Het vorige meisje – J. P. Delaney

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , , , , , ,     Datum geplaatst:  June 27, 2018  |  Geen reacties


June 27, 2018


Alles wat van jou is, was eerst van haar…

Om te ontsnappen aan de vreselijke gebeurtenis die haar leven tekent, besluit Jane te verhuizen. Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe woonplaats komt ze een heel bijzonder huis tegen in Folgate Street. Ze wordt meteen verliefd op het aparte gebouw en heeft haar oog laten vallen op de beroemde architect ervan. Bij de huurovereenkomst horen een aantal vreemde regels: boeken, foto’s en persoonlijke eigendommen zijn niet toegestaan. Maar om haar ellende te vergeten en de charmante architect beter te leren kennen, besluit ze akkoord te gaan. Dan hoort Jane van de onverwachte dood van de vorige huurster, Emma, die verrassend veel op haar leek. Zonder dat ze het weet, stort ze zich in een gevaarlijke zoektocht om te achterhalen wat er precies met Emma is gebeurd. Hierdoor volgt ze onbewust dezelfde bewegingen, neemt ze dezelfde beslissingen en ervaart ze dezelfde angsten als het vorige meisje…

Ik heb het boek een hele tijd aan de kant laten liggen voor ik begon te lezen. Niet omdat het me niet aansprak, maar omdat ik bang was de zoveelste thriller tegen te komen die vanaf de eerste bladzijde voorspelbaar was. Gelukkig blijkt af en toe het tegendeel waar te zijn.

Vanaf de eerste bladzijde wordt de lezer getriggerd door de snelle afwisseling tussen het perspectief van Emma en dat van Jane. Je volgt beide vrouwen ongeveer op hetzelfde moment in hun leven: ze zoeken een nieuw huis, komen het vreemde huis in Folgate Street tegen en krijgen het vreemde contract voorgeschoteld. Tussen het verhaal door krijgt de lezer ook een aantal vragen uit het huurcontract te zien en, toegegeven, de vragen zijn helemaal niet voor de hand liggend.

Je bent betrokken bij een auto-ongeluk en je weet dat het jouw schuld is. De vrouw in de andere auto is in de war en denkt dat zij de botsing heeft veroorzaakt. Laat je het zo of zeg je tegen de politie dat jij de schuldige bent?’ (p 63)

 Hierdoor blijf je als lezer op het puntje van je stoel zitten en raak je steeds meer betrokken bij de problemen die zich lijken voor te doen in en rond het huis. De korte hoofdstukken maken dat het boek in een mum van tijd uit is. Ik had door het verhaal heen verschillende theorieën over een complot, een moord, een valstrik en ga zo maar door, maar uiteindelijk word je continu op het verkeerde spoor gezet. Net als de hoofdpersonages kom je klem te zitten tussen de waarheid en de dingen die zij denken te zien. Wat als niets is wat het lijkt?

Het vorige meisje is een thriller die met kop en schouders boven heel wat soortgenoten uitsteekt. Met alle benodigde elementen voor een thriller zoals spanning, onvoorspelbaarheid en sterke personages, doet deze thriller er een schepje bovenop met de unieke setting en de afwisseling in vertelperspectief. Krachtig boek van een auteur die ik graag nog eens aan het werk zie!

Het vorige meisje / J. P. Delaney / Vertaald door Caecile de Hoog / 2017 / Uitgeverij Cargo / 398 blz. ISBN 9789023466963Bijdrage van:


Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed.

De 14-jarige Merel wordt van het dak van haar school geplukt. Waarom? Ze weigert hierover te praten. Merel was tevreden met haar...

 • Zoek me tussen de sterren – Francesca Zappia
  November 19, 2018
  Zoek me tussen de sterren geschreven door Francesca Zappia gaat over Eliza Mirk. Ze is introvert, heeft nauwelijks vrienden en gaat altijd op in de menigte....
 • Angst – Dirk Kurbjuweit
  February 12, 2018
  Langzaam gaat alles kapot ‘Mijn vader zou kunnen praten, maar hij wil niet meer. Hij is moet, geloof ik, uitgeput door dit lange...
 • Zout van de zee – Ruta Sepetys
  January 9, 2018
  "Wanneer de overlevenden er niet meer zijn, mogen we de waarheid niet met hen laten verdwijnen. Geef ze alsjeblieft een stem." In Zout van de zee volg...
 • In het buitengebied – Adriaan van Dis
  September 21, 2017
  Het verschil tussen alleen-zijn of eenzaam-zijn ‘’Akiko, als je zo slim bent,’ fluisterde ik, ‘leer me dan minder verdrietig...
 • -->  Comments Closed