Onbreekbaar – Hans Hagen

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  February 26, 2018  |  Geen reacties


February 26, 2018


Onbreekbaar is een dichtbundel die poëzie dichterbij jongeren kan brengen. Het vormt een perfecte kennismaking voor YA-lezers met gedichten. De bundel bevat 31 gedichten, 2512 woorden en 18 illustraties door Deborah van der Schaaf.

Veel mensen lijken moeite te hebben met het lezen van poëzie en leren daardoor het plezier en de diepgang die poëzie soms kan bieden niet waarderen. Nochtans ervaar ik zelf vaak dat poëzie mij tot rust kan brengen. Het niet lezen van een doorlopende tekst, maar genieten van een verhaal met een beperkt aantal woorden zorgt ervoor dat er wat meer rust ontstaat in je hoofd.

Hans Hagen bundelde in Onbreekbaar toegankelijke poëzie die in de meeste gevallen genoeg diepte biedt om de lezer een voeling te laten creëren met de kracht van weinig woorden. Hij zorgt ook voor voldoende ademruimte en geeft de lezer de kans om hier en daar een eigen interpretatie of aanvulling toe te voegen. Met thema’s als liefde, het leven en dagdagelijksheid roept hij herkenbare taferelen op die ieder mens zich zonder al te veel moeite kan voorstellen. Met mijn ervaring met voordracht in het achterhoofd, projecteer ik de gedichten meteen op een podium. Ik denk dat deze poëzie ideaal is voor voordracht omdat de meeste gedichten onmiddellijk begrepen worden door een breed publiek.

Mijn absolute favorieten uit deze bundel zijn zonder twijfel ‘Gelijk’, ‘Waar’ en ‘Herfst’.

 

Herfst (pagina 42)

 Is het blaadje

Dat het langs blijft hangen

Nieuwsgierig

Naar wat er komen gaat

Of durft het niet te vallen

Bang

Dat het iets achterlaat

 

Ze zijn puur, eerlijk en uit het leven gegrepen. Vooral de herkenbaarheid van de kleine alledaagse dingen maken deze gedichten voor mij zo speciaal. Ze lijken op het eerste zicht eenvoudig, maar zetten de lezer toch aan het denken en werkten achteraf nog op mij in. Bij de eerste gedichten in de bundel had ik wat meer moeite, misschien omdat ik al een tijdje geen poëzie heb gelezen, maar ik vond de eerste gedichten niet poëtisch genoeg en veel te oppervlakkig. Gelukkig beterde dit naarmate ik verder bladerde.

Onbreekbaar is een toegankelijke bundel waar zowel beginners als meer gevorderde poëzielezers van kunnen genieten. Hoewel het voor mij wat twijfelachtig begon, kon ik uitermate genieten van de alledaagse gedichten die toch zijn lezer aan het denken zetten en bezig houden. Ideaal voor YA-lezers die kennis willen maken met het genre van de poëzie.

Onbreekbaar / Hans Hagen / Querido / 64 blz. / 9789045121314Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

Wanneer Anna de dood van haar man op jonge leeftijd moet verwerken, verliest ze zichzelf helemaal in het leven van een ander....

 • Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout
  June 12, 2019

  Nicolas heeft alle stripboeken over zijn favoriete stripheld De Adelaar al honderden keren gelezen. Hij kent de heldhaftige avonturen...

 • De dag die nooit komt – Oliver Reps
  March 4, 2019
  “De dag die nooit komt” is een boek dat je in een keer kunt en wilt uitlezen. Het boek is tenslotte maar 175 bladzijden. Tijdens een lange slapeloze...
 • Door het vuur – Jenny Valentine
  February 18, 2019

  Iris vindt haar ouders niet echt geweldig en voelt veelal minachting voor hen. Haar moeder is een levende barbiepop en haar stiefvader is al jaren een soapacteur...

 • Gebr. – Ted van Lieshout
  January 23, 2019
  “Kun je nog wel iemands broer zijn als die iemand niet meer bestaat?” Na de dood van Marius besluit de moeder van Luuk zijn spullen te verbranden....
 • -->  Comments Closed