Lean on Pete – Willy Vlautin

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  November 26, 2018  |  Geen reacties


November 26, 2018


Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg, waardoor Charley alleen thuis achterblijft zonder eten en zonder geld. Charley begint zijn toevlucht te zoeken in het hardlopen. Urenlang rent hij door de stad, waarna hij uiteindelijk terechtkomt bij de renbaan. Hier ontmoet Charley het renpaard Lean on Pete, die door zijn eigenaar niet goed behandeld wordt. Na een reeks gebeurtenissen die ervoor zorgen dat Charley definitief moet vluchten, gaat hij op pad met Lean on Pete. Samen zoeken ze naar de enige persoon uit zijn verleden die Charley een toekomst kan bieden, Charleys tante. Wat volgt is een lange tocht vol met levensechte personages tegen het decor van het grimmige landschap van Amerika.

Lean on Pete is niet alleen een verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een paard. Het is een overlevingsverhaal. Charley komt van de ene in de andere dreigende situatie, omdat hij alles doet om te overleven. Het is hartverscheurend om te lezen wat een vijftienjarige jongen moet doen om simpelweg in leven te blijven. De grens tussen wat goed is en wat slecht is wordt steeds vager. Het is tevens interessant om te lezen hoeveel verschillende personages Charley tijdens zijn reis tegenkomt. Allemaal hebben ze verschillende karaktertrekken, nationaliteiten en waarden. Vlautin laat zien dat vooroordelen vaak misplaatst zijn en dat het voor een mens nooit in te schatten is wie hem wel goed gezind is en wie niet. Begrijp het niet verkeerd, Lean on Pete is niet alleen maar verdriet en pijn. Het is een zeer krachtig boek, die de lezer meer verwonderd dan verdrietig achterlaat.

Vlautin laat de lezer zien hoe een vijftienjarige jongen zich gedraagt, hoe hij spreekt en wat hij doet. De manier waarop hij dit doet komt realistisch over, zonder dat de lezer zich stoort omdat het te kinderachtig is. De schrijfstijl is direct, waardoor het boek door de lezer nog emotioneler ervaren wordt.

Lean on Pete is een rauw verhaal dat de lezer zwaar onder de indruk achter zal laten. Het leven van Charley en alles wat hij heeft moeten doorstaan maakt dat de lezer het liefste zelf het boek in springt om hem te helpen. De schrijfwijze van Vlautin maakt dat het boek vlot verloopt en de lezer niet verdrinkt in details. De staat Oregon en zijn mensen worden op een manier beschreven die heel echt aanvoelt. Lean on Pete is een prachtige roman, zeker een aanrader!

Hoi! Ik ben Maaike en ik studeer geneeskunde in Groningen. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten 🙂

Lean on Pete/Willy Vlautin/vertaling Rob van Erkelens/Meulenhoff/2011/271 blz./ISBN 978-90-290-9285-2Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren...

 • De onschuld zelve – Amy Lloyd
  May 24, 2019

  De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp...

 • Skydancer – Lotte Kok
  April 24, 2019

  Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen...

 • De ondergrondse rivier – Martha Conway
  January 25, 2019
  Martha Conway groeide op in een groot gezin in Ohio. Nu doceert ze creatief schrijven aan de Stanford University. Eerdere romans, waaronder Thieving Forest...
 • Nieuwe maan – Sarah Crossan
  June 29, 2018
  “Blijf altijd bij vandaag, Joe, want morgen is een verhaal dat nog niet is geschreven. Het heeft geen zin om ervoor te oefenen. Totaal geen zin.” Joe...
 • -->  Comments Closed