Het land houdt van stilte – Fieke Gosselaar

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  October 24, 2018  |  Geen reacties


October 24, 2018


Het land houdt van stilte speelt zich af in het mooie Groningen. Het landschap speelt een belangrijke rol net als de personages. In het verhaal komen de hoofdpersonen Duurt, Warre en Siebo en Meena voor. Siebo en Meena wonen op een mooie boerderij in Groningen. Zij hebben een gastenkamer waar ze regelmatig gasten ontvangen. Meena runt de bed en breakfast voor gasten die komen en gaan. Siebo zorgt voor de boerderij.

Verder maak je kennis met Duurt, een theatermaker uit Amsterdam. Hij is verhuisd naar Groningen voor een rustiger bestaan. Hij is een duivenmelker, hij houdt de duiven voor zijn plezier. Verder gaat hij op stap met zijn buurvrouw, die onlangs haar man heeft verloren. Zij hebben goede gesprekken in de mooie landschappen. Duurt is ook veel in gedachten, dan denkt hij terug aan zijn oude liefde. Ook vertelt de buurvrouw veel over haar en haar man.

Als laatste komt Warre in het verhaal voor. Hij is te gast bij Siebo en Meena. Hij komt om te genieten van de rust. Hij vindt troost in de landschappen na het overlijden van zijn moeder. Meena zorgt voor hem alsof het haar eigen kind is. Siebo is er op tegen dat Meena zo voor hem zorgt en hij is niet blij met de komst van Warre. Zeker als hij voor langere tijd blijft. Helaas hebben Siebo en Meena zelf geen kinderen.

In het begin vond ik het lastig om in het verhaal te komen, maar dit werd al snel minder. In ieder hoofdstuk maak je kennis een ander personage. In de 35 hoofdstukken worden de drie verschillende verhalen steeds duidelijker. Het zijn drie losse verhalen, die steeds meer op elkaar aan gaan sluiten. De losse eindjes komen bij elkaar. Je leert de personages steeds beter kennen. Ze zijn met elkaar verbonden door hun eigen verhalen. Het gemis staat in het boek centraal, alle personages hebben te maken met verschillende soorten gemis.

Ik vond het een fijn boek om te lezen, tijdens mijn vakantie heb ik het zo uit kunnen lezen. Je gaat helemaal in de verhalen op en alles wordt steeds wat duidelijker.

Debby Gramberg, student aan de Pabo, 23 jaar.

Het land houdt van stilte/Fieke Gosselaar/Ambo|Anthos/2018/196 blz./ISBN 9789026342424Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren...

 • Terug naar de bergen – Sarah Leipciger
  October 20, 2015
  Tom Berry moest zijn zoon Curtis en dochter Erin alleen opvoeden, nadat zijn vrouw Elka het gezin had verlaten. Nu de kinderen bijna volwassen zijn, verlangt...
 • 1q84 – Haruki Murakami
  November 14, 2013
  Voorbestemd of niet? Haruki Murakami werd dit jaar als een van de grootste kanshebbers van de Nobelprijs van de Literatuur beschouwd. De prijs ging...
 • Rebel met vleugels – Marcel Roijaards
  May 30, 2013
  Het boek vertelt het verhaal van Icarus. Icarus woont op het eiland Kreta samen met zijn vader Daedalus, die een geweldige uitvinder is. Overal waar Icarus...
 • -->  Comments Closed