Home » Over De Leesfabriek

Over De Leesfabriek

Om de een af andere reden lijkt het of lezen met plezier ophoudt als je zo’n 15, 16 jaar bent. Maar niets is minder waar. Er zijn steeds meer leuke, mooie en spannende boeken, die vaak geschreven zijn door jonge schrijvers, en met veel plezier gelezen worden door jongeren. De Leesfabriek blogt, maakt filmpjes en foto’s, kletst met schrijvers en zorgt dat jongeren met elkaar praten over boeken. De Leesfabriek is op Facebook, Twitter en Instagram te volgen en wil uitgroeien tot een plek op het web voor én door jongeren zelf.

De webredactie bestaat o.a. uit: Chelesey Broekhoven (Vl), Irene Bregman (Nl), Anna Coppieters (Vl), Remmelt Mastenbroek (Nl), Janine van der Molen (Nl), John Schrijnemakers (Nl), Marieke van Putten (Nl), Lisa Warners (Nl) , en Valerie Vaes (Vl). Daarnaast zijn er ongeveer 50 jongeren als gastblogger actief.

Chelsey Broekhoven: hey!, mijn naam is Chelsey en ik ben een geboren en getogen Limburger (Belgisch Limburg) met een passie voor lezen. Vanaf het moment dat ik als 10 jarig meisje de Geronimo Stilton boeken leerde kennen is mijn passie voor lezen alleen maar gegroeid. Van iemand die nooit graag las werd ik een fervent lezer. Toen ik eenmaal in het middelbaar zat en de Twilight boeken leerde kennen wist ik dat ik absoluut iets zou willen doen met boeken en dat is uiteindelijk gegroeid naar recensies schrijven en mijn enthousiasme over boeken delen met andere boekenwurmen via sociale media en mijn blog. Ik hoop dan ook dat ik dit enthousiasme met jullie hier kan delen op De Leesfabriek!

Irene Bregman: Hoi! Ik ben Irene en van jongs af aan al een boekenwurm. Woensdagmiddag of vrijdagavond bevond ik mij graag in de bieb en nam ik een stapel boeken mee naar huis om drie weken daarna weer terug te keren (of eerder..). Voorlezen werd thuis ook veel gedaan en hierdoor werd lezen nog leuker. Mijn eerste boek op de basisschool heette ‘De papegaai die kon praten’ en ook kan ik mij de boeken van Guus Kuijer nog herinneren. Dat waren niet de nieuwste boeken, maar als boekenwurm las ik alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg. De bieb is nog steeds een plek waar ik vaak kom, om reserveringen op te halen of lekker rond te snuffelen. Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Anna Coppieters: Hallo! Mijn naam is Anna en ik ben 21 zomers jong. Ik woon in Lokeren, maar ben student Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit van Gent. Alhoewel ik een trage lezer (of hoe noem je dat, ‘slowreader’?) ben, heb ik wel altijd een boek of mijn trouwe e-reader bij me. Zo worden die lange treinritten of het wachten bij de dokter een stuk interessanter. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je helemaal in het verhaal kan opgaan, je kan echt meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laten liggen. Naast recenseren voor de Leesfabriek, begeleid ik ook groep 6 in de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en lees ik samen met andere enthousiastelingen in een leesgroep voor volwassenen “De Paterlina’s”. Samen met de leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen en ik ben nog niet van plan om dit avontuur op te geven. En nu ga ik vlug verder lezen :).

Remmelt Mastenbroek: Ik ben Remmelt en ik lees te veel… Oh ja, Ik woon ergens in het midden van het land en wordt high van de geur van nieuwe boeken. Je kan me dan ook zowel verslaafd aan lezen noemen als aan het kopen van nieuwe boeken. Dit terwijl ik nog stapels boeken heb liggen die ik nog moet lezen. Er is voor mij dan ook geen enkel gevoel beter dan een regenachtige dag samen met een grote mok thee of een goede kop koffie en een goed boek in mijn handen. Wat ik nou het lekkere van lezen vind: is dat je jezelf zo makkelijk verliest in een andere wereld. Nouja, dat gevoel heb ik tenminste altijd… Het ene moment zit ik in de overvolle trein of tegen mijn boekenkast aan; maar dan opeens ‘Poef’ en ik sta in een bos omringd door vreemden die niet vreemd zijn, omdat je een seconde geleden nog over ze gelezen hebt. Met als grote droom om ooit zelf een boek te schrijven blijf ik tot die tijd maar lezen en oefenen op mijn eigen blog.

Janine van der Molen: Hoi allemaal! Ik ben Janine, student Economics and Business Economics aan de Rijksuniversiteit Groningen en al zo lang als ik mij kan herinneren leesverslaafd. In mijn vrije tijd is de kans groot dat ik word gespot met een goed boek en grote kop thee of koffie. Paperback of E-book, fantasy of thriller, Engels of Nederlands: op mijn to be read stapel ligt van alles wel wat. Een vaststaande top drie kan ik je niet geven, maar enkele ongetwijfelde favorieten blijven de verhalen van Harry Mulisch, Tom Clancy, Sarah J Maas, Tom Wood en William Shakespeare. Voor boekentips of een goed gesprek over een interessant boek sta ik altijd open!

Marieke van Putten: Hoi! Ik ben Marieke, student Medische Biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en ik hou ontzettend van boeken. Als kind werd ik vaak voorgelezen en toen ik zelf leerde lezen ging er een wereld voor me open. Er waren zoveel mooie boeken! Ik was dan ook vaak in de bibliotheek te vinden en ging altijd met een grote stapel boeken weer naar huis. Sinds een paar jaar lees ik meer dan ooit, met dank aan Goodreads en bookstagram (een instagram over boeken). Ik vind het heerlijk om mezelf onder te dompelen in een andere wereld en daar een paar uur door te brengen. Om mijn liefde voor boeken uit te dragen, begon ik twee jaar terug mijn blog. Ook ben ik erg actief op sociale media, waar ik veel klets met andere lezers.

John SchrijnemakersJohn Schrijnemakers: Ik lees….. eigenlijk altijd. Nadat ik “het” eenmaal ontdekte is het nooit meer overgegaan. Sinds ik in 1994 een kinderboekwinkel opende in Amersfoort is mijn droom om alle kinderen en jongeren datzelfde te laten ervaren. Ik doe dat door in mijn eigen stad jongeren en boeken bij elkaar te brengen, door heel eigenwijs over alles in boekenland een mening te hebben en die ook nog eens luidkeels te ventileren. Op facebook op mijn eigen leesprofiel “John Leest” en natuurlijk ook op deze website. Ik maakte deel uit van de selectiecommissie voor de kerntitels van De Jonge Jury en was bestuurslid van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs. Ik ben met mijn eigen vier jongens en met mijn klanten meegegroeid. Ik lees vooral boeken die (ook) voor jongeren aantrekkelijk zijn en heb me de laatste jaren dan ook hard gemaakt voor een jongerenliteratuurprijs. Mijn motto is: voor iedereen is er een leuk boek!

Redactie Valerie

Valerie Vaes: Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed. Het liefst van al lees ik op vakantie of gewoon gezellig in mijn zetel, zodat ik helemaal kan wegdromen en niemand me kan storen. En dan bedoel ik ook echt niemand. Ik hoop dat ik via De Leesfabriek mensen kan laten ontdekken dat lezen een geweldige hobby is!

Lisa Warners: Als bètastudent in mijn dagelijks leven is taal niet zeg maar echt mijn ding. Lezen is echter een constante in mijn leven. Ze geven de antwoorden op grote vragen en laten je de hemel ontdekken. Boeken zetten aan tot gesprekken met vrienden tijdens het diner. Het mooiste is als we boeken terug kunnen zien in wie wij zijn. Hoe dan? Stukjes van Scarlet (The Lunar Chronicles), Will (De Grijze Jager), Lizzy (Pride and Prejudice) en Hermelien (deze moet je weten) zijn terug te vinden in alles wat ik doe. Ik wens je van harte toe dat jij jouw karakters kan ontdekken – hopelijk kan De Leesfabriek je daarbij helpen.

De  Leesfabriek werkt helemaal zelfstandig en heeft niets te maken met grote uitgeverijconcerns of boekhandelsketens. De onafhankelijke webredactie bestaat uit enkele (iets oudere) leesgekken, maar vooral uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De Leesfabriek is dé plek waar jongeren hun informatie over boeken kunnen halen en met elkaar delen, of ze nu in Middelburg, Groningen, Amersfoort, Zaandam, Amsterdam of Gent wonen.

De Leesfabriek is een initiatief van het Leesbureau te Amersfoort.