Winger – Andrew Smith

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  June 8, 2018  |  Geen reacties


June 8, 2018


Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen ben nog niet helemaal overtuigd.

Ryan Dean West is 14, maar hij zit al in de vijfde klas. Na een misstap vorig schooljaar (het hacken van een telefoon) verblijft Ryan Dean nu in het Kansgebouw, de slaapzalen waar de stoutste jongens – veelal echte vechtersbazen – het jaar doorbrengen. Tot overmaat van ramp is Chas Becker, de grootste bullebak van het internaat, zijn kamergenoot. In zijn vrije tijd speelt Ryan Dean rugby – daar kreeg hij bovendien zijn bijnaam Winger – en probeert hij Annie Altman te versieren.
Maar – hoe kan het ook anders – natuurlijk verloopt dit niet allemaal zonder slag of stoot. Het schooljaar is nog niet eens begonnen of Ryan Dean heeft zijn eerste stommiteit al achter de rug. Gelukkig kan hij rekenen op de steun van zijn nieuwe vriend Joey Consentio. Want van zijn oude vrienden John-Paul (aka JP) en Sean (aka Seanie) moet hij niet veel steun verwachten.

Alhoewel ik met veel nieuwsgierigheid aan het boek begon viel het verhaal snel tegen. Als lezer maak je kennis met de ene kattenkwaad na de andere. Van met je hoofd in een wc-pot hangen tot in een Pokémononderbroek op een dansvloer verschijnen, en van voetjevrijen met twee meisjes tegelijkertijd tot je ergste vijanden pis laten dringen. Qua ‘youngadultboek voor jongens’ kan het dus zeker tellen, echter ik miste precies wat diepgang.
Gelukkig las het verhaal heel vlot. Ook de korte hoofdstukken en de diverse illustraties (van Ryan Deans hand) dragen hieraan bij.

Langs de andere kant had ik soms genoeg van het talrijke vermeend literair gewauwel van Ryan Deans overpeinzingen. Ergens moet de grens getrokken worden, maar die grens is in mijn geval ruimschoots overschreden.

De opbouw naar diepgang die we voorgeschoteld krijgen, bijvoorbeeld de prille liefdesrelatie tussen Ryan Dean en Annie wordt jammer genoeg telkens weer de kop ingeduwd door platte humor en ongemakkelijke situaties. Wat ik wel mooi vind is de realistische manier waarop Andrew Smith de gebeurtenissen beschrijft rond het homoseksuele personage Joey. Ook is het heel herkenbaar hoe Ryan Dean zijn uiterste best doet om er bij te horen, de angst die hij heeft om door de mand te vallen en een loser te worden en de kleine momentjes van populariteit die hij kent. Een perfect weergave van de zoektocht die elke doorsnee puber doormaakt.

De overdosis humor kon me niet helemaal overtuigen, maar het einde van het verhaal maakt me toch nieuwsgierig naar meer. Is de nieuwsgierigheid rond deze plotse twist voldoende om me te wagen aan het tweede deel? Of kon deze coming-of-ageroman boordevol seks en hilarische situaties me toch niet overhalen? Ik ben er zelf nog niet helemaal uit.

Winger/Andrew Smith/Uitgeverij De Fontein/Vertaling door Sandra van de Ven/2017/446 pag./ISBN 9789026143557Bijdrage van:


Hallo! Mijn naam is Anna en ik ben 21 zomers jong. Ik woon in Lokeren, maar ben student Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit van Gent. Alhoewel ik een trage lezer (of hoe noem je dat, 'slowreader'?) ben, heb ik wel altijd een boek of mijn trouwe e-reader bij me. Zo worden die lange treinritten of het wachten bij de dokter een stuk interessanter. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je helemaal in het verhaal kan opgaan, je kan echt meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laten liggen. Naast recenseren voor de Leesfabriek, begeleid ik ook groep 6 in de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en lees ik samen met andere enthousiastelingen in een leesgroep voor volwassenen "De Paterlina's". Samen met De Leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen en ik ben nog niet van plan om dit avontuur op te geven. En nu ga ik vlug verder lezen :)."

In mei 2019 publiceerde het CBS cijfers over de mentale gezondheid van jongeren. Hieruit bleek dat één of de twaalf jongeren...

 • Normale mensen – Sally Rooney
  August 5, 2019

  ‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • Onder een hemel van sproeten – Alex Boogers
  December 18, 2017
  Het is altijd fijn als een boek je meteen pakt en Alex Boogers lukt dat met Onder een hemel van sproeten. Een van de redenen waarom ik zo betrokken...
 • -->  Comments Closed