Voorproefjes

Hier een paar VOORPROEFJES van nieuw te verschijnen boeken. Als je verder gaat in de site vind je op de HOME-blog een heleboel recensies vóór en dóór lezende jongeren. Vaak van een vaste redacteur van DELEESFABRIEK, maar soms ook van een gastblogger. Kijk rond, geef je mening en deel wat je leuk vindt met anderen via Facebook, Hyves en Twitter. SCAN, LEES, DEEL EN LAAT VAN JE HOREN!

Francisco X. Stork, De laatste zomer van de krijgers des doods, Uitgeverij Lemniscaat, reeds verschenen
Pancho wil wraak. Zijn zus is vermoord – al denkt de politie daar anders over – en hij heeft gezworen de dader te doden. Omdat zijn vader is omgekomen bij een ongeluk en hij geen moeder meer heeft, belandt Pancho in St. Anthony’s Home. Daar krijgt hij de taak om D.Q., die een hersentumor heeft, bij te staan in zijn laatste dagen. Alsof hij nog niet genoeg met de dood werd geconfronteerd! Maar D.Q. zit nog vol levenslust. Hij schrijft het Manifest van de Krijgers des Doods, een plan om alles uit zijn korte leven te halen. En hij is verliefd, op Marisol. Hij wil niet sterven voor hij haar voor zich gewonnen heeft. Zal Pancho zich laten leiden door D.Q.’s visie en door zijn steeds sterkere gevoelens voor Marisol, of kiest hij er toch voor zijn wraakactie uit te voeren?

Daan Remmerts de Vries, Brave nieuwe wereld, Uitgeverij Querido, reeds verschenen
“Ik heb wel eens gedacht dat het niet slecht was om te worden opgevoed door mensen die zich moeilijk tot elkaar verhouden ? omdat zo?n opvoeding op een vanzelfsprekende manier zorgt voor wat barsten in je wereldbeeld.. Blijkbaar zijn er scheuren, ergens tussen al die onbevattelijke regels en praktische bepalingen, en door die scheuren kan het licht naar binnen komen. Het licht, waarin iets groeit.. De zonnestralen van de twijfel?” Aan het woord is Kas van Wallenstege: 17 jaar en individu. Weerbarstig levend in een dorp, in een omgeving waarin iedereen iedereen tracht te controleren. Als hij dan plotseling verdacht wordt van een misdrijf, raakt hij langzaam maar zeker steeds meer afgezonderd. Op filosofische wijze vertelt hij het ijzingwekkende verhaal van een eenling in een brave, nieuwe wereld..

Aidan Chamber, Dit is mijn dag, Uitgeverij Querido, reeds verschenen
Omdat korte verhalen steeds populairder worden, mede dankzij de opkomst van de nieuwe media, wilde Aidan Chambers een bundel maken met verhalen die niet alleen in boekvorm, maar óók van een beeldscherm prettiger leesbaar zijn. Het moment waarop een meisje voor het eerst durft op te komen voor zichzelf. Een jongen leest een boek dat zijn leven compleet verandert. Het schijnbaar onschuldige zoenspel dat dramatische gevolgen krijgt. In zestien verhalen over liefde, verraad en wraak beschrijft Aidan Chambers gebeurtenissen die je leven voorgoed veranderen. Verrassende verhalen die nog lang blijven nazinderen.
Miel Blok, Arie-Wubbo, Uitgeverij van Lindonk & De Bres, verschijnt in oktober

Arie-Wubbo is de uitvinder van de lepel waar geen saus aan blijft plakken en hoofdpersoon in de roman “Arie-Wubbo. De ultieme roadmovie…op papier.” van Miel Blok. Arie is een succesvol zakenman, maar loopt al sinds zo lang hij zich kan heugen, rond met een knoop in zijn maag. Na een gesprek met een psycholoog weet hij het: hij moet tijd maken voor leuke dingen in zijn leven. Dat neemt Arie-Wubbo wat letterlijk. Wat volgt is een bizarre roadtrip over grote delen van de Aardbol. Op zoek naar geluk stuit Arie op de meest absurde figuren en vreemde situaties. Alles om de knoop uit zijn maag te krijgen.
Het verhaal van Arie-Wubbo scheeuwt om muzikale begeleiding. Om de beleving nog meer als die van een heuse roadmovie te maken. Joep van Son (Nikoo, The Very Sexuals) en Jelle van Veenen waren enthousiast en verzorgden een complete soundtrack. Samen met Niels Philipsen (The Very Sexuals) en Mariska Louman (Sugarettes, Foam) hebben ze een swingende soundtrack gemaakt. Een van tracks vind je hier:
Your ego might grow Arie-Wubbo


Ursula Poznanski, Erebos, Uitgeverij Lemniscaat, verschijnt op 15 september

Dit is een boek dat grenzen doet vervagen, het is geschikt voor kids vanaf een jaar of 11 en volgens De Leesfabriek zul je het nog steeds waarderen als je 111 bent. Daarom presenteert De Leesfabriek óók Erebos. Wat gebeurt er als de grens tussen de virtuele en de echte werkelijkheid vervaagt? Op een Londense school gaat de illegale versie van een nieuwe, verslavende game van hand tot hand. Iedereen wil Erebos spelen – maar wie eraan begint, krijgt maar één kans: zodra je je niet aan de regels houdt of weigert een opdracht uit te voeren, word je eruit geknikkerd en kan je nooit meer inloggen. Ook Nick weet zijn handen op de game te leggen en komt terecht in de virtuele wereld van Erebos. Al gauw is er hij niet meer uit los te rukken, tot hij de opdracht krijgt iemand te doden. Hij weigert en wordt genadeloos uit het spel gegooid. Als zijn beste vriend vervolgens een ernstig ongeluk krijgt, realiseert Nick zich dat Erebos niet langer alleen een game is – het is angstaanjagende werkelijkheid.