“Traag, ouderwets, een simpel boek”. Zo wordt, ‘Brooklyn’, het zesde boek van de Ierse auteur Colm Toíbín ook wel omschreven in diverse
recensies. Gelukkig alleen maar om er kwalificaties als “oog voor detail (1), subtiel(2), psychologische diepgang(3)” aan toe te voegen.’ Brooklyn’ is een roman waarin heel verschillende werelden elkaar raken en dat wil nog wel eens schuren. Op het raakvlak van die twee werelden vinden we een jong, bijna naïef meisje.

In de vijftiger jaren woont  Eilis Lacey met haar moeder en oudere zus Rose in een leeggelopen, klein Iers dorpje. Iedereen die iets wil worden trekt weg, naar Dublin of naar het Engelse Manchester. Eilis volgt een boekhoudopleiding en heeft een klein baantje bij de plaatselijke kruidenier, maar eigenlijk heeft ze geen enkel perspectief op een leuk baan (lees: toekomst). Dan krijgt ze de mogelijkheid naar NewYork te verhuizen en daar wel werk te vinden. Met veel oog voor detail (1)beschrijft Toíbín hoezeer de jonge Eilis op zichzelf wordt teruggeworpen. Subtiel (2) beschrijft hij haar twijfels en angsten bij vrijwel alles wat ze buiten de vier muren van haar eigen kleine huisje tegenkomt. De oceaanoversteek, de heimwee van de eerste maanden, de overrompeling van een eerste liefde met de Italiaanse loodgieter Tony…  En dan tijdens een bezoek aan Ierland is er een hernieuwde kennismaking met een oude vriend . Waren het tot dan de omstandigheden die veranderden, nu is het Eilis die zelf sturing moet geven aan haar leven. Haar  bestaan wordt helemaal door elkaar geschud en alleen de psychologische diepgang (3) in Toíbíns boek maakt dat ‘Brooklyn’ geen keukenmeidenroman, maar een historische roman van wereldklasse is.

No Comments

Post a Comment