Lokale Leesfabrieken

De Leesfabriek is nu -zoals je ziet- een website voor lezende jongeren in Nederland en Vlaanderen. Graag wil De Leesfabriek doorgroeien naar een social media platform, een community die jongeren uit Assen en Antwerpen, uit Groningen en Gent met elkaar verbindt rond hun gedeelde passie: boeken en lezen. Behalve het bieden van die ‘online paraplu’ boven Nederland en Vlaanderen wil De Leesfabriek ook ervoor zorgen dat jongeren elkaar offline gaan ontmoeten. Daarom zoeken we ten eerste veel jongeren die méér met hun leeservaring willen gaan doen dan alleen de letters tussen de voor- en achterflap lezen. Als je een boek hebt uitgelezen begint het toch pas? Dan wil je over het boek praten, discussiëren over die ene passage of over de ontwikkeling van dat personage. Natuurlijk is de afstand van Groningen naar Gent dan een beetje ver. ‘t Liefst doe je dat dichtbij huis, bij jou om de hoek!

Daarom willen we zgn. “Lokale Leesfabrieken” bouwen, op veel plekken, in beide landen. Natuurlijk kunnen we dat niet allemaal zelf doen. Nederland en Vlaanderen 2 We hebben hulp nodig van mensen die dit willen ondersteunen. Van jou als lezende jongere. Want het gaat tenslotte om jou! Daarnaast van mensen die lezen na aan het hart ligt. Het ligt voor de hand om die mensen te zoeken in bibliotheken en boekhandels, op scholen voor middelbaar én hoger onderwijs, in culturele broedplaatsen en instellingen voor kunsteducatie. Door binnen een hecht netwerk samen te werken zullen docenten, boekverkopers en bibliothecarissen en ál die anderen die mee willen werken, beter in staat zijn om, op een leuke inspirerende plek, jongeren te ontvangen voor groepsdiscussies, om boekpresentaties te organiseren, lezingen te houden en auteurs te laten optreden.

Het doel van de (offline) Lokale Leesfabriek is dus hetzelfde als die van de online Leesfabriek: jongeren met elkaar in contact te brengen die elkaar nog niet kennen, maar wel stuk voor stuk een passie voor lezen hebben. Een bijkomend voordeel is dat jongeren gemakkelijker gaan deelnemen aan allerlei reeds bestaande leesprojecten, zoals bv. de Inktaap of de Dioraphte Jongeren Literatuur Prijs. Door lokaal samen te werken en elkaars kennis en ervaring te delen kan er bovendien tussen de partners binnen het netwerk en binnen gemeenten/regio’s synergie ontstaan, die op haar beurt weer andere potentiële deelnemers inspireert.

GOES EN MIDDELBURG
In Goes vond op 26 september de kick-off plaats van een Lokale Leesfabriek Zeeland. 1371065_530183307062183_1426533053_o Er waren leerlingen uit beide plaatsen aanwezig, samen met vertegenwoordigers van de bibliotheken en boekhandels. Er werd uitgelegd wat De Leesfabriek voor hen zou kunnen inhouden en daarna vond er een ‘mini-eventje’ plaats met Maurits de Bruijn. Maurits las voor uit Broer, zijn debuutroman, en sprak met de aanwezigen over de zeer persoonlijke inhoud van zijn boek, maar ook over de vormelementen van deze roman. In het verlengde van deze kick-off zal Manda Heddema van Boekhandel De Koperen Tuin een workshop recensie-schrijven geven en daarmee is de eerste concrete activiteit van de Lokale Leesfabriek Zeeland een feit!

ZAANDAM
Na een voorzichtige start afgelopen jaar – met o.a. een bezoek van Meg Rosoff- DSC_4781 , die te gast was in de bibliotheek (Verkadefabriek!) gaat er nu op het Blaise Pascal College in Zaandam een klein groepje leerlingen aan de slag om mooie recensies te schrijven over de boeken die zij lezen. De contacten met de plaatselijke bibliotheek zijn inmiddels gelegd en we zijn nu op zoek naar een regionale boekhandel om samen met de docent en de bibliotheek de armen uit de mouwen te steken om deze jongeren te voorzien van actueel leesvoer én events!

AMERSFOORT
In de geboortestad van De Leesfabriek zijn we al wat langer aan het werk en bestaat de relatie met de scholen dus al. We hebben om te beginnen het voortgezet onderwijs benaderd met maar liefst tien voorstellen voor leesactiviteiten rond boeken die alle een maatschappelijk thema behandelen. De thema’s liggen steeds dichtbij de belevingswereld van jongeren. En ook hier geldt: het begint pas als je het boek hebt uitgelezen. Waar heb je nou eigenlijk over gelezen? Wat zegt dit over jouw eigen situatie? Wat kunnen boeken voor jou persoonlijk betekenen? De projecten zijn zo divers dat verschillende schooltypen en verschillende klassen/niveaus daar naar wens uit kunnen putten, van VMBO tot en met Gymnasium, van brugklas tot en met eindexamen. DSC_4204-1
Recentelijk heeft De Leesfabriek van het Coöperatiefonds van de Rabobank Amersfoort en omstreken een sponsorbedrag ontvangen dat gebruikt wordt om de leesactiviteiten van dit jaar uit te voeren. Via de activiteiten die op meerdere scholen plaatsvinden zullen we stimuleren dat jij je eigen mening vormt over het boek, wat het lezen voor jou betekende en we zullen je uitdagen dat te delen met andere lezers van datzelfde boek. Die uitwisseling is de eerste stap op weg naar de vorming van een groep jongeren die de kern van de Lokale Leesfabriek Amersfoort zal gaan vormen. Als allerlei jongeren in jouw eigen regio die (ook) veel lezen daarbij aanhaken zal de groep snel groter groeien en steeds hechter worden. En dan kunnen jullie samen plannen maken voor je eigen book-events! Misschien zijn die events zó leuk dat anderen die dan ook gaan uitvoeren, bv. in Dordrecht, Gent, Hoogeveen of Zuid Limburg??!! Op deze plekken zijn we inmiddels bezig om plannen in daadwerkelijke initiatieven om te zetten. Meld je dus aan als jij gek bent van boeken en in de buurt van één van bovenstaande plaatsen woont en/of studeert. Stuur een mail naar info@deleesfabriek.nl.