Normale mensen – Sally Rooney

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  August 5, 2019  |  Geen reacties


August 5, 2019


‘Waarom kan ik niet zo zijn als normale mensen?’ Marianne vraagt zich dit al haar hele leven af, maar verwoordt het pas later in haar leven. Dit doet zij tegenover haar will-they-won’t-they levenspartner Connell Waldron, die zij al kent sinds hun middelbareschooltijd. Connell was daar de populairste jongen, de spits van het voetbalelftal en Marianne de freak, de outsider. Een verrassende rolverdeling, want de twee kennen elkaar ook buiten school: Connells moeder maakt schoon in het landhuis van Mariannes familie. In hun Ierse plattelandsdorpje Carriklea zijn status en sociale klasse alles. Tegen alle verwachtingen in beginnen de twee een verhouding, waarvan de effecten tot ver in hun leven terug te zien zijn.

De lezer leert niet één, maar twee personages van binnen en buiten kennen. Hun sterke punten, maar vooral ook hun zwaktes. Wat vinden ze interessant? Wat vinden ze belangrijk? En vooral ook: hoe worden zij beïnvloed door de veroordelende wereld om hen heen? Toch is het meest indrukwekkende aan deze roman zonder meer de messcherpe manier waarop Rooney de dynamiek tussen haar twee hoofdpersonen neerzet. De toon van het dialoog tussen de twee jongvolwassenen wisselt voortdurend tussen schurend en speels, afstandelijk en intiem. Het is zo een weerspiegeling van de band tussen de twee, die elkaar in de loop van de roman uit het oog verliezen maar ook steeds terugvinden. Op hun middelbare school, de universiteit en het leven daarna wordt het de lezer duidelijk dat hun levens altijd (al dan niet romantisch) met elkaar verbonden zullen zijn.

Met een verrassend groot psychologisch inzicht voor een 27-jarige beginnende schrijfster legt Rooney de invloed van klassenverschil bloot. Wat mij het meest trof was echter niet eens dit klassenverschil, maar alle andere factoren die Marianne en Connell tegenpolen zouden moeten maken. Gender, afkomst, zelfverzekerdheid, dapperheid: alles gaat veel dieper dan van te voren verwacht kan worden. Toch was er voor mij geen moment van twijfel dat de twee hoofdpersonen elkaar begrepen, ondanks hun enorme verschillen. De verbintenis die steeds weer bleek te bestaan, maakte grote indruk op mij. Hoewel ik het einde niet helemaal bevredigend vond, was mijn eerste reactie: ‘Meer. Meer. Meer.’ Gelukkig kan dat, want minder dan een jaar geleden is ook haar debuutroman Gesprekken met vrienden door Ambo|Anthos uitgebracht.

Al met al is Normale mensen een intense, diepgaande roman over twee jongeren die, vooral door hun invloed op elkaar, gedecideerd geen normale mensen zijn. Zij beïnvloeden elkaar, doen elkaar pijn, maar bewandelen toch dezelfde weg. De roman leest goed weg maar is zeker niet gemakkelijk op emotioneel gebied. Normale mensen is bijna pijnlijk oprecht en realistisch en gaat over vriendschap, liefde en de onontkoombare macht die anderen over de loop van je leven uitoefenen.

Ik heet Lisa, woon in Utrecht en zit in de zesde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockingbird, The Remains of the Day en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

Normale mensen/Sally Rooney/vertaling: Gerda Baardman/Ambo|Anthos/februari 2019/253 blz./ISBN: 9789026343445Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

In mei 2019 publiceerde het CBS cijfers over de mentale gezondheid van jongeren. Hieruit bleek dat één of de twaalf jongeren...

 • The Eight Mountains – Paolo Cognetti
  May 27, 2019

  Mijn hele boekenkast durf ik erop te verwedden: dit boek heb je ongetwijfeld wel eens in de boekhandel zien liggen. De Nederlandse...

 • Winger – Andrew Smith
  June 8, 2018
  Winger, het eerste deel van de gelijknamige serie geschreven door Andrew Smith, kreeg in de Engelstalige gemeenschap heel wat lovende woorden. Ik daarentegen...
 • Spiegel – Cara Delevigne en Rowan Coleman
  February 27, 2018
  Cara Delevigne is een multitalent volgens velen, en een rasaansteller volgens anderen. Maar één ding moeten we haar nageven:...
 • Onder een hemel van sproeten – Alex Boogers
  December 18, 2017
  Het is altijd fijn als een boek je meteen pakt en Alex Boogers lukt dat met Onder een hemel van sproeten. Een van de redenen waarom ik zo betrokken...
 • -->  Comments Closed