Zout van de zee – Ruta Sepetys

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  January 9, 2018  |  Geen reacties


January 9, 2018


“Wanneer de overlevenden er niet meer zijn, mogen we de waarheid niet met hen laten verdwijnen. Geef ze alsjeblieft een stem.”

In Zout van de zee volg je vier verschillende jongeren uit verschillende landen in 1945, het einde van de oorlog nadert. Ieder van hen is op weg naar het veilige Duitsland vanuit Oost-Pruisen. Deze vier jongeren, en velen met hen, zijn op de vlucht voor het Russische leger dat iedereen op hun pad uit de weg ruimt. Iedere jongere heeft zijn eigen verhaal, eigen geheimen, eigen doelen.

Joana is verpleegster en heeft het vertrouwen van de groep, Emilia behoort met haar Poolse afkomst in vele ogen tot de vijand, Florian blijkt om nog onduidelijke redenen betrokken te zijn geraakt bij wanpraktijken van de nazi’s en Alfred vecht met heel zijn leven voor Hitler en zijn vaderland.

Vanaf pagina één kreeg ik het idee dat dit een bijzonder boek zou worden, in eerste instantie misschien niet om het verhaal, maar ook om de schrijfstijl. De schrijfstijl is zo echt, zo puur. Je leest het boek alsof je op de zeebodem zit, op het einde aangekomen moet je wel naar adem happen. Gruwelijkheden van de oorlog worden niet mooier gemaakt dan het is, je voelt letterlijk de angst en hun verdriet.
Je leest over kinderen die ineens volwassen moeten zijn, over het overleven in plaats van leven. En ondanks alle zwarte gebeurtenissen voel je ook een lichtje in de duisternis, de liefde en vriendschap tussen de mensen, het enige wat hen ongeveer op de been houdt.

Het mooie aan dit verhaal vind ik dat iedere jongere in dit boek een eigen verleden, stem en karakter heeft en dat ze totaal verschillend van elkaar zijn. Ze proberen te overleven en dit kan bijna alleen maar door met elkaar samen te werken en elkaar te vertrouwen tijdens Operatie Hannibal.

Ik ben onder de indruk van dit boek. Dit is hoe de oorlog was, leuker en gezelliger was het niet. Dit verhaal is aangrijpend, echt, moedig, schrijnend, liefdevol.  Een gemeende 4,5 sterren voor dit boek. Een verhaal dat meer mensen zouden moeten lezen, houdt deze geschiedenis levend.

“Boeken brengen ons bijeen als een universele leesgemeenschap, maar ook als een universele menselijke gemeenschap die ernaar streeft van het verleden te leren.”

Mijn naam is Irene Bregman en ik ben 21 jaar. Ik studeer Sociaal Pedagogische Hulpverlening en naast mijn opleiding lees ik ontzettend graag. Lezen doe ik al sinds ik het kan en dat is gelukkig nooit weggegaan! Ik lees voornamelijk YA, maar ook boeken binnen andere genres worden verslonden.

Zout van de zee/Ruta Sepetys/Vertaling Aleid van Eekelen-Benders/Uitgeverij Luitingh-Sijthoff/ 2016/411 blz./ISBN 9 789024 570317Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

De 14-jarige Merel wordt van het dak van haar school geplukt. Waarom? Ze weigert hierover te praten. Merel was tevreden met haar...

 • Zoek me tussen de sterren – Francesca Zappia
  November 19, 2018
  Zoek me tussen de sterren geschreven door Francesca Zappia gaat over Eliza Mirk. Ze is introvert, heeft nauwelijks vrienden en gaat altijd op in de menigte....
 • Het vorige meisje – J. P. Delaney
  June 27, 2018
  Alles wat van jou is, was eerst van haar… Om te ontsnappen aan de vreselijke gebeurtenis die haar leven tekent, besluit Jane te verhuizen. Tijdens...
 • Angst – Dirk Kurbjuweit
  February 12, 2018
  Langzaam gaat alles kapot ‘Mijn vader zou kunnen praten, maar hij wil niet meer. Hij is moet, geloof ik, uitgeput door dit lange...
 • In het buitengebied – Adriaan van Dis
  September 21, 2017
  Het verschil tussen alleen-zijn of eenzaam-zijn ‘’Akiko, als je zo slim bent,’ fluisterde ik, ‘leer me dan minder verdrietig...
 • -->  Comments Closed