In dit eerste deel van de serie “Het Spel” beginnen Julia en Robert aan het Grace College, een school in een afgelegen vallei in de Rocky Mountains. Vanaf het begin is duidelijk dat broer en zus ergens voor op de vlucht zijn. Dit prestigieuze college is zelfs op Google Earth niet terug te vinden. Hier zullen ze eindelijk veilig zijn. Maar dan leren ze Grace College kennen. Misteries omringen de school en de sfeer van het gebouw en de omliggende valei zijn duister. Wat voor gevaren schuilen er in het meer? En wat is er gebeurd met de leerlingen die 30 jaar geleden zijn verdwenen? Maar ook Robert heeft een mysterieuze gave…

Te midden van dit alles probeert Julia een leven voor zichzelf en haar broer op te bouwen. Daarbij helpen de nachtmerries van haar broer waarbij hij de hele school bij elkaar schreeuwt. Julia is bang voor wat hij op zulke momenten roept, want één ding is zeker: niemand mag achter hun geheim komen. Als er dan ook nog een meisje wordt vermist, weet ze al helemaal niet meer wie ze kan vertrouwen.

Als dit boek ergens goed in is, is het vragen oproepen. Helaas worden er zoveel vragen opgeroepen en zo weinig antwoorden of zelfs maar hints gegeven dat het boek al gauw frustreert. Tegen het einde van het boek worden er nog meer vragen opgeroepen, waar dan wel een antwoord op komt. Toch zijn er zo weinig aanwijzingen over de hoofdvragen, dat dit nog niet echt voldoening geeft. Het is alsof het boek begint met een hoofdverhaal voor de serie en dan in de tweede helft een verhaal voor dit boek begint. In dit geval hebben die twee verhalen weinig met elkaar gemeen, behalve dan de locatie en de hoofdpersoon. De sfeer van het boek is ook niet sterk. Je weet dat het dal duister is, omdat er staat “het dal is duister”, niet omdat je die duisternis ook vóélt. Al met al ebt de spanning die door de vragen in het begin opgeroepen wordt al gauw weg, omdat er te weinig gebeurt. Halverwege het boek blijft er slechts een vage nieuwsgierigheid naar de antwoorden over. Een klein lichtpuntje: het boek is niet erg dik, dus misschien als je alle delen achter elkaar leest de hoofdlijn toch nog duidelijk wordt. Maar an sich is dit boek niet de spannende thriller die het heet te zijn.

No Comments

Post a Comment