Litouwen, 1941

Lina zit ’s avonds aan haar bureau een brief te schrijven aan haar nichtje Joanna, wanneer er hard op de deur gebonsd wordt. Het is de NKVD, de Russische geheime politie. Ze komen Lina, haar moeder en haar broertje Jonas halen. Haar vader hebben ze al. Twintig minuten hebben ze om hun spullen te pakken en mee te komen. Een minuut langer en ze zullen het met de dood moeten bekopen.

Lina en haar familie worden op transport gezet naar een werkkamp in Siberië. Haar vader wordt afgevoerd naar een voor hun onbekende plek. Het werkkamp is een hel op aarde: dagelijkse vernederingen, honger, kou, uitputting en ziekte worden Lina’s nieuwe realiteit. Ondanks haar angst en haat voor de Russen, weigert Lina zich door haar nieuwe thuis naar beneden te laten halen. Haar tekeningen en haar verliefdheid geven haar net dat beetje kracht om vol te houden. Tekenend legt ze, met gevaar voor eigen leven, het leven in het kamp vast.  Elke dag hopend op een teken van haar vader.

Dit verhaal heeft nog dagenlang door mijn hoofd gespookt nadat het verhaal uit was. De schrijfster, zelf een nazaat van Litouwse vluchtelingen, heeft dit stuk in de geschiedenis aangrijpend en mooi verwoord. De scène die mij het meest is bijgebleven is de scène waarin Lina er, in het kamp, achterkomt dat niet alles zwart-wit is. Ze heeft een mede gevangene wel heel verkeerd heeft beoordeeld. In het kamp heeft namelijk niet iedereen de luxe om een keus te hebben.

Ondanks alle ellende, is Lina’s verhaal hét voorbeeld van de veerkracht van de mens. Onder welke omstandigheden dan ook, is elk korreltje hoop voldoende om door te gaan en niet op te geven. Eigenlijk zijn er geen woorden om dit verhaal recht te doen. Lees en ervaar het zelf.

Hieronder nog een uitgebreid interview met de auteur door Sanne Vliegenthart. Sanne heeft een YouTube-kanaaal met al meer dan 150 maffe/slimme/mooie boekenvlog’s: ga na het bekijken van dit interview naar ‘booksandquills’ voor meer inspiratie!

Schaduwliefde / Ruta Sepetys / vertaling door Michèle Bernard / Uitgeverij Moon / 2011 / 360 pag. / ISBN 97890488090011

No Comments

Post a Comment