De eenzame piloot – Johan Faber

Geplaatst door:     Tags:  , , ,     Datum geplaatst:  October 16, 2019  |  Geen reacties


October 16, 2019


In 1987, wanneer het einde van de Koude Oorlog nadert, voert een 18-jarige piloot uit Hamburg het ondenkbare, het onmogelijke uit. Hij landt in een klein privé-sportvliegtuig op het midden van het Rode Plein in Rusland.
Jaren later ontmoet Johan Faber deze piloot genaamd Mathias Rust. Het verhaal in dit boek gaat dan ook over deze ontmoeting die plaatsvindt in Hamburg, een stad die op dat moment geteisterd wordt door aanslagen. Terwijl ze met elkaar optrekken probeert Faber te begrijpen waar de inspiratie en de motivatie van Rust vandaan kwamen om deze daad te verrichten. Op hetzelfde moment echter, denkt Rust natuurlijk na over waarom Faber dit wil weten. Dit leidt echter tot interessante gesprekken, gedachtestromen, gebeurtenissen en connecties.

Bij het zien van de cover van het boek was ik al snel geïnteresseerd. Toen ik de achterkant van het boek las, leek het mij direct interessant om te lezen. Niet enkel omwille van het historische aspect, maar ook de ontmoeting tussen de twee mannen en hoe het boek niet alleen beschreven werd als avonturenroman, maar ook als ‘psychologisch duel en innerlijke monoloog’, werd ik aangetrokken tot het lezen van De eenzame piloot. Het verhaal zelf echter, was in het begin licht verwarrend voor me, niet direct begrijpend door wiens ogen ik beleefde en van wie de gedachten waren die ik las. Later, na wat verder lezen, begreep ik dat het perspectief dat gehanteerd werd in het boek, niet dat van Faber was, maar dat van Mathias Rust, ‘de Kremlinvlieger’. Dit heeft een grote impact op de manier waarop men als lezer dit verhaal beleeft. De auteur, Johan Faber, heeft dit zeer goed uitgewerkt en met prachtige gedachtestromen en monologen die zich afspelen in het hoofd van de piloot bezorgt hij de lezer een unieke beleving door de ogen van een man waarbij de lezer zichzelf vragen stelt over Rust op een manier die anders nooit mogelijk was geweest.

Het boek is naar mijn mening dus een aanrader, die de lezer een unieke beleving geeft van een historische gebeurtenis en deze ook aan het denken zet over interessante connecties in de wereldgeschiedenis en de geschiedenis van de vliegclub van Hamburg.

Trailer van het boek: https://www.youtube.com/watch?v=uPPIgrpQx6g

Ik ben Hans, student Social Sciences aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik hou van creativiteit in literatuur en van onrealistische gebeurtenissen die zich in onze wereld afspelen. Maar ik sta open voor elk boek, want los van genre of eerste indruk kan een verhaal altijd geweldig zijn.

De eenzame piloot / Johan Faber / Uitgeverij Thomas Rap / 2018 / 272 blz. / ISBN 9789400405257Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Het is april 1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog is een feit en de platgebombardeerde Duitse steden moeten stilaan weer...

 • De voorproefster van Hitler – Rosella Postorino
  October 17, 2018
  De voorproefster van Hitler vertelt het verhaal van Rosa Sauer die Berlijn verlaat in de hoop een beter leven te vinden bij haar schoonouders in Oost-Pruisen....
 • De dans der levenden – Antoine Rault
  September 12, 2017
  Wat zou jij doen als je op een dag je geheugen verliest? Als je niet meer weet wie je bent, wie er om je geeft? Als je in een duistere leegte valt waarin...
 • Gevangene van de nacht – Anne Blankman
  March 10, 2015
  Gevangene van de nacht (origineel: Prisoner of night and fog) is het debuut van Anne Blankman in het genre van historische fictie. Het is het eerste...
 • Tankstelle – Auke van Stralen
  July 31, 2014
  We bevinden ons het Duitsland van eind jaren '90. De Nederlandse Douwe werkt naast zijn studies wiskunde aan de universiteit van Karlsruhe in een tankstation....
 • -->  Comments Closed