De dag die nooit komt – Oliver Reps

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  March 4, 2019  |  Geen reacties


March 4, 2019


“De dag die nooit komt” is een boek dat je in een keer kunt en wilt uitlezen. Het boek is tenslotte maar 175 bladzijden.

Tijdens een lange slapeloze nacht denkt Elias, de hoofdpersoon, over zijn jonge leven na. Elias is een enorme filmliefhebber die een moeilijke jeugd achter de rug heeft. De denkbeelden van Elias zijn helder en duidelijk, maar niet volgens een gewone denkwijze van een jongere. Daarom bezoekt hij regelmatig een psychiater.

Je zou kunnen zeggen dat Elias een jongen is met een grote mond, zijn vuisten klaar om te vechten, maar met een klein hartje. Deze 17-jarige jongen met dat hart van goud, heeft alles over voor zijn zusje Evi en vriendin Polly. Zij hebben hem op een positieve manier veranderd in de persoon die hij nu is. De hoofdstukken zijn duidelijk opgesplitst in een deel over zijn zusje, zijn vriendin en over zichzelf.

Heel gedetailleerd wordt de “geheime” plaats, een kreekje midden in het bos, omschreven. De eik bij deze kreek met de twee figuren op de tak, die ook op de cover van het boek te zien is, speelt een belangrijke rol in het boek. Deze eik staat symbool voor veel gelukkige momenten, maar ook narigheid. Doordat Elias een hele sterke band heeft met zijn zusje neemt hij aan het einde van het boek het lot in eigen handen, wat tot een verrassende beslissing leidt. Of hij zo’n beslissing had genomen, wanneer hij een normaal denkpatroon had, vraag ik me af.

Naar mijn idee zou dit boek zeker in andere talen uitgebracht kunnen worden. Wel vond ik het wat tijdsgebonden door de diverse verwijzingen naar acteurs, muziekfragmenten en films. Deze voegden naar mijn idee niet echt wat toe aan het verhaal, maar dat komt waarschijnlijk, omdat ik er een heleboel niet van ken. Het verhaal is niet leeftijdsgebonden en kan zeker door jongeren als ouders gelezen worden. Jongeren met gevoelens van eenzaamheid of aparte gedachten zouden zich misschien in het verhaal herkennen. Het zou ook een boek kunnen zijn dat onderwerpen van heel erg groot verdriet bij jongeren bespreekbaar kan maken.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 15 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recensenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve “gewone” boeken vind ik ben een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

De dag die nooit komt/Oliver Reps/Uitgeverij de Harmonie/2018/174 blz./ISBN 9 789463 360388Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Wanneer Anna de dood van haar man op jonge leeftijd moet verwerken, verliest ze zichzelf helemaal in het leven van een ander....

 • Nicolas en de verdwijning van de wereld – Anne Eekhout
  June 12, 2019

  Nicolas heeft alle stripboeken over zijn favoriete stripheld De Adelaar al honderden keren gelezen. Hij kent de heldhaftige avonturen...

 • Door het vuur – Jenny Valentine
  February 18, 2019

  Iris vindt haar ouders niet echt geweldig en voelt veelal minachting voor hen. Haar moeder is een levende barbiepop en haar stiefvader is al jaren een soapacteur...

 • Gebr. – Ted van Lieshout
  January 23, 2019
  “Kun je nog wel iemands broer zijn als die iemand niet meer bestaat?” Na de dood van Marius besluit de moeder van Luuk zijn spullen te verbranden....
 • Een sky full of gedoofde lichtjes – Remco de Ridder
  October 19, 2018
  Ruben is dertig en worstelt al jaren met een angststoornis. Juli 2014 is hij op vakantie in Spanje wanneer hij wordt gebeld door zijn zusje met de mededeling...
 • -->  Comments Closed