Home » Over De Leesfabriek

Over De Leesfabriek

De Leesfabriek geeft ruimte aan jongeren die graag lezen.

Om de een af andere reden lijkt het of lezen met plezier ophoudt als je zo’n 15, 16 jaar bent. Maar niets is minder waar. Er zijn steeds meer leuke, mooie en spannende boeken, die vaak geschreven zijn door jonge schrijvers, en met veel plezier gelezen worden door jongeren. De Leesfabriek blogt, maakt filmpjes en foto’s, kletst met schrijvers en zorgt dat jongeren met elkaar praten over boeken. De Leesfabriek is op Facebook, Twitter en Instagram te volgen en wil uitgroeien tot een plek op het web voor én door jongeren zelf.

De webredactie bestaat uit: Nicky Boesen, Anna Coppieters, Bernou Dijkstra, Laure Dijkstra, Christina Eecen, Lore Evens, Jacoline Maes, Marloes Otten, John Schrijnemakers, Inge Speelman, Jedidja Stikkelorum, Marije Tel, en Valerie Vaes. Daarnaast zijn een aantal jongeren als gastblogger actief.

Nicky 1Nicky Boesen: Hoi, ik ben Nicky, Neurosciences Master studente, book addict en toekomstige wereldreiziger. Ik lees al van jongs af aan: Rosa’s rare avonturen in de hoe-overleef-ik serie en Harry’s ontwikkeling tot volgroeide tovenaar. Na al die voorbij vliegende kinderjaren lees ik nog steeds van alles: fantasy, sci-fi, paranormal romance, mythologische verhalen en boeken over alledaagse dingen. En dit alles preferably in het Engels. Ik houd van actie & avontuur en van kick-ass female protagonists. Ik heb geen favoriete schrijver of boek, want ieder boek is geweldig en intrigerend op zijn eigen manier. Ieder boek dat ik lees, brengt weer iets nieuws met zich mee en laat me even de wereld op een andere manier zien. Lezen is een passie, een dagelijks terugkerend fenomeen en een escape. ‘We read to know that we are not alone’ ~C.S. Lewis.

Anna Coppieters: “Hallo! Mijn naam is Anna en ik ben 21 zomers jong. Ik woon in Lokeren, maar ben student Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit van Gent. Alhoewel ik een trage lezer (of hoe noem je dat, ‘slowreader’?) ben, heb ik wel altijd een boek of mijn trouwe e-reader bij me. Zo worden die lange treinritten of het wachten bij de dokter een stuk interessanter. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je helemaal in het verhaal kan opgaan, je kan echt meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laten liggen. Naast recenseren voor de Leesfabriek, begeleid ik ook groep 6 in de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en lees ik samen met andere enthousiastelingen in een leesgroep voor volwassenen “De Paterlina’s”. Samen met de leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen en ik ben nog niet van plan om dit avontuur op te geven. En nu ga ik vlug verder lezen :).”

Bernou Dijkstra, LeesfabriekBernou Dijkstra: “When it comes to reading I’m either reading 400 pages a day or taking a month to read 200. There is no inbetween.” Dit omschrijft mijn leesgedrag precies; hoeveel ik lees hangt af van het boek en van hoeveel tijd ik heb om te lezen. Maar ik háát het als ik geen eens één boek per maand baas kan maken. Het liefst lees ik twentyfour/seven. Gewoon om te kunnen ontsnappen aan het leven van alledag. Want wat is er nu mooier dan eens in de zoveel tijd een andere wereld in te kunnen duiken? Ik lees alles, van Tolkien tot Cornelisse en van Dahl tot Záfon. Urenlang varen over de woorden en zinnen van schrijvers is het fijnste wat er is. Dat is de reden waarom ik De Leesfabriek zo leuk vind. Je krijgt de vrijheid om briljante boeken te lezen die je zelf misschien nooit uit de kast gepakt zou hebben. En daardoor wordt je leesgedrag alleen maar extra gestimuleerd.

Laure DijkstraLaure Dijkstra: Hoi! Mijn naam is Laure, ik ben zeventien en zit in 6VWO. Al sinds ik kan lezen, lees ik. Als ik geen boek of tijdschrift heb, zoek ik wel iets anders. Ik lees van alles, klassiekers, Amerikaanse young-adults en literatuur. Ik hoop dat door De Leesfabriek meer jongeren gaan lezen, niet alleen omdat het zo leuk is, maar ook omdat het je wereld zoveel groter maakt. Toen ik dit jaar aan de Radboud Universiteit een masterclass “Recensie schrijven” volgde van Kees ‘t Hart, raakte ik extra gemotiveerd om goede recensies te schrijven voor De Leesfabriek.

Christina EecenChristina Eecen: Ik ben Christina, 18 jaar en student Geneeskunde in Amsterdam. Ik ben met boeken opgegroeid en nog steeds probeer ik te lezen als het maar kan. Vroeger was ik veel te vinden op internet, waar ik fan fiction schreef en boekendiscussies voerde met mensen van over de hele wereld. Dat ik recensies ging schrijven, was dan ook een onvermijdelijk gevolg van mijn passie voor lezen en het geven van mijn mening. Ik vind recenseren een mooie en leuke manier om andere mensen aan te sporen om te gaan lezen en hun daarnaast ook boeken aan en af te raden. Door De Leesfabriek heb ik de laatste tijd ook boeken gelezen, die ik normaal nooit gelezen zou hebben en dat vind ik ook zo leuk aan deze site. Bijna elk boek dat je je kan bedenken, wordt hier door ons onder de loep genomen. Letterlijk dus een leesfabriek! Daar voelt iedereen die van lezen houdt zich thuis. Het klopt wat Ernest Hemingway ooit zei, ‘’There is no friend as loyal as a book’’.

Lore Evens: Hallo Leesfabriekfans. Mijn naam is Lore, ik ben 25 jaar en woon in Belgisch Limburg. Of ik nu 6, 12 of 18 jaar was, als ik naar de bibliotheek ging kwam ik altijd terug met een hoge stapel boeken. Als ik eenmaal begon te neuzen tussen die ellenlange rijen met boeken was het onmogelijk om er één boek uit te kiezen. Tijdens mijn zes studentenjaren werden de leesboeken vervangen door dikke cursussen, en het schrijven van boekverslagen werd ingeruild voor het schrijven van papers. Wat een gouden periode voor het behalen van mijn diploma’s betekende, betekende een zeer donkere periode voor mijn leescarrière. Na mijn studietijd had ik ein-de-lijk weer tijd om te boeken lezen en recensies te schrijven. Woorden hebben me altijd gefascineerd. Wat ik dan ook zo leuk vind is om te ontdekken hoe een schrijver zijn woorden op papier brengt. Het zal dan ook niet verbazen als ik zeg dat mijn boeken altijd vol met post-its zitten. Maar ik lees ook simpelweg graag omdat ik het oh zo leuk vind om eventjes in de huid van iemand anders te kruipen en helemaal in het verhaal te mogen verzinken. De periode van bibliotheekbezoekjes
ligt ondertussen achter mij. Ik spaar nu voor een gigantische boekenkast!

Jacoline3Jacoline Maes: Ik was zo’n meisje dat toen ze klein was, elke  woensdagmiddag naar de bieb ging, het maximum aantal boeken haalde en daarna haar moeder zo ongeveer dwong alle boekjes achter elkaar voor te lezen. Met lezen ben ik nooit gestopt. Gelukkig hoeft mijn moeder nu niet meer voor te lezen, want door te schrijven voor De Leesfabriek en door het ontdekken van de boekenbloggerswereld en alle leuke Booktubers is het alleen maar ‘erger’ geworden. Afwisseling van verschillende genres is voor mij een must en boeken kopen doe ik altijd teveel. Gelukkig zal ik nooit kunnen zeggen: ‘Ik heb alles gelezen wat ik wilde’, want er blijven maar goede boeken uitkomen en op De Leesfabriek zal ik mijn liefde voor deze goede boeken graag delen!

Marloes Otten:Ha boekenwurmen! Ik ben Marloes Otten en ik ben docente Nederlands. Inmiddels geef ik al een aantal jaar les op een middelbare school in Drenthe. Daar geef ik Nederlands aan de leerlingen in de onderbouw van mavo, havo en vwo. In mijn vrije tijd – en ook voor mijn werk – lees ik heel veel boeken. Van literatuur tot YA-boeken, van thrillers tot een enkele chicklit: alles komt langs! Je kunt mij dan ook niet blijer maken dan met een mooi boek. Dus: van Charles Lewinsky tot Herman Brusselmans en van Dimitri Verhulst tot Cis Meijer; bijna elke schrijver kan mij blij maken met een boek .

John SchrijnemakersJohn Schrijnemakers: Ik lees….. eigenlijk altijd. Nadat ik “het” eenmaal ontdekte is het nooit meer overgegaan. Sinds ik in 1994 een kinderboekwinkel opende in Amersfoort is mijn droom om alle kinderen en jongeren datzelfde te laten ervaren. Ik doe dat door in mijn eigen stad jongeren en boeken bij elkaar te brengen, door heel eigenwijs over alles in boekenland een mening te hebben en die ook nog eens luidkeels te ventileren. Op facebook op mijn eigen leesprofiel “John Leest” en natuurlijk ook op deze website. Ik maak deel uit van de selectiecommissie voor de kerntitels van De Jonge Jury en ben bestuurslid van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs. Ik ben met mijn eigen vier jongens en met mijn klanten meegegroeid. Ik lees vooral jongerenboeken en heb me de laatste jaren dan ook hard gemaakt voor een jongerenliteratuurprijs. Mijn motto is: voor iedereen is er een leuk boek!

Inge RedactieInge Speelman: Mijn leeshonger begon al heel vroeg. Als 5-jarige werd ik nooit later dan half 6 wakker. Om deze reden was het mij, door mijn aan slaapgebrek lijdende ouders, verboden om voor 7 uur uit bed te komen. Nu was het bar saai in mijn slaapkamer, dus was de enige mogelijkheid om te ontsnappen aan de verveling, lezen. Zodra de ogen open gingen, greep ik naar het boek onder mijn kussen: Bakkertje Deeg, Pinkeltje, Madelief , Arendsoog, de gebroeders Leeuwenhart … als het maar spannend was.  Om mijn leeshonger te kunnen voeden, ging ik elke vrijdagavond naar de bibliotheek. Met mijn vader. Weer of geen weer. Samen zaten we dan aan de leestafel van de bibliotheek om onze buit aan elkaar te tonen. Later werd mijn leeshonger aangewakkerd door programma’s zoals Nauwgezet en Wanhopig, waarin ik vooral ademloos luisterde naar Marquez en Konrád. Zij vertelden zo mooi, dat ik hun boeken meteen wel moest lezen. Dat heerlijke gevoel van blij zijn met de gekozen boeken en uitkijken naar een nieuw verhaal, een nieuwe ontdekking, is voor mij nog steeds het mooiste wat er is. Vandaar dat ik in de bibliotheek terecht ben gekomen. Omdat ik iedereen dat heerlijke gevoel wil bezorgen. Deed ik dat eerst alleen via de bibliotheek. Via de Leesfabriek wil ik heel Nederland aan een flinke leesverslaving helpen.

Jedidja Stikkelorum Jedidja Stikkelorum: Hoi, ik ben Jedidja! Ik ben dol op lezen: ik vind het geweldig om helemaal op te gaan in de wondere wereld van woorden en om andermans leven te betreden. Want, zoals Harper Lee het zegt: “You never really understand a person until you climb inside of his skin and walk around in it.” Sinds ik boeken recenseer voor De Leesfabriek ben ik in aanraking gekomen met heel andere, bijzondere genres en schrijfstijlen. Dit inspireert me bij het schrijven van mijn eigen verhalen: naast lezen ben ik namelijk ook verzot op schrijven! De beste manier om mijn schrijfambitie uit te leggen is door de woorden van James Michener te citeren: “I love writing. I love the swing of words as they tangle with human emotions.” Door te lezen word ik telkens opnieuw geprikkeld om dat te schrijven wat nog niet in woorden is vastgelegd. Waar ik eerst enorme fan was van spannende thrillers, ben ik nu ook de psychologische literatuur ingedoken. Het is prachtig om te zien hoe zinnen zich met elkaar verstrengelen en na diep graven een diepere laag kunnen blootleggen. Langzaam maar zeker zal je op die manier de geheimen die achter het papier schuilgaan ontdekken. Het enige wat je hoeft te doen is lezen! 

Marije TelMarije Tel: Hoi, ik ben Marije en ik ben derdejaars Geneeskunde student in Leiden. Als je me niet op het korfbalveld of zingend achter mijn piano vindt, ben ik hoogstwaarschijnlijk verdiept in een boek. Ik kan niet slapen zonder gelezen te hebben en op mijn kleine zolderkamertje struikel je over de boeken. Het liefst lees ik liefdesromans uit één van de vorige eeuwen of een verhaal waarbij ik mijn tranen lekker kan laten gaan. Alhoewel, sinds ik deel uitmaak van De Leesfabriek, waag zelfs ík me aan thrillers, met een lichte voorkeur voor engelstalig. Zo zie je maar: smaken verschillen, maar smaken veranderen ook! Het mooie aan De Leesfabriek is dat we elkaar uitdagen om ‘out of the box’ te denken. Grijp eens een boek dat je normaal zou laten liggen! Aangezien ik hoop nog véél nachten te kunnen slapen, zal ik nog véél avonden lezen. “I was born with a reading list I will never finish.” – Maud Casey

Redactie Valerie

Valerie Vaes: Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed. Het liefst van al lees ik op vakantie of gewoon gezellig in mijn zetel, zodat ik helemaal kan wegdromen en niemand me kan storen. En dan bedoel ik ook echt niemand. Ik hoop dat ik via De Leesfabriek mensen kan laten ontdekken dat lezen een geweldige hobby is!

De  Leesfabriek werkt helemaal zelfstandig en heeft niets te maken met grote uitgeverijconcerns of boekhandelsketens. De onafhankelijke webredactie bestaat uit enkele (iets oudere) leesgekken, maar vooral uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De Leesfabriek is dé plek waar jongeren hun informatie over boeken kunnen halen en met elkaar delen, of ze nu in Middelburg, Groningen, Amersfoort, Zaandam, Amsterdam of Gent wonen.

De Leesfabriek is een initiatief van het Leesbureau te Amersfoort.