Alexa Westerhof vecht al haar hele leven. Tegen klasgenoten die niet bevallen. Tegen haar moeder. Maar vooral tegen haar vader, die ze nooit heeft leren kennen. Haar moeder vertelt haar bijna niets over haar vader; zelfs zijn naam blijft onbekend. Als ze wordt aangenomen om haar studie Engels een jaar voort te zetten op Cranforth Park University grijpt ze de kans om weg te komen uit haar huidige leven met beide handen aan. Als haar verloren jeugdvriend Sander daar ook blijkt te studeren en zelfs een van haar huisgenoten wordt, lijkt haar leven niet meer stuk te kunnen. Maar net als ze denkt dat ze alles achter zich heeft gelaten, haalt haar verleden haar in. Het blijkt dat haar vader niet lang na haar geboorte is gestorven. Dat maakt het nog moeilijker te verhapstukken dat haar vader op dezelfde universiteit heeft gestudeerd en dat sommige docenten hem erg goed gekend hebben. Het drama wordt compleet als blijkt dat ze een bijzonder geschenk van haar vader heeft geërfd: de mogelijkheid magie te gebruiken.CPU heeft namelijk een verborgen doel. In een schaduwwereld worden magiërs opgeleid in bijna alle gebieden van de (witte) magie. Dat is  de reden waarom Alexa naar de universiteit mocht komen. Ze moet kiezen: zal ze zich, naast haar gewone studie, in de magie verdiepen, of wijst ze resoluut alles wat met haar vader te maken af? Want ook de magische wereld blijkt duistere geheimen te hebben…

Dit boek heeft mij bewezen dat goede fantasy van Nederlandse bodem niet helemaal een fabeltje is. Natalie Koch heeft een prachtig boek neergezet. Alexa’s worstelingen met zichzelf en haar verleden komen indringend naar voren. Dat is naar mijn mening ook de grootste kracht van dit boek. Het is helemaal niet moeilijk je in Alexa te verplaatsen. Het duurt wat langer om aan de schrijfstijl van Koch te wennen, maar als je daar eenmaal doorheen bent leest het juist heel prettig. De verhaallijn rond Alexa, haar vader en de magie zit ook goed in elkaar. Wel zitten er in het verhaal nog wat ‘subverhalen’. De ervaringen die Alexa hier opdoet worden vaak wel weer in het verhaal verwerkt, maar zijn niet altijd even noodzakelijk. Daarnaast zijn niet alle delen even origineel, waardoor je soms even denkt dat je The Lord of the Rings of Harry Potter aan het lezen bent. Gelukkig ontwikkelt het verhaal zich tegen het einde tot een origineler en meer samenhangend geheel. Daardoor heeft Koch ondanks de herkenbare elementen wel een eigen verhaal weten te ontwikkelen. Wat in dit boek ook echt anders is dan in bijvoorbeeld Harry Potter, dat voor jongere lezers geschreven is, is dat in De Verborgen Universiteit ook veel aandacht wordt besteed aan Magie&Ethiek. Naast een duidelijk zwart en wit wordt er gekeken naar een groot grijs gebied, waar verschillende meningen naar boven komen. Dat maakt dat De Verborgen Universiteit echt een ander gebied van de magie betreedt dan de meeste andere fantasyboeken. Samen met Alexa’s strijd met zichzelf maakt dat dit boek het lezen zeker waard.

No Comments

Post a Comment