Het meisje in de toren – Katherine Arden

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  May 1, 2019  |  Geen reacties


May 1, 2019


Waan je in het koude Rusland in dit duistere sprookje! In de Beer en de Nachtegaal hebben we Vasya leren kennen en in Het meisje in de toren gaan we verder met haar verhaal. Na de gebeurtenissen van deel 1 gaan we meteen verder in deel 2.

Vasya heeft namelijk nog maar twee opties nadat ze verstoten is door de mensen in haar eigen stad. Ze kan óf gaan trouwen óf ze kan het klooster in. Vasya een beetje kennende, weet je dat ze geen van tweeën zal gaan doen. Ze kiest dan ook voor het avontuur.

Tijdens haar rondzwervingen in het bos is ze een stel bandieten te slim af.  Door de grootvorst van Moskou wordt ze geroemd om haar heldendaden. Hij mag alleen niet weten dat ze een meisje is, dus doet ze zich voor als jongen, Vasilii genaamd. Door de vorst wordt ze meegenomen naar het hof en daar wordt Vasya weer herenigd met haar broer en zus. Aan het hof mag alleen niemand er achter komen dat ze een meisje is, want dat zal grote gevolgen hebben voor haar en haar familie.

Morozko, de vorst demon, komt Vasya advies geven, maar zij weet niet of het betrouwbaar is of niet. Ook wordt Vasya nog geconfronteerd met een gevaar dat heel Moskou bedreigt, waar ze iets aan wil gaan doen. Maar gaat het haar lukken?M

Wat is dit weer een ontzettend tof verhaal! Tijdens het lezen waan je je echt in het koude Rusland en nu voornamelijk in Moskou. De wereld is prachtig beschreven en Katherine Arden heeft de wereld heel uitvoerig verwoord. In dit verhaal leer je Vasya beter kennen, maar leer je de broer en zus van Vasya ook goed kennen.

Maar dan komen de verwarrende Russische namen weer voorbij. Gelukkig ging het begrijpen van de namen nu wel sneller dan in het eerste deel. Voor Vasya heb je dus Vasilisa, wat haar meisjesnaam is. Daarnaast ook nog Vasilii, wat de jongensversie van haar naam is. Dat had ik al heel snel duidelijk. De aanspreekvorm van de personages verschilt enorm, omdat het ook afhankelijk is van de band van de twee personages.

In deel 1 vond ik het heel erg jammer dat de broer en zus van Vasya niet vaker in beeld kwamen en dat zij aan het begin van het verhaal al verdwenen. Nu kwamen ze al snel weer tevoorschijn. Heel fijn om ook meer over hun leven te weten te komen, nadat ze al zo snel verdwenen waren in deel 1.

Vasya heeft in dit deel weer een duidelijke eigen wil. Morozko waarschuwt haar bijvoorbeeld voor de kou in het bos, maar daar trekt ze zich niets van aan. En het te slim zijn van de bandieten, dat is ook ontzettend badass. Maar Vasya is niet de meest slimme hoofdpersoon en ze komt nog wel eens in de problemen. In dit deel is dat niet minder dan in het eerste deel, maar ik had toch gehoopt dat Vasya een soort van groei ten opzichte van het vorige deel zou doormaken. Misschien komt dat nog in het derde deel, ik ben benieuwd!

Ik wil graag het laatste deel in deze serie ook lezen, maar over het derde deel is nog niks bekend bij Luitingh-Sijthoff. Ik wacht het rustig af. Dit boek krijgt zeker 4 sterren van mij! Ik ben fan van deze schrijfster.

Geschreven door: Marieke, een 20-jarige studente Medische Biologie, die naast studeren ook nog (heel) veel boeken verslind. Haar passie voor boeken heeft er zelfs voor gezorgd dat ze een boekenblog begonnen is. Op Marieke’s Books deelt ze van alles over boeken.

Het meisje in de toren / Katherine Arden / vertaling Inge Boesewinkel / Luitingh-Sijthoff / 2018 / 384 blz. / ISBN13 9789024577972Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Het duurde vrij lang voordat ik Evermore uit had. Toen ik het boek toegestuurd kreeg, ben ik er direct in begonnen omdat...

 • Mermaid – Louise O’Neill
  July 5, 2019

  Muirgen is de zevende dochter van de koning van het zeemeerminnenrijk. Ook al haat ze haar naam, want het is niet de naam die ze van haar...

 • Bloed en beenderen – Tomi Adeyemi
  November 7, 2018
  Bloed en beenderen zag ik op de social media veel voorbijkomen. De kaft sprak me meteen enorm aan, die maakt nieuwsgierig en er gaat kracht vanuit....
 • Zwartspreuk – Claudia Gray
  August 6, 2018
  Claudia Gray, geboren in New York, schrijft behalve Young Adult romans ook sci-fi. Na haar populaire Vuurvogel-trilogie, waarmee ze ook bekend is geworden...
 • De Beer en de Nachtegaal – Katherine Arden
  July 6, 2018
  Waan je in het koude Rusland in dit duistere sprookje! In de Beer en de Nachtegaal leren we Vasya kennen. Een eigenwijze jongedame met een sterke eigen...
 • -->  Comments Closed