IJsengel – Nathalie Pagie

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  May 29, 2019  |  Geen reacties


May 29, 2019


Zakenman Berndt Müller is een machtig persoon in de wereld van tv  en een bekend, geliefd persoon in de Zweedse high society. Samen met zijn vrouw en twee dochters heeft hij het prima voor elkaar en leiden zij een zeer luxe leven.

Berndt heeft deze status verkregen door hard te werken, afspraken na te komen en nooit op te geven. Hij houdt van orde en wanneer hij op een avond niet volgens de normale afspraak thuis komt, vreest zijn familie het ergste.

De angst van zijn gezin wordt waarheid als zij een brief krijgen waaruit blijkt dat hij ontvoerd is. Een race tegen de klok begint om hem veilig thuis te krijgen, maar zijn ontvoerders hebben daar andere ideeën over.

De cover van het boek en de titel zijn perfect gekozen, doordat zij een belangrijk gedeelte van het verhaal tonen. Door de gedetailleerde wijze waarop de Zweedse natuur in de winter wordt beschreven, voel je zelf de kou en slechte omstandigheden waarin Berndt moet zien te overleven. 
In het verhaal zijn verschillende personen belangrijk. Müller en zijn ontvoerders als belangrijkste, gevolgd door een klein meisje, Svenja. 

Natuurlijk is de ontvoering niet goed te praten, maar vanuit het oogpunt van de bedenker wel begrijpelijk. Hierdoor ga je als lezer toch een soort van sympathie voor hem voelen. Eigenlijk voel je met alle personen in het verhaal, behalve voor de echte crimineel,  wél een soort van verbondenheid. De dappere kleine Svenja wordt zo levensecht beschreven, met haar onschuldige gedrag en eerlijke uitspraken dat je dit meisje een mooie toekomst wenst.

Bijzonder om te lezen dat veel van de personen in de “IJsengel” uiteindelijk onzelfzuchtig kiezen voor de ander.

Er zijn enkele verwijzingen naar tv programma’s van Müller in het boek waardoor het verhaal heel echt overkomt. Het verhaal kent een paar emotionele gedeeltes, die je als lezer even stil maken.

Doordat de hoofdstukken kort, in precies de juiste volgorde zijn en de juiste sfeer weergeven, is het boek in een stuk uit te lezen. 

Een verhaal dat je als een warme deken bedekt : IJsengel!

Nathaniël – 16 jaar. Dol op lezen vanaf kleuterjaren al. Kon niet wachten totdat ik verder mocht dan roos, maan en vuur. Naast gamen ben ik fan van de stripverhalen over De Legendariërs. Ben via via bij de Leesfabriek terecht gekomen en kom hier in een hele nieuwe wereld van verhalen en avonturen, die verder gaan dan mijn normale interesse.

IJsengel / Natalie Pagie / Uitgeverij De Boekerij / 2018 / 304 blz. / ISBN 9789022584996
Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Nog voor ik aan het boek begonnen was, heb ik het al aan iedereen aanbevolen. De achterflap en cover stonden me zo aan dat ik dacht...

 • Vaarwel – Jesper Stein
  September 9, 2019

  In deze detective doet inspecteur Axel Steen er alles aan om de moordenaar te vinden in een onopgeloste 4 jaar oude zaak. Een moord...

 • Dodelijk bericht – Folkert Oldersma
  June 21, 2019

  Quirine is een meisje dat op een vreselijke manier wordt geconfronteerd met cyberpesten. Haar klasgenoot, Rob, heeft namelijk...

 • Dit is allemaal waar – Lygia Day Peñor
  February 4, 2019
  Een vriendengroep van drie meiden en één jongen krijgen de kans om hun favoriete auteur Fatima Ro te ontmoeten. Ze raken bevriend met de schrijfster...
 • Over en uit – Marion van de Coolwijk
  October 22, 2018
  Roos leeft voor de buitenwereld een gelukkig leven samen met haar nuchtere man Emiel en dochtertje Tirza. Als lerares van een basisschool vindt ze het belangrijk...
 • -->  Comments Closed