De onschuld zelve – Amy Lloyd

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  May 24, 2019  |  Geen reacties


May 24, 2019


De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp van een Making a Murderer-achtige documentaire waarin vraagtekens worden gezet bij zijn veroordeling voor moord. Sam volgt de zaak op de voet, zeker nu haar brieven aan Dennis steeds intiemer van toon worden. Ze bezoekt hem in de gevangenis en vecht, uiteindelijk als zijn vrouw, voor zijn vrijlating. Wanneer die campagne slaagt en Dennis wordt vrijgelaten, begint Sam echter te twijfelen aan zijn verhalen. Is hij wel echt zo onschuldig als hij zich heeft voorgedaan en wat weet Dennis nou écht over de meisjes die twintig jaar eerder verdwenen.

Alleen deze beschrijving bracht me al helemaal in spanning. Ik wilde dit boek zo graag lezen omdat ik hoopte dat het me hetzelfde zou brengen als de documentaires op Netflix dat bij me doen. Ik ben een groot kijker van true crime documentaires omdat ik het ‘leuk’ vind om te kijken en vooral erover na te denken waarom iemand iets wel of niet gedaan heeft. Ik had echter al veel over dit boek gehoord via Goodreads en mijn twitter feed. Het boek werd beschreven als verslavend en vooral compleet verdraaid.

Ik heb het boek alweer een tijdje geleden gelezen, maar toen ik dit weekend naar de Ted Bundy documentaire keek, zag ik kleine overeenkomsten. Bijvoorbeeld hoe een jonge, knappe, charismatische man veroordeeld wordt voor moord en deze uitzit op de Florida Death Row, een relatie kan beginnen met een schooljuf uit Engeland. Niet helemaal hetzelfde uiteraard en ook gelijk waar de overeenkomsten stoppen, Ted Bundy trouwde ook in gevangenschap met zijn vrouw en kreeg zelfs een kind.

Sam is een vrouw van 31 uit Engeland. Ze heeft zich altijd erg alleen gevoeld en voelde de drang om iets of iemand te hebben om te geloven. In Dennis Danson vindt ze beiden. Het begon allemaal toen ze de documentaire; “Reconstructie van de waarheid: de moord op Holly Michaels” heeft gekeken. Deze documentaire gaat over Dennis, die opgesloten zit op Death Row voor de moord op een jong meisje. Dennis heeft altijd gezworen dat hij onschuldig is en een grote groep supporters is bezig om zijn onschuld te bewijzen.

Na het zien van de documentaire raakt Sam geobsedeerd door de zaak. Ze kan er uren over praten met andere “onderzoekers” van achter haar computerscherm. Samen discussiëren ze over de zaak en over andere verdachten en theorieën. Dan komt ze er achter dat er een nieuwe documentaire over hem gemaakt wordt en besluit ze hem een brief te schrijven.

De brieven worden al snel heel intiem en ik had het idee dat er nog van alles tussen in hoorde wat niet in het boek zat, wel jammer want ik ben bijna beschaamd om te zeggen dat ik al snel helemaal in het boek zat. Ik vond het eerste gedeelte van het boek erg indrukwekkend, maar het leek op een gegeven moment te stagneren doordat het verschillende richtingen op ging. Ik wilde graag weten hoe het af zou lopen maar ondanks dat het einde verrassend was, was het wel verwarrend en wat te snel geconcludeerd. Ik wil geen spoilers geven want daar heb ik een hekel aan maar eigenlijk heeft het hele boek een langzame opbouw en wordt de spanning opgebouwd. Toen de laatste pagina’s ineens heel snel en explosief waren, wist ik niet zo goed wat ik ervan moest vinden.

Ik raad dit boek aan aan iedereen die shows als Making A Murderer leuk vinden, dit is zeker wat je zoekt. Ik vond het boek al met al een goed boek om te lezen, je werd er echt ingezogen. Het enige wat ik vervelend vond was het feit dat Sam zichzelf constant de grond in praatte, ze was niet knap genoeg, ze was te dik, ze was lelijk. Verder zeker een aanrader!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 29 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en een ware boekendraak. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.

De Onschuld Zelve/Amy Lloyd/vertaling Noor Koch/De Fontein/2018/318 blz. /ISBN: 978 902 614 4349Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren...

 • Skydancer – Lotte Kok
  April 24, 2019

  Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen...

 • De ondergrondse rivier – Martha Conway
  January 25, 2019
  Martha Conway groeide op in een groot gezin in Ohio. Nu doceert ze creatief schrijven aan de Stanford University. Eerdere romans, waaronder Thieving Forest...
 • Lean on Pete – Willy Vlautin
  November 26, 2018
  Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg,...
 • Nieuwe maan – Sarah Crossan
  June 29, 2018
  “Blijf altijd bij vandaag, Joe, want morgen is een verhaal dat nog niet is geschreven. Het heeft geen zin om ervoor te oefenen. Totaal geen zin.” Joe...
 • -->  Comments Closed