Het zwembad – Libby Page

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  December 19, 2018  |  Geen reacties


December 19, 2018


Het boek Het zwembad draait voornamelijk om Rosemary. Rosemary is een 86-jarige vrouw die al 80 jaar lang in het zwembad komt. Op een dag krijgt ze te horen dat het zwembad gaat sluiten, er is namelijk een bedrijf dat het zwembad gaat overkopen. Dit bedrijf gaat het zwembad vol gooien met cement en er daarna een luxe, exclusieve sportschool voor in de plaats bouwen. Rosemary is het hier niet mee eens en besluit in actie te komen. Ze deelt in de hele buurt flyers uit met de boodschap dat het zwembad gered moet worden.

Helaas komt haar boodschap niet erg ver, totdat op een dag de flyer bij de plaatselijke krant terecht komt. Bij de krant werkt Kate en zij krijgt de opdracht om een verhaal over het bad te schrijven. Kate besluit contact op te nemen met Rosemary, want zij is tenslotte deze actie begonnen. Rosemary wil best haar verhaal aan Kate vertellen, maar dan moet Kate beloven dat ze een keertje in het zwembad komt zwemmen. Dit doet Kate en vanaf dat moment ontstaat er een speciale vriendschap tussen de twee vrouwen. Samen gaan ze er alles aan doen om de sluiting van het zwembad tegen te gaan. Maar gaat het ze lukken?

Kate is een vrouw met zo haar eigen problemen. Ze woont nog maar net in Londen en voelt zich erg alleen in de grote stad. Ze is dus hard op zoek naar nieuwe vrienden, maar vrienden maken is nog best wel eng. Doordat ze gaat schrijven over de sluiting van het zwembad, ontstaat de speciale vriendschap tussen Rosemary en Kate. Een vriendschap die je niet aan ziet komen, want de vrouwen verschillen toch veel te veel van elkaar? Maar juist als je samen voor iets strijdt, ontstaan de meest hechte banden. Dit vond ik echt prachtig aan het verhaal. De vrouwen hebben namelijk eerst allebei niet door dat ze elkaars gezelschap nodig hebben, maar hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer de vrouwen dat in gaan zien.

De eerste 200 bladzijden van Het zwembad vond ik erg langzaam gaan. Ik moest mezelf er soms echt toe zetten om weer te gaan lezen. Het verhaal was op dat moment gewoon nog niet zo interessant. De laatste 100 bladzijden bevatten gelukkig wel genoeg interessante dingen. Toen gebeurde er in eens van alles. Ik vind het erg jammer dat de schrijfster dat niet iets meer heeft verspreid over het boek. Nu snap ik dat de gebeurtenissen van het einde ook echt aan het einde moesten, maar misschien had de schrijfster andere dingen kunnen bedenken voor in de eerste 200 bladzijden.

De personages in dit boek vond ik allemaal enorm levend. Ze waren ook erg goed uitgewerkt. Ik wist zelfs van de bijpersonages wat zij meemaakten en hoe hun leven in elkaar zat. Dit vond ik erg goed van de schrijfster, want de gemeenschap gaat hierdoor echt leven.

Kortom, een langzaam boek met prachtig uitgewerkte personages en een goed plot. Zeker het lezen waard!

Geschreven door: Marieke, een 20-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog  (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er zelfs voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken

Het zwembad/Libby Page/vertaling Anna Livestro/A.W. Bruna/2018/329 blz./ISBN 13: 9789044977059Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Het is de 17e eeuw in Londen. Ester Velasquez is een emigrant uit Amsterdam, die haar dagen doorbrengt samen met een...

 • De laatste halte – Wendy Brokers
  July 15, 2019

  Ik herinner me mijn eigen werkweek naar Londen in 4-havo. Nieuwe mensen leren kennen, optrekken in groepjes langs de bezienswaardigheden...

 • De horlogemaker van Londen – Natasha Pulley
  January 23, 2018
  De horlogemaker van Londen is prachtig vormgegeven, maar dat maakt weinig uit als de inhoud niet aan de buitenkant kan tippen. De achterflap is intrigerend...
 • De horlogemaker van Londen – Natasha Pulley
  June 23, 2017
  Thaniel Steepleton is een bediende op het ministerie van Binnenlandse zaken in Londen. Zijn leven bestaat uit het dag in dag uit ontvangen van telegrafen,...
 • Mijn naam is Leon – Kit De Waal
  June 14, 2017
  “Als Leon een afstandsbediening had, zou hij in bed gaan liggen en Sylvia uitzetten, klik en de onderwijzeressen uit, klik en de maatschappelijke...
 • -->  Comments Closed