar een manier om te bewijzen dat de ether echt is en een horlogemaker die wel erg vaak met het toeval in aanraking komt; personages in wiens gezelschap je graag zou moeten willen verkeren. Achteraf moet ik echter de conclusie trekken dat niet alleen in het boek onwaarschijnlijke gebeurtenissen plaatsvinden, maar dat ook het onwaarschijnlijke gebeurd is buiten het boek: ik vond het vooral saai.

Ondanks uitgebreide beschrijvingen kwam het Londen van de jaren 1880 nooit tot leven en hetzelfde geldt voor de personages. Als je me zou vragen wat hun karaktereigenschappen zijn, zou ik er op zijn minst lang over na moeten denken en vermoedelijk ben ik ze morgen allang weer vergeten. Pulley is meer bezig met telling dan showing. Ze switcht zowel van perspectief als in de tijd en het lukt daarom niet om de personages in een krappe 350 pagina’s goed uit te werken.

Hoewel het lastig wordt de lezer mee te trekken als personages niet overtuigen, had het goed gemaakt kunnen worden door de magische en steampunk aspecten. Daar laat Pulley helaas opnieuw punten liggen. Ze heeft interessante concepten bedacht; zo kruipt er een mechanische octopus rond. Er zijn echter zoveel andere elementen die ze introduceert dat er geen tijd is alles geloofwaardig uit te werken. Hierdoor wordt afbreuk gedaan aan de wereld en verlies ik mijn interesse in het verhaal.

Omdat dit boek zoveel potentie heeft, is het extra kwalijk dat het gewoonweg niet boeiend is. Ik zou dan ook willen zeggen dat je De horlogemaker van Londen misschien beter aan je voorbij kan laten gaan. Aan de andere kant is ondertussen wel bevestigd dat er een vervolg komt, dus misschien dat Pulley in de volgende delen wel degelijk haar wereld gaat benutten. Ik weet alleen niet of ik daar na dit eerste deel nog wel benieuwd naar ben.

De horlogemaker van Londen/ Natasha Pulley/ vertaald door Caecile de Hoog/ Uitgeverij De Fontein/ 2016/ 352 blz./ ISBN: 9789026139857Bijdrage van:


Ik was zo’n meisje dat toen ze klein was, elke woensdagmiddag naar de bieb ging. Met lezen ben ik nooit gestopt. Afwisseling van verschillende genres is voor mij een must en boeken kopen doe ik altijd teveel. Gelukkig zal ik nooit kunnen zeggen: ‘Ik heb alles gelezen wat ik wilde’, want er blijven maar goede boeken uitkomen en op De Leesfabriek zal ik mijn liefde voor deze goede boeken graag delen!

Schaduw van de Vos is het eerste deel in een nieuwe serie van Julie Kagawa gebaseerd op de Japanse mythologie. In het boek krijgt...

 • De kleine Odessa: De val van Scribopolis boek 1 – Peter Van Olmen
  April 12, 2019

  Mabarak is het geheim van de Aquila’s op het spoor en om de geliefde stad Scribopolis van de ondergang te redden, moet Odesa...

 • De kleine Odessa: Het geheim van Lode A. – Peter Van Olmen
  April 10, 2019

  Ondertussen woont Odessa al een tijdje in het prachtige Scribopolis en neemt ze deel aan de lessen. Ze heeft het er erg naar haar...

 • De kleine Odessa – Peter Van Olmen
  April 8, 2019

  Odessa is twaalf jaar en mag van haar moeder niet buiten de veilige muren van hun huis komen. Maar ’s nachts, wanneer haar moeder...

 • Titans – Victoria Scott
  May 7, 2018
  De Titanenrace is een wedstrijd die voor het gewone volk tot de verbeelding spreekt. Titanen zijn voor hen onbetaalbaar, maar de race is een gebeurtenis...
 • -->  Comments Closed