Het geheime leven van Henri Pick – David Foenkinos

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  January 7, 2019  |  Geen reacties


January 7, 2019


Als een bibliothecaris in Bretagne besluit om een collectie te beginnen van alle boeken die door uitgevers zijn afgewezen, ontvangt hij ongelooflijk veel manuscripten. In de enorme stapel stuit een jonge redactrice op een meesterwerk, geschreven door een zekere Henri Pick. Ze gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar eerder is overleden. Volgens zijn weduwe las Pick, pizzabakker van beroep, nooit een boek en schreef hij niets anders dan boodschappenlijstjes. Heeft hij soms een geheim leven geleid? Na verschijning blijkt het boek van Henri Pick een daverend succes, het overrompelt de literaire wereld. Maar ook daarbuiten brengt zijn roman heel wat teweeg. Redactrice Delphine Despero start haar carrière met een bestseller en vindt de man van haar dromen. Picks dochter komt midden in de mediastorm haar echtscheiding te boven. En ook het leven van Jean-Michel Rouche, een uitgerangeerde journalist, zal drastisch veranderen. Hij bijt zich vast in Picks achtergrond en betwijfelt of het boek wel door hem geschreven is. Zou het soms een vooropgezet plan zijn van de uitgeverij? Het geheime leven van Henri Pick is een wervelende literaire zoektocht, vol vaart en humor geschreven, die bewijst dat een roman ook het leven van zijn lezers op zijn kop kan zetten.

David Foenkinos (Parijs, 1974) is schrijver en regisseur. Zijn romans zijn in meer dan veertig talen vertaald. Foenkinos werd voor zijn films en zijn romans meermaals bekroond. Van de roman Charlotte (Cossee 2015) werden alleen al in Frankrijk meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Het geheime leven van Henri Pick stond er maandenlang op de bestsellerlijsten.

Het geheime leven van Henri Pick is een meeslepend verhaal over een afgewezen manuscript, het leven van iedereen die ermee te maken heeft wordt overhoop gehaald. Klopt het dat deze, reeds overleden, pizzabakker in het geheim een roman geschreven heeft, of is er een andere verklaring voor dit succesvolle boek? Ik weet het alvast en laat het jullie graag ontdekken. Het verhaal verraad pas in het laatste deel hoe de vork in de steel zit, dat maakt het boek des te leuker. Het is een boek om, wanneer je het lezen beu bent, eventjes weg te leggen en het een tijdje later weer terug op te nemen om ongestoord verder te lezen. Sommige stukken waren wat minder interessant geschreven, maar het merendeel van het boek zorgde ervoor dat je het toch echt wel uit wilde lezen. De schrijver van dit boek heeft een aangename schrijfstijl waardoor ik ook graag een volgend boek van hem zou lezen.

4 sterren.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woont in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Het geheime leven van Henri Pick/David Foenkinos/Vertaling Carlijn Brouwer/Uitgeverij Cossee/2017/251 blz./ISBN 9789059367531Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Als de kans zich voordoet om even aan de roddels te ontsnappen, grijpt Cleo deze meteen. Ze vliegt naar Frankrijk om een huis...

 • De kleuren van het leven – Lorraine Fouchet
  November 28, 2018
  Kim laat haar vriend achter en gaat naar het eiland Groix voor de Cote d’Azur. Hier gaat ze werken als gezelschapsdame voor Gilonne. Gilonne is oud,...
 • Tijden van vuur – Kate Mosse
  October 26, 2018
  Kate Mosse is al lange tijd een favoriet van me wanneer het aankomt op historische verhalen waarin vaak een familiegeheim of mysterie ten grondslag ligt....
 • Juliette of het geluk van boeken – Christine Féret-Fleury
  September 26, 2018
  Als je op deze site kijkt zul je wel van boeken houden (anders moet je misschien een andere site bezoeken). Daarin ben je niet de enige: Juliette heeft...
 • Broertje – Michael Berg
  March 19, 2018
  Familie voor alles Michael Berg start Broertje met een uiterst herkenbaar en actueel probleem: een groepje vluchtelingen...
 • -->  Comments Closed