Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  September 26, 2018  |  Geen reacties


September 26, 2018


Als je op deze site kijkt zul je wel van boeken houden (anders moet je misschien een andere site bezoeken). Daarin ben je niet de enige: Juliette heeft precies hetzelfde gevoel. In het leventje van de hoofdpersoon van dit boek, dat zich altijd vlakbij haar ouderlijk huis heeft afgespeeld, zijn boeken haar enige ontsnapping. Haar enige bron van avontuur. Dit eindigt als ze de boekenwinkel van Soliman vindt. Hij en zijn dochter zijn haar eerste aanraking met mysterie, avontuur, en spanning. Door deze verandering in haar leven komt ze echter tot ontdekkingen over zichzelf die haar hele wereld op zijn kop zullen zetten.

Ondanks de geringe dikte van het boek weet Féret-Fleury een flink verhaal te verwerken in Juliette of het geluk van boeken. Ze schuwt heftige onderwerpen niet. Dit maakt het boek zeer emotioneel, maar eigenlijk vind ik dat de schrijfster deze heftige onderwerpen beter uit had kunnen werken. Voor mij werden bepaalde gebeurtenissen nogal snel geïntroduceerd en vervolgens ook weer snel vergeten, terwijl het realistischer geweest was als ze iets meer aandacht gekregen hadden. Ik heb me meermalen gestoord aan die oppervlakkigheid.

Desondanks vond ik het overkoepelende thema van het boek wel ontzettend leuk. Het principe van ‘bookcrossers’, die het juiste boek geven aan de juiste persoon, is inspirerend en vormt een fantastische basis voor een boek. Deze rode draad komt goed tot zijn recht en dat vond ik een heel mooi onderdeel van het verhaal. Dat dit zo mooi was, kwam vooral door de manier waarop de schrijfster deze taak van Juliette zo goed wist te combineren met het dagelijkse leven van Juliette en de personages die we al eerder in het verhaal waren tegengekomen. Zo vormde het boek een geheel.

Als boekenliefhebber had ik veel zin in het lezen van dit boek. Ik hoopte me te kunnen identificeren met een personage dat zoveel van boeken hield dat ze haar leven eraan wilde besteden. Deze hoop is maar deels vervuld. Aan de ene kant kon ik me goed vinden in haar liefde voor boeken, maar aan de andere kant stond haar karakter zo ver van het mijne af dat die herkenning een beetje wegviel. Dit vond ik jammer, maar is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van het persoon en hoeft dus niet voor alle lezers te gelden.

Al met al vind ik Juliette of het geluk van boeken een interessant boek met een ontzettend mooie boodschap. Zoek je naar emotionele diepgang, dan is dit misschien niet het boek voor jou, maar dit is het perfecte boek om eens lekker bij weg te dromen als je even een middagje hebt om uit te rusten.

Ik heet Lisa Warners, woon in Utrecht en zit in de vijfde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockingbird, Tess of the d’Urbervilles en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

Juliette of het geluk van boeken/Christine Féret-Fleury/vertaling Angela Knotter/HarperCollins/2018/171 blz./ISBN: 9789402701524

 Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Hoewel de meeste kerstbomen al staan en het buiten al heel koud is geweest, begint de winter pas echt op 21 december. Om de vakantie...

 • Als een muildier dat roomijs naar de zon draagt – Sara Lapido Manyika
  March 27, 2019
  Als de Nigeriaanse Morayo als 74-jarige vrouw haar heup breekt, weet ze niet goed wat ze met zichzelf aan moet. Ze was eigenlijk druk bezig met het organiseren...
 • De verloren brief – Christina Caboni
  September 28, 2018
  ‘Liefde is voor hen die durven’ Wanneer Sofia na vijf jaar huwelijk besluit dat het op is tussen haar en haar man, verdiept ze zich weer...
 • Echte liefde vind je in de boekhandel – Victoria Henry
  June 21, 2017
  Echt liefde vind je in de boekhandel, ik kan wel zeggen dat ik mijn echte liefde voor dit boek gewoon op de bank vond. Dit boek bevat een mooie mix tussen...
 • Onze 16 van 2016
  December 23, 2016
  2016 loopt op zijn eind en het is weer een prachtig leesjaar geweest voor de Leesfabrieklezers. Daarom is er net als vorig...
 • -->  Comments Closed