Verkruimeld land – Aya Sabi

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  January 5, 2018  |  Geen reacties


January 5, 2018


Oorlogen, gevangenschap, onderdanig moeten zijn. Dromen van een andere wereld waarin we kunnen zijn wie we willen zijn en hopen op iets beters dat komt. Daar gaat het boek Verkruimeld land over.

Het begon in het land van uitersten, daar waar verdriet heerste en men geluk vond op elke hoek van de straat. Zo begint het pakkende debuut van de jonge Aya Sabi. Die eerste zin zet al meteen de toon voor de verdere verhalen in het boek. Het debuut is een bundeling van verhalen over mensen in barre omstandigheden die ongelofelijk sterk en moedig zijn. Als lezer sta je met momenten versteld van de verhalen die de schrijfster hier neerschreef.

In 122 kleine pagina’s weet Aya Sabi de lezer perplex te doen staan. de verschillende hoofdstukken in het boek gaan telkens over andere personen met andere verhalen, die toch met elkaar verweven zijn. De verhalen spelen zich af in verschillende werelden maar wat terugkomt is het lot en hoe de verschillende personen hier mee omgaan, het gedoemde lot trachten te veranderen en het onrecht de baas proberen te zijn. Het zijn verhalen over hoop. Hoop dat alles beter wordt. Als lezer maak je kennis met een harde, pijnlijke wereld waar je ook de mooie kanten van te zien krijgt. Hoe bijvoorbeeld iemand op jonge leeftijd gevangen wordt genomen en achttien jaar lang van de buitenwereld weggehouden wordt, maar nooit de hoop opgeeft en blijft volhouden dankzij de gedachten aan zijn grote liefde en de kans op een weerzien. De verhalen zijn telkens weer aangrijpend en laten je niet onverschillig.

De verhalen zijn prachtig verteld en de schrijfster weet de gevoelens en gedachten van de personages mooi over te brengen op de lezers. Ze maakt je nieuwsgierig naar wat vooraf ging aan wat je te lezen krijgt of wat er nadien zal gebeuren doordat je telkens kleine stukjes van een mensenleven te lezen krijgt. Dit doet je wegdromen en nadenken over hoe het verder zal aflopen met de personages. Het boek maakt je benieuwd en geeft je stof tot nadenken.
Wat wel een minpunt is aan het feit dat je telkens maar een stukje krijgt over iemands leven en dat het boek dan weer verder gaat naar een ander verhaal is dat je dit in het begin niet meteen door hebt. Het staat niet expliciet aangegeven dat elk hoofdstuk een ander verhaal is waardoor je als lezer niet direct weet over wie het verhaal gaat en wie het vertelt. Dit is geen groot minpunt want het duurt niet heel lang voor je dit door hebt.

Het boek lees vlot en is zeker een aanrader. Als lezer kijk je uit naar meer van deze schrijfster.

Deze recensie is geschreven door Suzanne Patteet, 20-jarige studente Financie- en Verzekeringswezen uit Wezemaal (België).

Verkruimeld land/Aya Sabi/Uitgeverij Atlas Contact/2017/122 blz./ISBN 978 90 254 5105 9Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

dit is een overlevingstocht
door poëzie
dit is het bloed zweet tranen
van 21 jaar
dit is mijn hart
in jouw handen
dit...

 • Becks laatste zomer – Benedict Wells
  November 2, 2018
  Robert Beck droomde zijn hele leven lang van een carrière als muzikant. Uiteindelijk had het leven iets anders voor hem in petto en werd hij leraar op een middelbare...
 • Titans – Victoria Scott
  May 7, 2018
  De Titanenrace is een wedstrijd die voor het gewone volk tot de verbeelding spreekt. Titanen zijn voor hen onbetaalbaar, maar de race is een gebeurtenis...
 • Wees onzichtbaar – Murat Isik
  May 3, 2018
  In Wees onzichtbaar volg je Metin vanaf het moment dat hij in de Bijlmer komt wonen tot aan het moment dat hij studeert. Voor Metin zelf, zijn moeder en zus is het geen...
 • Gewoon leven – Luc Descamps
  December 27, 2017
  Romy is vijftien en leidt een doodnormaal leven. Ze vindt de andere meisjes van haar klas maar saaie bakvissen die de hele tijd zitten te roddelen over...
 • -->  Comments Closed