De ideale man – Mathilde Hoekstra

Geplaatst door:     Tags:  , , , ,     Datum geplaatst:  October 21, 2019  |  Geen reacties


October 21, 2019


In De ideale man word je als lezer meegenomen in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen en schrijfster Evelien. Evelien en haar man zijn al vele jaren samen en de relatie is in een sleur gekomen van werken en voor het gezin zorgen. Als Evelien op het verjaardagsfeestje van haar beste vriendin filosoof Kees leert kennen twijfelt ze aan alles. Is haar eigen vent nog wel de ideale man of is het gras ergens anders groener? Haar gedachten lopen al snel uit de hand, waardoor Evelien gedwongen wordt keuzes te maken. Blijft ze bij haar eigen man of kiest ze voor haar geluk?

De cover van het boek is misschien een beetje saai, maar trok door zijn eenvoudige uiterlijk toch mijn aandacht. Op de cover, die in zwart wit is, staat een vrouw afgebeeld die volgens mij Evelien moet voorstellen. De titel van het boek is in het oranje wat extra opvalt tegen de witte en zwarte achtergrond.

Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller en het is daarom ook erg gemakkelijk om je zowel in de situatie van Evelien in te leven als in die van haar man. Het boek heeft 300 bladzijdes waarbij de hoofdstukken gemiddeld 10 bladzijdes zijn. Ideaal om een stukje te lezen voor het slapen gaan. Je krijgt een kijkje in het leven van een drukbezette moeder van twee jonge kinderen die ondertussen ook nog haar tweede roman probeert te schrijven en aantrekkelijk moet blijven voor haar man. Maar wat als je merkt dat de vonk tussen je man en jou weg is? Je gaat je door dit boek afvragen of de ideale man bestaat en aan welke eisen hij dan eigenlijk allemaal moet voldoen.

De situatie die gebruikt wordt in dit verhaal is er denk ik een uit vele, de man of vrouw wordt verliefd op een ander. Een situatie waarin veel mensen zich kunnen inleven, waardoor het geen ver-van-je-bed-show verhaal is. Een klein minpuntje vond ik dat de naam van Evelien haar dochtertje, Keet, wel veel lijkt op haar potentiële nieuwe liefde Kees, waardoor die namen nog al eens verwarrend waren tijdens het lezen.

De ideale man vond ik een heerlijk komisch boek om te lezen, eenmaal begonnen vloog ik door de hoofdstukken heen om te kijken hoe Evelien zich weer in de nesten werkte. Ik heb dan ook regelmatig hardop moeten lachen om dit verhaal. Mathilde Hoekstra werkt momenteel aan het vervolg van haar roman. 

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer Johan, 23 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit, ben ik verpleegkundige en momenteel bezig met de opleiding tot recovery verpleegkundige.

De ideale man  / Mathilde Hoekstra / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2019 / 304 bladzijdes / ISBN 9789024583263Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Een zeer meeslepend boek over een vrouw wiens leven overhoop wordt gegooid waardoor ze zichzelf moet herontdekken. Dat is Mijn...

 • Jongen verslindt heelal – Trent Dalton
  November 11, 2019

  Een moeder die verslaafd is aan drugs en een vader die niet bestaat. Het klinkt allemaal als het begin van een film in de bioscoop,...

 • Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion
  October 30, 2019

  Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project...

 • Het mooiste verhaal over mijn familie – Nelleke Zandwijk
  October 25, 2019

  In de nieuwe roman van Nelleke Zandwijk neemt de scheel-kijkende ik-figuur van middelbare leeftijd, je mee in een verhaal over...

 • Gevaar, De Royals deel 5 – Erin Watt
  September 20, 2019

  Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • -->  Comments Closed