Zomervacht – Jaap Robben

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  January 4, 2019  |  Geen reacties


January 4, 2019


Als één van de eersten mocht ik dit boek lezen: ik kreeg het binnen nog voor het in de winkel lag! Zomervacht vertelt het verhaal van Brian, 13 jaar oud, die in een caravan woont met zijn vader. Zijn jeugd was niet gemakkelijk want hij moest de aandacht van zijn ouders delen met zijn broer Lucien, die een verstandelijke en fysieke beperking heeft waardoor hij in een instelling woont. Wanneer de instelling gaat verbouwen moet Lucien ergens heen en aangezien de instelling naast Lucien ook een vergoeding meegeeft vindt Brians vader het een goed idee om Lucien bij hen in de caravan te laten wonen. Dat de verantwoordelijkheid en zorg vervolgens voornamelijk op Brians schouders komt te liggen had Brian vooraf niet kunnen weten, maar hij maakt er het beste van. Maar wat is nou precies het beste voor iemand die niet kan uitspreken wat hij nodig heeft? En hoe kan Brian nog tijd maken voor het meisje dat hij wel ziet zitten?

Deze en nog veel meer vragen worden langzaam maar zeker beantwoordt wanneer je Zomervacht leest. Jaap Robben zorgt er goed voor dat je de ongemakken die Brian meemaakt zelf ook voelt. Je krijgt tijdens het lezen een goed beeld van hoe de zomer van Brian eruit ziet en hoe het vroeger was, toen Lucien en Brian nog bij hun ouders woonden. Het is geen spannend boek dat je op het puntje van je stoel houdt, maar je zit wel snel in het verhaal dat gemakkelijk weg leest. Het is niet een verhaal dat me nog lang bij zal blijven, maar tijdens het lezen was ik wel geboeid. Of het verhaal een ‘happy end’ heeft laat ik nog even in het midden…

Ik ben Mirjam, 26 jaar en bijna klaar met mijn studie biologie. In mijn vrije tijd loop ik graag hard om te trainen voor mijn volgende halve marathon of hou ik mij bezig met mijn huisdieren (gekko’s, een hamster en insecten). Als ik tijd heb pak ik graag een boek ter ontspanning.

Zomervacht/Jaap Robben/De Geus/2018/320 blz./ISBN: 9789044525014Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Je ooit al afgevraagd wat er gebeurde vóór het bekende verhaal van Assepoester? Waar haar bijnaam vandaan kwam en waarom de relatie...

 • Titans – Victoria Scott
  May 7, 2018
  De Titanenrace is een wedstrijd die voor het gewone volk tot de verbeelding spreekt. Titanen zijn voor hen onbetaalbaar, maar de race is een gebeurtenis...
 • Wees onzichtbaar – Murat Isik
  May 3, 2018
  In Wees onzichtbaar volg je Metin vanaf het moment dat hij in de Bijlmer komt wonen tot aan het moment dat hij studeert. Voor Metin zelf, zijn moeder en zus is het geen...
 • Zo’n lief meisje – Mary Kubica
  March 1, 2016
  Mary Kubica studeerde geschiedenis en Amerikaanse literatuur aan de Miami University in Oxford, Ohio. Ze woont buiten Chicago met haar man en twee kinderen....
 • Legend – Marie Lu
  February 10, 2016
  “Het is een cliché, maar het is echt waar: als je genoten hebt van De Hongerspelen, vind je dit fantastisch. – Sarah Rees Brennan, auteur van The Demon’s...
 • -->  Comments Closed