Laat me niet alleen – Sarah Armstrong

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  July 17, 2019  |  Geen reacties


July 17, 2019


In Laat me niet alleen neemt Anna je mee in haar doodnormale leven als grafisch ontwerper. Ze heeft een klein huisje en is in haar nopjes met haar tuintje. Echter komen er na het overlijden van de oude buurvrouw nieuwe buren in het huis naast Anna wonen. Waaronder de kleine Charlie. Het jonge meisje duikt bij Anna onder de schutting door en tot haar grote schrik ziet ze dat het meisje onder de blauwe plekken en schrammen zit, als Charlie dan ook nog eens begint over het bozige gedrag van haar stiefvader weet Anna niet wat ze moet doen. 
Na meerdere keren getuigen te zijn geweest van dit gedrag belt Anna de kinderbescherming, maar als zij niet snel genoeg in actie komen besluit Anna dat er nog maar één mogelijkheid is. Ze zet de kleine Charlie in de auto en rijdt zo snel ze kan de stad uit om haar in veiligheid te brengen.
Ze brengt Charlie naar haar beste vriend in een afgelegen plaatsje aan de andere kant van het land. Maar hoe ver moet je gaan om een kind te redden dat niet jouw vlees en bloed is? Wanneer geef je jezelf aan bij de politie? En wat doe je als je betrapt wordt? Anna staat voor een aantal moeilijke keuzes, die haarzelf in grote problemen kunnen brengen.

De cover van het boek is bijna liefelijk te noemen. De schattige kleine kinderbeentjes omslagen door kinderhandjes. Maar het thema van het verhaal is totaal niet liefelijk, eerder heftig. Het verhaal gaat namelijk over kindermishandeling en het gebrek aan hulp wanneer iemand dit signaleert. Het verhaal is in tegenstelling tot wat je zou denken niet zwaar op de hand, maar luchtig omschreven.

De schrijfstijl is fijn. Door de gedetailleerde beschrijving van Sarah Armstrong lijkt het net alsof je samen met Anna en Charlie in het huisje bij de kreek overnacht. Hierdoor kun je jezelf als lezer goed inleven in de benarde situatie waarin Anna zich bevind.
Het enige minpunt aan het boek is dat Armstrong lang blijft hangen in het deel waarin Anna bij haar vriend Pat logeert en zich verschuilt voor de politie. Hierin had voor mij wat meer vaart mogen zitten. Want het eind van het verhaal is dan weer net iets te snel voorbij naar mijn idee.
Het eind van het boek is er een om blij van te worden, ik zal niet te veel verklappen maar dit was een scenario waarop je het hele verhaal door hoopt dat het zal gebeuren.

Laat me niet alleen is een heftig toch luchtig, realistisch geschreven verhaal over een jonge vrouw die haar leven en dat van haar buurmeisje op zijn kop zet wanneer de kinderbescherming niet ingrijpt bij het melden van kindermisbruik.

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer Johan, 23 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige en momenteel bezig met de opleiding tot recovery verpleegkundige.

Laat me niet alleen / Sarah Armstrong / Vertaling door Jan Smit / Uitgeverij De Fontein  / 2018 / 352 bladzijdes / ISBN 9789026143342Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Quirine is een meisje dat op een vreselijke manier wordt geconfronteerd met cyberpesten. Haar klasgenoot, Rob, heeft namelijk...

 • Witte lichamen – Jane Robins
  October 29, 2018
  Het is raar. Het is donker. Het is een mega aanrader! Het lijkt de perfecte relatie. Tilda is een succesvolle filmster en hij een rijke bankier. Volgens...
 • Het onhandige kind – Alexandre Seurat
  July 11, 2017
  Het onhandige kind is een kort verhaal over een kort leven. Het is het verhaal van Diana, een meisje dat zelf geen enkel moment het woord...
 • 54 Minuten – Marieke Nijkamp
  February 17, 2017
  De Nederlandse schrijfster Marieke Nijkamp heeft dit debuut in het Engels geschreven. Op zich al heel bijzonder, maar ‘This is where it ends’ belande...
 • Corvus – Rob van der Staaij
  December 28, 2015
  Raban wordt uit huis geplaatst nadat zijn vader zijn moeder ernstig mishandeld heeft. Na een paar bladzijden wordt de lezer al met deze gebeurtenis geconfronteerd....
 • -->  Comments Closed