Iskari: De laatste Namsara – Kristen Ciccarelli

Geplaatst door:     Tags:  , , , , ,     Datum geplaatst:  September 13, 2019  |  Geen reacties


September 13, 2019In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.

Asha is een drakenjager en is de dochter van de drakenkoning. Op jonge leeftijd raakte ze verminkt toen ze jaagde op Kozu, de Eerste Draak die de stad Firgaard in brand stak. Sindsdien zien mensen haar als een brenger van het kwaad: de Iskari. Door te trouwen met de commandant van het leger van haar vader, Jarek, kan ze de gemoederen sussen. Jarek is alleen een tiran en Asha doet er alles aan om de verloving met hem te verbreken door weer op jacht te gaan naar Kozu.

Fantasy is niet altijd het genre wat ik graag lees, maar ter voorbereiding op Yalfest 2019 wilde ik ook dit boek een kans geven. Een boek over draken klonk origineel en ik moet toegeven dat dit verhaal mij goed is bevallen.

Een geheel nieuwe wereld heeft Ciccarelli geschapen, het voelde alsof ik rondliep in een stad uit de oudheid, maar dan wel met een vleugje fantasy. Asha lokt de draken met oude verhalen om ze vervolgens te doden. Oude verhalen over De Oude, een god, en over eerdere Namsara’s en Iskari’s. Verhalen met een boodschap, die Asha nodig lijkt te hebben bij het doden van de Eerste draak.

Tijdens de jacht ontrafelt Asha alleen een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Een geheim dat groter blijkt te zijn dan ze in eerste instantie dacht.

Je hebt weinig nodig om in het verhaal te komen, de schrijfstijl van Ciccarelli is zo fijn dat je direct door wil lezen. Er is voldoende actie tussen wat rustigere scènes door en dat is fijn. In het begin moest ik even wennen aan verschillende begrippen zoals skrals en draksors, maar wanneer het begrip eenmaal duidelijk is, leest het boek als een trein. Er is voldoende actie waardoor ik op bepaalde momenten door bleef lezen. De oude verhalen worden ook in het boek beschreven en persoonlijk vond ik dit een fijne toevoeging aan het verhaal. Het maakt het complete verhaal over Asha duidelijker, maar ook zijn de verhalen zelf mooi geschreven.

In het begin van het boek vond ik het verhaal voorspelbaar. Er is iets met de hoofdpersoon, er blijkt uiteindelijk meer aan de hand te zijn, ze vindt ondertussen iemand leuk en op het einde komt het allemaal goed. Het boek bleek uiteindelijk helemaal niet zo voorspelbaar te zijn en dat vind ik positief. Uiteindelijk zat er een goed verhaal achter en was dit ook nog goed uitgewerkt.

Dit boek zou ik niet (snel) lezen als de auteur niet naar Nederland zou komen en ik ben blij dat ik het een kans heb gegeven. Een vlot lezend origineel verhaal waardoor ik nieuwsgierig ben geworden naar het tweede deel!

Mijn naam is Irene Bregman en sinds ik kan lezen, lees ik alles wat los en vast zit. Ik lees voornamelijk YA, maar ook boeken binnen andere genres worden verslonden.

Iskari: De laatste Namsara/Kristen Ciccarelli/vertaling Maria Postema/ Uitgeverij Blossom Books/2017/379 blz./ISBN 9 789463 491303Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!
Comments Closed