Liefdestips aan mezelf – Sylvia van Driessche

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  May 15, 2018  |  Geen reacties


May 15, 2018


De 17-jarige Olivia moet verplicht bij haar beroemde vader wonen, nadat haar moeder is opgenomen in een psychiatrische inrichting. Olivia kan maar lastig haar draai vinden door de aanwezigheid van haar stiefmoeder, haar Instagramverslaafde stiefzus Lily-Rose (ook wel suikerspin) en haar vader die ze niet kan uitstaan, omdat hij haar hele jeugd afwezig is geweest. Olivia probeert samen met haar beste vriendin Billy de aandacht te trekken van haar grote liefde Max. Maar dat blijkt niet zo makkelijk als gedacht, Olivia maakt de ene na de andere blunder. Om een echte expert te worden op het gebied van de liefde besluit Olivia om een dagboek bij te houden met liefdestips. Op het gebied van de liefde gaat het steeds beter, totdat Olivia iemand tegenkomt die niet gelooft in liefdestips.

Liefdestips aan mezelf is een typisch tienerboek. De manier waarop Olivia en Billy communiceren is heel realistisch. Veel uitspraken en woorden waren herkenbaar en erg tienerachtig, op een goede manier. Een minpunt aan het verhaal was dat er veel nadruk lag op de zogenaamde ‘zuipcultuur’. Het werd in het boek als normaal gezien dat jongeren veel drinken en het werd zelfs als cool en stoer gezien. Natuurlijk is dit realistisch, omdat jongeren veel drinken en het wordt als stoer gezien om te drinken, maar het boek gaf hiermee een verkeerde boodschap mee aan haar lezers.

Het concept van een verhaal gecombineerd met een dagboek was erg verfrissend. De vormgeving was voor een gedeelte als een geschreven dagboek en dit las erg fijn. Door de afwisseling van verhaal en de stukken uit het dagboek van Olivia kreeg het boek meer diepgang. De lezer kwam meer te weten over de gevoelens van de hoofdpersoon. Verder hadden veel liefdestips uit het dagboek van Olivia een wetenschappelijke basis. Hierdoor was het interessant om de psychologie achter sommige liefdestips te lezen, die (voor een deel) echt waar zijn.

De reis van Olivia naar New York werd in een aantal bladzijden beschreven. Hier had de schrijfster veel meer uit kunnen halen. Er zou een cultureel tintje gegeven kunnen worden door Olivia bezienswaardigheden te laten bezoeken en de reis zou veel realistischer overkomen door het meer tijd te geven. Verder zou de relatie tussen de moeder van Olivia en Olivia meer uitgewerkt mogen zijn. De lezer komt erachter dat de opname van haar moeder veel invloed heeft op Olivia, maar we weten niet veel over hun band. Er wordt weinig over de moeder vertelt, waardoor het voor de lezer soms onduidelijk is waarom Olivia op een bepaalde manier handelt.

Liefdestips aan mezelf is een heerlijke feelgood Young Adult, vooral geschikt voor de jongere lezers. Het bevat dynamische, interessante personages en het is een zoetsappig verhaal, zonder liefde teveel te romantiseren.

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 6VWO.  
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Liefdestips aan mezelf/Sylvia van Driessche/Moon Uitgevers/2017/299 blz./ISBN 978 90 448 3876 9Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Nadat Lucies man is overleden, doet ze kort daarna een schokkende ontdekking en haar wereld stort in. Ze zoekt troost en warmte...

 • Die zomer in Italië – Sue Moorcroft
  January 29, 2020

  Sofia woont in Engeland en zorgt al meer dan 15 jaar voor haar doodzieke vader. Op zijn sterfbed doet Sofia haar vader een aantal...

 • The Burning Shadow – Jennifer L. Armentrout
  January 24, 2020

  The Darkest Star van Jennifer L. Armentrout is het eerste deel van een spin-off serie over de Luxen dat eerder dit jaar...

 • Mijn leven na jou – Katherine Center
  January 17, 2020

  Een zeer meeslepend boek over een vrouw wiens leven overhoop wordt gegooid waardoor ze zichzelf moet herontdekken. Dat is Mijn...

 • Als morgen niet bestaat – Jennifer L. Armentrout
  January 15, 2020

  Jennifer L. Armentrout is weer terug met een nieuwe Young Adult roman. Haar nieuwe boek getiteld Als morgen niet bestaat...

 • -->  Comments Closed