Spelen of niet spelen. Naar de oorlog gaan of niet. Verklikken of niet verklikken. Soms kiest een mens omdat hij niet anders kan. Als Ward in het dorp komt wonen, verovert hij met zijn geestdrift en saxofoon de harten van de familie Claessen. Hij blaast met zijn prachtige klanken nieuw leven in Ons Verlangen, de fanfare die de familie op de been houdt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Muziek houdt hen levend en dus is er geen andere keuze dan te blijven spelen. Renée wordt verliefd op hem, Jef wil niets liever dan zijn beste vriend zijn, en hij steelt Remi’s hart door hem te leren op al zijn vingers te fluiten. Ward en Jef dromen ervan held te worden en iets goeds te verrichten. Maar wat is goed? Als ze in aanraking komen met het VNV (Vlaams Nationaal Verbond) krijgen ze eindelijk de kans hun heldenmoed te tonen: aan het Oostfront zijn ze hard nodig om hun eigen land te beschermen. Lafheid, de woede van zijn ouders en de onwetendheid van zijn kleine broertje Remi houden Jef tegen, maar Ward gaat zijn verwachte heldenstatus vol vertrouwen tegemoet.

Aan het eind van de oorlog blijkt de droom alleen voor Jef uit te zijn gekomen: hij krijgt een medaille wegens de moed die hij heeft getoond bij het saboteren van een actie van de VNV. Jef is de held van het dorp, een lichtpunt in de ellendige wederopbouw na ’45. De heldenstatus verbergt Jefs
angstige houding en depressiviteit – en zijn grote geheim. De medaille is een leugen, en die wetenschap maakt Jef kapot. Als Ward na de oorlog terugkomt en Jef tegen hem moet getuigen, komt alles uit. Of toch niet?

Dit verhaal maakt de lezer er pijnlijk bewust van dat je altijd kiest wat jou op dat moment het beste lijkt, en hoe dat uit kan pakken. Iedereen in het boek kent zijn eigen foute keuzes, zijn geheimen en frustraties. Behalve Remi. Het liefst houden ze hem klein, zodat hij nog lang voor verlichting en mirakels kan zorgen. Maar niemand blijft klein in de oorlog, en ook Remi raakt zijn onschuld voorgoed kwijt. In het boek worden de verschillende verhalen van Jef, Renée, Remi en Ward afgewisseld, zodat je als lezer iedereen leert kennen, en je erachter komt dat je sympathie niet altijd ligt bij wie je het verwachten zou. De situaties in het boek (verliefdheid, muziek, een beste vriend willen hebben en zijn, een held willen zijn) zijn herkenbaar, maar krijgen een enorme lading door de tijd waarin het zich afspeelt. In de oorlog is niet elke verliefdheid mogelijk, houdt muziek je op de been, is je beste vriend misschien wel je vijand en kan je zomaar de verkeerde keuze maken en nooit die held worden die je wilde zijn. Soms is de beste oplossing voor een leugen zwijgen en liegen. Een prachtige optekening van vriendschap, karakter, oorlog, maar bovenal van een tevergeefse zoektocht naar de hemel met desastreuze gevolgen.

Trailer op leesmij.nu

No Comments

Post a Comment