Deze roman vertelt één verhaal in twee lijnen. Tamar is vijftien wanneer haar grootvader zelfmoord pleegt. Ze begrijpt er niets van en is in eerste instantie boos op hem omdat hij zonder – duidelijke reden – iedereen in verdriet achterlaat. Pas na een maand of drie maakt ze de doos open die opa voor haar heeft achtergelaten. Het is niet meteen duidelijk wat ze moet met de inhoud. Een cryptogram, een bundel geld, 4 landkaarten en nog een paar dingen waarvan ze niet precies weet wat het is. Na verloop van tijd wordt het duidelijk dat de spullen in de doos een boodschap vormen. Samen met Yoyo, een wat oudere vriend, gaat ze op zoek naar het antwoord.

De lezer heeft in de tweede verhaallijn al een paar aanwijzingen gekregen. Tamar is vernoemd naar een Engelse spion die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Nederland is gedropt. Samen met zijn vriend, met de codenaam Dart, houden ze zich schuil ergens op de Veluwe, vlak bij de boerderij van Marijke Maartens. Marijke is Tamars vriendin, maar dat weet Dart dan nog niet. Tamar en Dart hebben de opdracht het versplinterde Nederlandse verzet te verenigen. Ze moeten voorkomen dat er solistische sabotage-acties worden uitgevoerd, die alleen nog maar méér onnodige executies tot gevolg hebben. Langzaam ontrafelt Tamar het raadsel dat opa voor haar verborgen hield, want waarom heeft hij het haar niet gewoon kunnen vertellen?

‘Tamar’ is een knap geconstrueerde en stilistisch mooie roman. De oorlog is natuurlijk een dragend thema, maar eigenlijk is het een prachtig liefdesverhaal. De ontberingen in de oorlog, de eenzaamheid van de onderduikers, het lange, saaie wachten onder hoogspanning heeft Mal Peet goed beschreven. Het is de grauwe achtergrond waartegen liefde en hoop opflakkeren en een mooi tegenwicht tegen de ellende bieden. Waar de andere boeken van Mal Peet een veel eenvoudiger verhaal over een voetbalheld vertellen heeft hij met ‘Tamar’ een mooie roman met diepte geschreven. Een aanrader voor de liefhebbers van Aidan Chambers’ ‘Niets is wat het lijkt’. Ook hierin staat de relatie tussen tussen een Engelse tiener en zijn Nederlandse familiewortels centraal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

No Comments

Post a Comment