Noorse goden – Neil Gaiman

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  June 11, 2018  |  Geen reacties


June 11, 2018


Neil Gaiman, een van de meest geliefde schrijvers op het moment, had na zijn bestseller ‘Amerikaanse Goden’ nog geen genoeg van de magische Opperwezens. ‘Noorse Goden’ heeft daarentegen geen vaste verhaallijn zoals ‘Amerikaanse Goden’, maar bestaat uit korte afzonderlijke verhalen en handelt over de mythologie. De rode draad in het verhaal zijn de fratsen van de god Loki en de opbouw naar de climax: het boek eindigt met ‘Ragnarok’, het einde der tijden, dat een spectaculair gevecht met zich meebrengt. Ook zit er een chronologische volgorde in het boek. Je komt te weten hoe de goden aan hun overbekende accessoires komen en hoe de vete tussen Loki en Thor ontstaan is. Naast deze twee passeren de gekste figuren de revue. Alsof ze uit een sprookjesboek gestapt zijn, toveren ze magische voorwerpen uit het niets en verrichten ze wonderen..

Wie al een beetje kennis heeft over de Noorse mythologie door bijvoorbeeld de bekende Marvelfilms, zal niet teleurgesteld worden, maar zeker verrast. Je leert de goden kennen als nooit tevoren. Ze hebben allemaal gebreken en komen soms kinderlijk over. Af en toe stoorde dit mijn rationele denken, maar hierdoor lijken de verhalen authentiek en voelt het aan alsof je eeuwenoude overleveringen leest van de eerste bron. Waarschijnlijk heeft Gaiman uren gespendeerd aan de voorbereiding van zijn schrijven en dat is zeker merkbaar; de Noorse namen vliegen je rond de oren: Audhumla, Megingjord, Yggdrasil… Gelukkig staat er een handige verklarende woordenlijst achteraan het boek. Wie hier echt niets over weet, zal zich na dit boek een kenner voelen en zeker kunnen uitpakken tegen zijn of haar vrienden met de verworven kennis. Het is heel fijn dat de hoofdstukken klein zijn. Je bent dus niet verplicht het boek in een ruk uit te lezen en je het kan gerust een paar weken laten liggen om daarna naadloos de draad op te nemen en verder te lezen.

Ondanks het feit dat ik heel erg van mythologie houd, kon deze compilatie mij niet ten volle bekoren. Omdat Gaiman zoveel namen en termen gebruikt, raak je de draad wel eens kwijt. Er gebeurt daarbij zoveel dat ik af en toe wel wat diepgang miste, maar misschien mag je dit niet verwachten bij dit genre. Het boek leest daarentegen heel vlot en is hierdoor zeer toegankelijk voor mensen die niet graag lezen. Door de duidelijke, klare taal (die heel entertainend is), is het ongelooflijk makkelijk je de magische wereld van de goden voor te stellen. De andere werken van Gaiman zijn misschien anders, maar ik denk dat zijn schrijfstijl nog steeds op het boek geplakt is. Toch wel de moeite om van dit speciale werk te proeven.

Geschreven door Sélin Van Laethem. Ik ben 16 jaar en woon in de buurt van Gent. Lezen is wat ik het liefste doe en ik deel graag mijn leeservaringen met jullie!

Noorse Goden / Neil Gaiman / Vertaling Henny van Gulik / Karakter Uitgevers B.V. / 2017 / 288 blz. / ISBN: 9789045214450Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Na het grote succes van het eerste deel in de Schemering trilogie, De kleuren van magie, is schrijfster Schwab terug...

 • Schaduw van de Vos – Julie Kagawa
  August 14, 2019

  Schaduw van de Vos is het eerste deel in een nieuwe serie van Julie Kagawa gebaseerd op de Japanse mythologie. In het boek krijgt...

 • Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout
  June 12, 2019

  Nicolas heeft alle stripboeken over zijn favoriete stripheld De Adelaar al honderden keren gelezen. Hij kent de heldhaftige avonturen...

 • De jongen en de zee – Denis Thériault
  March 22, 2019
  Twee jongens met een tragisch verhaal: de ene verliest zijn vader, de ander zijn moeder. Hoe wordt met zo’n verlies omgegaan door jonge tieners? Denis...
 • Evermore – Alyson Noël
  February 8, 2019
  Evermore is het eerste deel in the Immortals serie. In het boek Evermore volg je het leven van Ever Bloom. Na een tragisch auto incident, waarin haar gehele...
 • -->  Comments Closed