The reason you’re alive – Matthew Quick

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  January 25, 2018  |  Geen reacties


January 25, 2018


Vuilbekkende rotzak

In The reason you’re alive van Matthew Quick staat het leven van Vietnamveteraan David Granger centraal. De roman is rauw, keihard en uiterst eerlijk. Van A tot Z intrigeert het de lezer en laat het zien dat het soldatenleven niet over rozen gaat.

Veteraan David ligt in ziekenhuis na een ongeluk met zijn BMW. De artsen komen erachter dat hij een hersentumor heeft en hij kan niet meer alleen naar huis. Om te herstellen besluit hij tijdelijk bij zijn jankerd van een burgerzoon Hank in te trekken. Terwijl hij probeert te herstellen, doet hij een boekje open over de periode waarin hij vocht in Vietnam. Vriend Frank raadt hem aan zijn verhalen op te schrijven, om het zo verwerken. Die verhalen deelt David met de lezer: ‘Iedereen die de jungle van Vietnam heeft overleefd, weet hoe de Dood eruitziet. Ik ken die klootzak beter dan jij jezelf kent.’ Beetje voor beetje ontdekt de lezer wat er met David gebeurd is, waarom hij zo hard is en wie aartsvijand Clayton Fire Bear is.

The reason you’re alive is kei keihard. Vanaf de eerste bladzijde sieren de harde grove taal en meedogenloze gedachtegang van David. Hij lijkt onaantastbaar, oordeelt hard over het gebeurde en schuwt niets: ‘In de jungle werden heel veel Vietnamese souvenirs verzameld. Zelf verzamelde ik wapens: messen en geweren die ik van dode spleetogen afpakte. Anderen verzamelden oren of wijsvingers.’

Juist zijn recalcitrante houding en zijn voorkomen als slechte burger maken David tot een perfecte hoofdpersoon. Hij intrigeert en blijft boeiend door de manier waarop hij de wereld ziet. Zijn gedachtegangen zijn per definitie anders dan die van de lezer en zeker in het begin zorgt hij voor veel onbegrip. Hij heeft weinig respect voor zijn burgerzoon Hank en neemt geen blad voor de mond als het gaat om andere burgers: ‘Hij is zo gay als de neten, duidelijk het vrouwtje in zijn homorelatie en daarom noem ik hem Gay Timmy.’

Naarmate het verhaal vordert, maakt de lezer kennis met de andere David. De harde David maakt plaats voor de man in Vietnam en de man die achterbleef met een oorlogstrauma. ‘Doden is een stuk makkelijker dan sorry zeggen en het ook menen, en zover was ik nog niet helemaal.’ Heel voorzichtig gunt de emotieloze vent die over lijken gaat zijn tweede aard. En die is broos. Heel broos.

Quick plaatst Davids verhaal in een stilistisch sterk jasje dat niets verhult. Een sterke opbouw, waarin de herinneringen van David verbijsteren en tegelijkertijd shockeren overtuigen de lezer al snel van het ongeluk dat Vietnamveteranen treft. The reason you’re alive wordt daarmee confronterend, maar bovenal super interessant!

Matthew Quick/The reason you’re alive/vertaling Ineke Lenting/Lemniscaat/178 blz./ ISBN 9789047709367Bijdrage van:


Ha boekenwurmen! Ik ben Marloes Otten en ik ben docente Nederlands. Inmiddels geef ik al een aantal jaar les op een middelbare school in Drenthe. Daar geef ik Nederlands aan de leerlingen in de onderbouw van mavo, havo en vwo. In mijn vrije tijd – en ook voor mijn werk – lees ik heel veel boeken. Van literatuur tot YA-boeken, van thrillers tot een enkele chicklit: alles komt langs! Je kunt mij dan ook niet blijer maken dan met een mooi boek  Dus: van Charles Lewinsky tot Herman Brusselmans en van Dimitri Verhulst tot Cis Meijer; bijna elke schrijver kan mij blij maken met een boek

Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion
  October 30, 2019

  Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Het mooiste verhaal over mijn familie – Nelleke Zandwijk
  October 25, 2019

  In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de scheel-kijkende ik-figuur van middelbare leeftijd, je mee in een verhaal over...

 • De ideale man – Mathilde Hoekstra
  October 21, 2019

  In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster...

 • Gevaar, De Royals deel 5 – Erin Watt
  September 20, 2019

  Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • -->  Comments Closed