Het Rosie Resultaat – Graeme Simsion

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , , ,     Datum geplaatst:  October 30, 2019  |  Geen reacties


October 30, 2019


Nu de befaamde Professor Don Tillman en zijn vrouw Rosie getrouwd en een kind, genaamd Hunter, hebben, lijkt Het Rosie Project uitermate geslaagd te zijn. Elf jaar na de setting van het boek ‘Het Rosie Effect’, wonen ze met zijn drieën in New York, inclusief weekschema’s voor maaltijden en genoeg uren ingeruimd voor Dons karate trainingen. Als Rosie echter een nieuwe baan aangeboden krijgt, moeten ze tot grote tegenzin van Hunter (die niet zo van veranderingen houdt) terugverhuizen naar Australië. Daar komt Hunter in groep 8 terecht, wat in teken staat van de overgang naar de middelbare school. Steeds vaker moeten Rosie en Don op school komen, omdat de leerkrachten zich zorgen maken om het gedrag van Hunter. Dat leidt tot een drastische beslissing voor Don: hij neemt ontslag bij zijn baan en start met het Hunter Project. Zal het lukken om zijn project te voltooien en de problemen van Hunter op te lossen?

De geniale Don Tillman is terug! En hoe! Wederom mogen we genieten van zijn brein, waarbij we in dit boek ook nog eens getrakteerd worden op een Don 2.0: Hunter. De conversaties tussen Don en zijn zoon leveren hilarische taferelen op, waarbij Rosie constant moet interrumperen als buitenstaander. Rosie is voor de doorsnee lezer waarschijnlijk het meest herkenbare personage, omdat zij vaak de opmerkingen van Don en Hunter, die veelal gevormd worden door hun autistische persoonlijkheidstrekken, weet om te buigen tot ‘normale’ mensentaal.

Ik vind het knap dat Simsion in dit derde boek wederom een taboe doorbreekt over autisme spectrum stoornissen. Met de school van Hunter als invalshoek, laat hij zien wat voor misvattingen er nog regelmatig bestaan over autistische kinderen. Hunter raakt bevriend met Blanche, een meisje met albinisme, en Dov. Alle drie de kinderen zijn volstrekt verschillend, maar worden uiteindelijk allemaal ‘bestempeld’ als kinderen met autisme. Het feit dat Don in zijn eigen jeugd heeft meegemaakt dat het lastig is om je niet aan te passen aan de norm, drijft hem tot het starten van het Hunter Project. Het Hunter Project moet ertoe leiden dat Hunter zich kan aanpassen aan de sociale norm, iets waarmee Don nog altijd moeite mee kan hebben. Wat hij daarbij echter vergeet, is dat hij daardoor Hunter ontneemt om zichzelf te zijn. Dit vind ik een enorm mooie boodschap van dit boek, wat ik ook in de eerste twee boeken al mooi naar voren vond komen doordat Rosie Don ook heeft geaccepteerd zoals hij is. Hoewel het uiteindelijk draait om deze drie hoofdpersonen, vind ik het knap hoe belangrijk de rollen van de kleinere personages zijn. Het gehele sociale netwerk van Don en Rosie heeft een belangrijke bijdrage aan het uiteindelijk resultaat van het Hunter Project, mede dankzij het ontzettend goede gevoel van detail van de schrijver.

Het gevoel van humor van Graeme Simsion is ongeëvenaard, ondanks dat dit laatste boek wel wat zwaarmoediger was dan de voorgaande boeken. De echte fans van deze serie zullen merken hoeveel Don en Rosie zijn gegroeid in elf jaar, maar zullen ook nog zoveel herkennen uit de eerste boeken. Met de kleurrijke kaften verrijkt deze serie letterlijk je boekenkast! 

Hoi, ik ben Marije, 21 jaar en master Geneeskunde student in Leiden. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers met een lichte voorkeur voor Engelstalig. Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen!

Graeme Simsion | Het Rosie Resultaat | Vertaling: Linda Broeder | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V. | 2019 | 367 pag. | ISBN 9789024583768Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Zwijmelen over pubers die worstelen met zichzelf

In boekenland zijn...

 • Het ongelukproject – Julie Buxbaum
  September 14, 2018
  David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje en zit al 622 dagen alleen in de pauze. Kit daarentegen heeft genoeg vrienden om mee op te trekken,...
 • Zondagskind – Judith Visser
  September 3, 2018
  “Ik was het stille wezen met de intense blik, het kind dat het gezelschap van haar hond verkoos boven dat van mensen. En dat vonden de mensen vreemd....
 • Broertje – Michael Berg
  March 19, 2018
  Familie voor alles Michael Berg start Broertje met een uiterst herkenbaar en actueel probleem: een groepje vluchtelingen...
 • Op de rand van het niets – Corinne Duyvis
  February 13, 2018
  In het jaar 2035 komt een vernietigende komeet recht op de aarde af. De 16-jarige Denise wacht gespannen op het moment van de inslag. De halve bevolking...
 • -->  Comments Closed