Max, Mischa & het Tet-offensief – Johan Harstad

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  January 16, 2018  |  Geen reacties


January 16, 2018


Na een tamelijk zorgeloze jeugd in Stavanger, Noorwegen, moet Max met zijn ouders mee verhuizen naar New York.  De vraag die hij zichzelf, maar je ook als lezer stelt luidt: Kun je ooit een Amerikaan worden, als je diep in je hart nooit Noorwegen hebt willen verlaten? We volgen Max door zijn leven. We zien hem verliefd worden op de zeven jaar oudere kunstenares Mischa, we zien hem op zoek gaan naar zijn onbekende oom Owen en we zien hem carrière maken als toneelregisseur. We zien hem fouten maken en dierbaren verliezen, maar we zien hem ook genieten van de bijzondere momenten. De tekst op de achterflap geeft het thema al aan: Wanneer ben je zó lang van huis, dat het te laat is om terug te keren?

Laat ik beginnen met een waarschuwing: met deze recensie zal ik de schrijver ongetwijfeld tekortdoen. Ik weet namelijk niet hoe ik dit geweldige boek in een beperkt aantal woorden genoeg kan prijzen. Ik heb lang over dit boek gedaan en daardoor waren Max, Mischa, Mordecai en Owen ook lang een deel van mijn gedachten. Nu moet ik ze missen en ik denk dat ik nog nooit zo teleurgesteld ben geweest dat ik een boek uit heb gelezen.

Gedurende het hele verhaal komen de belangrijkste momenten in de geschiedenis van de Verenigde Stagen voorbij. Van de Twin Towers tot de economische crisis, als ook de oorlog in Vietnam. Vooral deze oorlog heeft een centrale, terugkerende rol in het boek. Max speelde in Noorwegen al met zijn vriendjes het Tet-offensief na en de film Apocalypse Now veranderde zijn kijk op de oorlog voorgoed. Als blijkt dat zijn oom Owen aan het eind van de Vietnam-oorlog heeft gediend voor het Amerikaanse leger, krijgen we ook vanuit zijn perspectief te lezen hoe het was in de oorlog en zien we hoe de oorlog zijn sporen heeft nagelaten bij de veteraan. Na de wissel van perspectief naar Owen halverwege het boek, waarbij je als lezer ook een sprong in de tijd maakt, was ik wel even mijn oriëntatie kwijt. Ik had zelf ook meer affiniteit met Max dan met Owen, waardoor ik stiekem tijdens de hoofdstukken van Owen altijd weer uitkeek naar de overschakeling naar het perspectief van Max.

Een ander terugkerend thema is vriendschap en dan met name de loyaliteit aan deze vriendschappen. Tijdens zijn jeugd was Max al altijd te vinden met zijn Noorse vriendjes. Hij vindt het moeilijk om ze achter te laten, maar vindt op de middelbare school in New York een waardige vervanging: Mordecai. De relatie tussen deze twee jongens is puur en ook hierbij vind ik dat de schrijver zoveel recht doet aan beide personages. Wanneer stel je een vriend boven je geliefde? Wanneer accepteer je dat een vriendschap is uitgebloed? Of bestaat het uitbloeden niet en had je dan gewoon harder moeten werken voor de vriendschap?

Het wordt tijd dat ook de vertaler van het oorspronkelijk Noorse boek de erkenning wordt geven die hij/zij verdient. Ik heb geen idee hoe het is om de Noorse versie te lezen, maar de liefde voor de Nederlandse taal spat er in dit boek vanaf. Het is een heel dik boek en dan is het verleidelijk om zinnen en stukken tekst over te slaan. Ik werd echter bij elke zin genoeg gefascineerd om door te lezen.

Harstad romantiseert niet; Harstad weerspiegelt de realiteit. Hij laat zien dat het leven niet altijd over rozen gaat en dat succes in zowel de liefde als het werk niet zonder hard werken behaald kan worden. Dit boek zal mij altijd bij blijven, niet alleen vanwege het feit dat het officieel het dikste boek is dat ik heb gelezen, maar ook omdat het me heeft doen realiseren hoeveel we kunnen vertellen op papier. Daarom wil ik afsluiten met het bedanken van Johan Harstad, voor het creëren van dit meesterwerk.

Max, Mischa & het Tet-offensief | Johan Harstad | Uitgeverij Podium | 2015, vertaling 2017 | 1230 pag. | ISBN 978 90 5759 849 4Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren...

 • De onschuld zelve – Amy Lloyd
  May 24, 2019

  De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp...

 • Skydancer – Lotte Kok
  April 24, 2019

  Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen...

 • De ondergrondse rivier – Martha Conway
  January 25, 2019
  Martha Conway groeide op in een groot gezin in Ohio. Nu doceert ze creatief schrijven aan de Stanford University. Eerdere romans, waaronder Thieving Forest...
 • Lean on Pete – Willy Vlautin
  November 26, 2018
  Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg,...
 • -->  Comments Closed