Mijn broer heet Jessica – John Boyne

Geplaatst door:     Tags:  , , , , , ,     Datum geplaatst:  March 11, 2020  |  Geen reacties


March 11, 2020


Mijn broer heet Jessica gaat over de broers Sam en Jason, die altijd onafscheidelijk zijn geweest. Maar dit veranderd als Jason verteld dat hij al zijn hele leven het gevoel heeft dat hij een meisje is en in het verkeerde lichaam is geboren. Voor de hele familie was dit een grote schok. De moeder van de twee broers is staatssecretaris en heeft ambities om premier te worden. Zij ervaart het als slechte publiciteit dat een van haar kinderen transseksueel is. Niemand in het gezin lijkt Jason te begrijpen en ze vinden het een raadsel hoe je je een ander geslacht kan voelen als je daarin niet geboren bent.

Op een gegeven moment wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij besluit om bij zijn tante te gaan wonen, omdat zij wel begripvol is. Daarnaast helpt ze Jason met de verandering naar de persoon die hij wil zijn en echt is, namelijk Jessica. Maar kan zijn familie dat ook accepteren?

Ik zat snel in het verhaal en ik kon het boek makkelijk weglezen. Echter, heb ik verder niet veel positiefs te zeggen over dit verhaal. Ik vond het boek heel beledigend tegenover transseksuelen en ik miste het perspectief van Jessica (Jason). Het gaat voornamelijk over hoe zwaar het is voor de familie om een gezinslid te hebben die transseksueel is. Je leest dus welke belachelijke dingen Sam allemaal bedenkt om Jason van het idee af te krijgen dat hij een meisje is. Zijn ouders zijn ook alles behalve begripvol, omdat die enkel aan zichzelf denken. Ze behandelen Jason alsof hij een ziekte heeft die genezen kan worden met bijvoorbeeld elektroshocktherapie.

Het enige personage dat ik echt leuk vond was tante Rose. Zij is de enige die Jason steunt in zijn transitie en ook haar best doet om Sam te laten begrijpen wat Jason allemaal doormaakt tijdens het hele proces. Ik vind het goed dat er tenminste nog één persoon in het verhaal zit die zijn best doet om het allemaal een beetje draagbaar te maken voor Jason.

Ik zou dit boek niet zo snel aan iemand aanraden. Er worden best wel heftige dingen gedaan om Jason te laten geloven dat hij moet blijven wie hij is. En daarnaast vind ik het boek te veel gericht op hoe moeilijk het is voor de familie, in plaats van voor Jason zelf.

Ik ben Mandy en ik volg momenteel de opleiding maatschappelijke zorg. Naast lezen ben ik gek op dieren en fotograferen. Het liefste lees ik young adult fantasie of contemporary. Ik vind het heerlijk om me helemaal te verliezen in een goed verhaal.

Mijn broer heet Jessica / John Boyne / Vertaling Mechteld Jansen / Uitgeverij Boekerij / 2019 / 240 blz. / ISBN 9789022587546Bijdrage van:


Op deze plek zullen we regelmatig recensies plaatsen van bezoekers of van recensenten van bevriende websites en tijdschriften. Dat gebeurt soms op uitnodiging, maar heel graag willen we ook plaatsmaken voor spontaan ingeleverde boekbesprekingen. Dus: heb je een goed boek gelezen? Deel je mening (en dus je passie!) met de andere lezers van De Leesfabriek!

Sinds Hartley Easton heeft ontmoet, staat haar leven op zijn kop. Easton is onweerstaanbaar, maar tegelijkertijd ook gevaarlijk....

 • Verlangen – Erin Watt
  June 17, 2019
  Easton Royal heeft het allemaal: aantrekkelijk, intelligent en rijk. Hij wil zoveel mogelijk lol maken in zijn leven. Over consequenties denkt hij niet...
 • Geheimen – Erin Watt
  April 29, 2019
  Ella is tot over haar oren verliefd op Reed, de badboy van de Royal familie. Ondanks al zijn streken gelooft ze nog steeds in hem, maar zelfs voor Ella...
 • Gebr. – Ted van Lieshout
  January 23, 2019
  “Kun je nog wel iemands broer zijn als die iemand niet meer bestaat?” Na de dood van Marius besluit de moeder van Luuk zijn spullen te verbranden....
 • Zomervacht – Jaap Robben
  January 4, 2019
  Als één van de eersten mocht ik dit boek lezen: ik kreeg het binnen nog voor het in de winkel lag! Zomervacht vertelt het verhaal van Brian, 13 jaar...
 • -->  Comments Closed