Een ongewoon huwelijk – Tayari Jones

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  September 18, 2019  |  Geen reacties


September 18, 2019


Een ongewoon huwelijk gaat over Roy en Celestial, ze zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zij zijn een Afro-Amerikaans stel. Ze timmeren hard aan de weg, hij als zakenman en zij als veelbelovende artiest. Beide zijn ze zeer ambitieus in hun werk.
Als Roy en Celestial op bezoek zijn bij Roys ouders logeren zij in een hotel, honderden kilometers van hun eigen huis. Op een avond worden zij van hun bed gelicht. Roy wordt beschuldigd van het verkrachten van een oudere vrouw. Hij is onschuldig, maar Roy wordt veroordeeld tot twaalf jaar cel. Hij moet de gevangenis in en Celestial moet alleen door als zwarte vrouw van een gedetineerde. Ondanks de onschuld van Roy, komt hun huwelijk in zwaar weer.

Als lezer kom je steeds meer te weten over Roy en Celestial. Je leert meer over hun achtergrond, beide komen ze uit arme, zwarte gezinnen. In het boek wordt er nadruk gelegd op hoe het werkelijk is om zwart te zijn in Amerika. Het racisme wordt daarbij duidelijk gemaakt, wat ook nog dagelijks speelt.

Tijdens de eerste jaren dat Roy vast zit, volgen er meerdere brieven tussen Roy en Celestial. Hierdoor krijgt de lezer meer informatie over het verleden van het stel. De brieven gaan verder over hoe het stel steeds meer uit elkaar groeit. Ze verliezen elkaar door de tijd en afstand.
De brieven zijn lang, hierdoor merkte ik dat mijn aandacht wat verslapte. Er gebeurde buiten de brieven niet veel in het verhaal. Je leest het boek steeds vanuit verschillende perspectieven. De ene keer lees je door de ogen van Roy, het volgende hoofdstuk door de ogen van Celestial. Op een gegeven moment komt André aan bod. Hij is een vriend van het stel en heeft hen aan elkaar voorgesteld. Hij krijgt een steeds belangrijkere rol. Je leest over de eenzaamheid bij Roy en over hoe het steeds beter gaat met Celestial en haar carrière. André komt steeds meer in haar leven en zorgt voor grote veranderingen.

Ik vond het een mooi boek om te lezen. Je leest eerst over hoe gelukkig het stel samen is en welke hobbels zij in het leven zijn tegen gekomen. Wanneer Roy vast komt te zitten, vind ik het boek moeilijker om te lezen. Ik merkte dat mijn aandacht bij dit deel met de brieven begon te verslappen.

Tijdens het gevangenschap van Roy gebeurd er een heleboel. Roy leert nieuwe dingen over de mensen om hem heen en over zichzelf. Celestial groeit in haar carrière en opent haar eigen winkel. Verder heeft zij goed contact met André. Hij steunt haar in deze moeilijke tijd. Verder gebeurt er binnen de verschillende gezinnen veel meer. Als Roy vrijkomt vind ik dat het verhaal weer wat spannender word. Ik heb daarna het boek vrij snel uit kunnen lezen, terwijl ik dat bij de brieven veel lastiger vond.
Ik vind het boek zeker een aanrader. Sommige stukken zijn wat moeilijker te lezen, anderen beter. Tijdens mijn vakantie heb ik ruim de helft binnen een paar dagen uit kunnen lezen.
De hoofdstukken worden met namen aangeduid, zo weet je vanuit welk perspectief je leest.

Debby Gramberg, student aan de iPabo, 24 jaar

Een ongewoon huwelijk/Tayari Jones/vertaling Elvira Veenings/Uitgeverij HarperCollins/2018/352 blz./ISBN: 9789402730005Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

De Onschuld Zelve is geschreven door Amy Lloyd en vertelt het verhaal van Sam en Dennis. Dennis Danson is het onderwerp...

 • Skydancer – Lotte Kok
  April 24, 2019

  Oscar woont in het stadje Dingle met nog 74 andere inwoners. Op een dag komt Agnes met haar moeder in Dingle wonen en iedereen...

 • De ondergrondse rivier – Martha Conway
  January 25, 2019
  Martha Conway groeide op in een groot gezin in Ohio. Nu doceert ze creatief schrijven aan de Stanford University. Eerdere romans, waaronder Thieving Forest...
 • Lean on Pete – Willy Vlautin
  November 26, 2018
  Het verhaal volgt de vijftienjarige Charley Thompson, die samen met zijn vader vertrokken is naar de stad Portland in Oregon. Zijn vader is altijd weg,...
 • Nieuwe maan – Sarah Crossan
  June 29, 2018
  “Blijf altijd bij vandaag, Joe, want morgen is een verhaal dat nog niet is geschreven. Het heeft geen zin om ervoor te oefenen. Totaal geen zin.” Joe...
 • -->  Comments Closed