Home » Over De Leesfabriek

Over De Leesfabriek

De Leesfabriek geeft ruimte aan jongeren die graag lezen.

Om de een af andere reden lijkt het of lezen met plezier ophoudt als je zo’n 15, 16 jaar bent. Maar niets is minder waar. Er zijn steeds meer leuke, mooie en spannende boeken, die vaak geschreven zijn door jonge schrijvers, en met veel plezier gelezen worden door jongeren. De Leesfabriek blogt, maakt filmpjes en foto’s, kletst met schrijvers en zorgt dat jongeren met elkaar praten over boeken. De Leesfabriek is op Facebook, Twitter en Instagram te volgen en wil uitgroeien tot een plek op het web voor én door jongeren zelf.

De webredactie bestaat o.a. uit: Irene Bregman, Anna Coppieters, Maaike ten Hoor, Remmelt Mastenbroek, John Schrijnemakers, Inge Speelman, en Valerie Vaes. Daarnaast zijn een aantal jongeren als gastblogger actief.

Irene Bregman: Hoi! Ik ben Irene en van jongs af aan al een boekenwurm. Woensdagmiddag of vrijdagavond bevond ik mij graag in de bieb en nam ik een stapel boeken mee naar huis om drie weken daarna weer terug te keren (of eerder..). Voorlezen werd thuis ook veel gedaan en hierdoor werd lezen nog leuker. Mijn eerste boek op de basisschool heette ‘De papegaai die kon praten’ en ook kan ik mij de boeken van Guus Kuijer nog herinneren. Dat waren niet de nieuwste boeken, maar als boekenwurm las ik alles wat los en vast zat. Inmiddels ben ik al vele boeken verder en dat hoeft voor mij niet per sé in bed of stoel, zolang ik maar kan lezen is staand, op een trapje of naast de stoel niet erg. De bieb is nog steeds een plek waar ik vaak kom, om reserveringen op te halen of lekker rond te snuffelen. Ook is het een gewoonte geworden om met een boek de deur uit te gaan: romans, thrillers, feelgood of YA, ik lees het graag.

Anna Coppieters: “Hallo! Mijn naam is Anna en ik ben 21 zomers jong. Ik woon in Lokeren, maar ben student Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit van Gent. Alhoewel ik een trage lezer (of hoe noem je dat, ‘slowreader’?) ben, heb ik wel altijd een boek of mijn trouwe e-reader bij me. Zo worden die lange treinritten of het wachten bij de dokter een stuk interessanter. Wat ik zo leuk vind aan lezen is dat je helemaal in het verhaal kan opgaan, je kan echt meeleven in de nieuwe wereld waarin je terecht komt en alles van de dagelijkse sleur even aan de kant laten liggen. Naast recenseren voor de Leesfabriek, begeleid ik ook groep 6 in de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en lees ik samen met andere enthousiastelingen in een leesgroep voor volwassenen “De Paterlina’s”. Samen met de leesfabriek heb ik al heel wat nieuwe boeken en schrijvers leren kennen en ik ben nog niet van plan om dit avontuur op te geven. En nu ga ik vlug verder lezen :).”

John SchrijnemakersJohn Schrijnemakers: Ik lees….. eigenlijk altijd. Nadat ik “het” eenmaal ontdekte is het nooit meer overgegaan. Sinds ik in 1994 een kinderboekwinkel opende in Amersfoort is mijn droom om alle kinderen en jongeren datzelfde te laten ervaren. Ik doe dat door in mijn eigen stad jongeren en boeken bij elkaar te brengen, door heel eigenwijs over alles in boekenland een mening te hebben en die ook nog eens luidkeels te ventileren. Op facebook op mijn eigen leesprofiel “John Leest” en natuurlijk ook op deze website. Ik maak deel uit van de selectiecommissie voor de kerntitels van De Jonge Jury en ben bestuurslid van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs. Ik ben met mijn eigen vier jongens en met mijn klanten meegegroeid. Ik lees vooral jongerenboeken en heb me de laatste jaren dan ook hard gemaakt voor een jongerenliteratuurprijs. Mijn motto is: voor iedereen is er een leuk boek!

Inge RedactieInge Speelman: Mijn leeshonger begon al heel vroeg. Als 5-jarige werd ik nooit later dan half 6 wakker. Om deze reden was het mij, door mijn aan slaapgebrek lijdende ouders, verboden om voor 7 uur uit bed te komen. Nu was het bar saai in mijn slaapkamer, dus was de enige mogelijkheid om te ontsnappen aan de verveling, lezen. Zodra de ogen open gingen, greep ik naar het boek onder mijn kussen: Bakkertje Deeg, Pinkeltje, Madelief , Arendsoog, de gebroeders Leeuwenhart … als het maar spannend was.  Om mijn leeshonger te kunnen voeden, ging ik elke vrijdagavond naar de bibliotheek. Met mijn vader. Weer of geen weer. Samen zaten we dan aan de leestafel van de bibliotheek om onze buit aan elkaar te tonen. Later werd mijn leeshonger aangewakkerd door programma’s zoals Nauwgezet en Wanhopig, waarin ik vooral ademloos luisterde naar Marquez en Konrád. Zij vertelden zo mooi, dat ik hun boeken meteen wel moest lezen. Dat heerlijke gevoel van blij zijn met de gekozen boeken en uitkijken naar een nieuw verhaal, een nieuwe ontdekking, is voor mij nog steeds het mooiste wat er is. Vandaar dat ik in de bibliotheek terecht ben gekomen. Omdat ik iedereen dat heerlijke gevoel wil bezorgen. Deed ik dat eerst alleen via de bibliotheek. Via de Leesfabriek wil ik heel Nederland aan een flinke leesverslaving helpen.

Redactie Valerie

Valerie Vaes: Hallo! Ik ben Valerie, kom uit België en ben, net als alle anderen hier, gek op lezen. Als ik eens vijf minuten niets te doen heb, neem ik een boek en begeef ik me naar een andere wereld. Waar ik ook ben, ik heb altijd een boek bij me. Welk boek dat is? Dat maakt helemaal niets uit! Van een bloedstollende thriller tot een historische roman tot een geweldig liefdesverhaal, alles is goed. Het liefst van al lees ik op vakantie of gewoon gezellig in mijn zetel, zodat ik helemaal kan wegdromen en niemand me kan storen. En dan bedoel ik ook echt niemand. Ik hoop dat ik via De Leesfabriek mensen kan laten ontdekken dat lezen een geweldige hobby is!

De  Leesfabriek werkt helemaal zelfstandig en heeft niets te maken met grote uitgeverijconcerns of boekhandelsketens. De onafhankelijke webredactie bestaat uit enkele (iets oudere) leesgekken, maar vooral uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar. De Leesfabriek is dé plek waar jongeren hun informatie over boeken kunnen halen en met elkaar delen, of ze nu in Middelburg, Groningen, Amersfoort, Zaandam, Amsterdam of Gent wonen.

De Leesfabriek is een initiatief van het Leesbureau te Amersfoort.