Wees onzichtbaar – Murat Isik

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  May 3, 2018  |  Geen reacties


May 3, 2018


In Wees onzichtbaar volg je Metin vanaf het moment dat hij in de Bijlmer komt wonen tot aan het moment dat hij studeert. Voor Metin zelf, zijn moeder en zus is het geen gemakkelijk leven geweest. Weinig geld in het gezin, een communistische, werkloze, tirannieke vader en gepest worden op school maakt het voor Metin niet altijd leuk en gemakkelijk.

“Het had geen zin om weg te lopen voor de pijn, we konden nergens heen. En als het ons te veel werd, moesten we onzichtbaar zijn.”

Onzichtbaar worden is soms een uitkomst, maar hoelang houd je dat vol?

Een boek van 600 pagina’s, maar geen pagina te veel. Een verhaal over het gezin Mutlu, maar ook over de ondergang van de Bijlmermeer. Het duurde maar liefst zes dagen voordat het lukte om iets op papier te zetten. Ik ben onder de indruk van het verhaal van Metin, maar ook onder de indruk van zijn moeder en zus. Het getuigt van veel kracht en moed om in deze situatie voor jezelf op te komen en in te zien dat we het allemaal waard zijn in deze wereld.

Op de momenten dat Metin naar het voortgezet onderwijs en de universiteit gaat, laat zijn vader weten wat goed zou zijn voor zijn zoon. De route die Metin af moet leggen is al vastgelegd en hij wil daarbij zijn moeder niet teleurstellen. Een rode draad in het verhaal is dat vader als een tiran over het gezin heerst en alleen op bepaalde momenten betrokken is met zijn gezin.

“Hij wist helemaal niet wat voor leven ik leidde, hij vroeg er nooit naar.”

De ontwikkeling die Metin, zijn moeder en zus doormaken is iets waar ik heel blij van werd. Door mijn werk als hulpverlener zie ik gezinnen waarin gedeeltes van dit verhaal, jammer genoeg, heel herkenbaar zijn. Juist daardoor heb ik Metin, moeder en zus in mijn hart gesloten.

Isik schrijft over redelijk zware onderwerpen, maar de manier waarop hij dit doet is niet langdradig of zwaar. Hij schrijft heel toegankelijk en vlot waardoor ik op sommige momenten moeilijk kon stoppen met lezen.

Ondanks dat de Bijlmermeer altijd als iets negatiefs wordt gezien, lees ik vanuit Metin ook dat hij leuke momenten heeft gekend in zijn kindertijd. Hij groeide er op en wist niet beter dan dat dit het was. Naast de negatieve ervaringen met zijn vader beleeft hij af en toe ook positieve momenten met hem, uiteindelijk blijft het wel zijn vader.

Een triest, aangrijpend, persoonlijk, krachtig en hoopvol verhaal. Dit verhaal zal mij bijblijven, vijf welverdiende sterren! Een belangrijk boek dat door iedereen gelezen zou moeten worden. Wat mij betreft een zeer goede kanshebber voor de Libris Literatuurprijs 2018.

Mijn naam is Irene Bregman en ik ben 21 jaar. Ik studeer Sociaal Pedagogische Hulpverlening en naast mijn opleiding lees ik ontzettend graag. Lezen doe ik al sinds ik het kan en dat is gelukkig nooit weggegaan! Ik lees voornamelijk YA, maar ook boeken binnen andere genres worden verslonden.

Wees onzichtbaar/Murat Isik/Uitgeverij Ambo|Anthos/2017/597 blz./ISBN 9 789041 422903Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Je ooit al afgevraagd wat er gebeurde vóór het bekende verhaal van Assepoester? Waar haar bijnaam vandaan kwam en waarom de relatie...

 • Zomervacht – Jaap Robben
  January 4, 2019
  Als één van de eersten mocht ik dit boek lezen: ik kreeg het binnen nog voor het in de winkel lag! Zomervacht vertelt het verhaal van Brian, 13 jaar...
 • Titans – Victoria Scott
  May 7, 2018
  De Titanenrace is een wedstrijd die voor het gewone volk tot de verbeelding spreekt. Titanen zijn voor hen onbetaalbaar, maar de race is een gebeurtenis...
 • Zo’n lief meisje – Mary Kubica
  March 1, 2016
  Mary Kubica studeerde geschiedenis en Amerikaanse literatuur aan de Miami University in Oxford, Ohio. Ze woont buiten Chicago met haar man en twee kinderen....
 • Legend – Marie Lu
  February 10, 2016
  “Het is een cliché, maar het is echt waar: als je genoten hebt van De Hongerspelen, vind je dit fantastisch. – Sarah Rees Brennan, auteur van The Demon’s...
 • -->  Comments Closed