De stille patient – Alex Michaelides

Geplaatst door:     Tags:  , ,     Datum geplaatst:  November 1, 2019  |  Geen reacties


November 1, 2019


De stille patient gaat over het gelukkige kunstenaarskoppel Alicia en Gabriel. Wanneer Gabriel op een avond dood wordt aangetroffen in huis wijst alles erop dat Alicia de schuldige is. Inmiddels is het al weer zes jaar geleden en sinds die tijd zit Alicia opgesloten in een psychiatrische instelling, the groove. In die zes jaar heeft ze nog geen woord gezegd, totdat er een nieuwe therapeut, Theo, op de afdeling komt werken en van Alicia zijn project maakt. Lukt het hem om haar te laten vertellen wat er die cruciale avond is gebeurd?

De cover van het boek is aantrekkelijk. De blauwige-witte cover die in mijn ogen precies het beeld schetsen van een klinische ‘wachtkamer’ met daarin de stoeltjes zoals je in elke wachtkamer wel ziet staan. Typische een setting die je tegen zou kunnen komen in een instelling. Daarnaast de rode wat vervagende letters en de tekst “zij is de enig die weet wat er gebeurd is…z zetten je aan het denken, wat zorgt dat je het boek oppakt.

Het verhaal wordt verteld doormiddel van de ik-vorm over wat voor drama er af heeft gespeelt tussen Alicia en Gabriel. Het verhaal is opgedeeld in vier verschillende delen. Waarbij er tussen het heden ook wordt afgewisseld met dagboekfragmenten van Alicia. Door deze verschillende stijlen en fragmenten kom je veel te weten over hoe zowel Alicia als de nieuwe therapeut Theo zich voelen en wat zij denken.

Je kan duidelijk merken dat Alex Michaelides werkzaam is geweest binnen de psychiatrie, hierdoor weet hij feilloos de omgeving van een psychiatrische instelling te schetsen voor zijn lezers.

De stille patient was een boek waarin ik in het begin even moest inkomen. De beklemmende sfeer en de oplettende schrijfstijl maakte het soms dat ik mij lastig kon concentreren. Echter halverwege het boek bekruipt het gevoel je dat er iets staat te gebeuren tussen Alicia en Theo en dit zorgde dan ook voor een hoogtepunt aan het eind. Het verhaal laat je niet los en zet je aan het denken. Echter vond ik het boek meer een psychologisch verhaal dan een thriller, wat ik met vlagen jammer vond. Iets meer spanning had van mij gemogen.

Deze recensie is geschreven door Kim Landwer Johan, 23 jaar. Als ik even niet met mijn neus in de boeken zit ben ik verpleegkundige en momenteel bezig met de opleiding tot recovery verpleegkundige.

De stille patient  / Alex Michaelides /Vertaling: Els Franci-Ekeler / Uitgeverij Cargo / 2019 / 351 p. / ISBN 9789403146607Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

“Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden…” – Nimrod.

In...

 • Een oude vijand – Tom Wood
  October 28, 2019

  Victor is een huurmoordenaar, een van de besten in zijn vak. Door zijn ware identiteit en achtergrond voor iedereen geheim te houden,...

 • Twee kunnen een geheim bewaren als één dood is – Karen McManus
  October 14, 2019

  Twee kunnen een geheim bewaren als er een dood is, gaat over de tweeling Ellery en Ezra. Hun moeder Sadie moet naar een afkickkliniek,...

 • De Mitford moorden – Jessica Fellows
  October 7, 2019

  Engeland, 1920. Florence Nightingale Shores neemt de trein naar de kust, maar stapt er nooit meer van af. De politie ontdekt dat de oorlogsverpleegster...

 • Vaarwel – Jesper Stein
  September 9, 2019

  In deze detective doet inspecteur Axel Steen er alles aan om de moordenaar te vinden in een onopgeloste 4 jaar oude zaak. Een moord...

 • -->  Comments Closed