Het gebeurt niet vaak. Er komt een succesvolle game uit en de verhaallijn wordt gebruikt om een boek te schrijven. En dan niet zo’n dun dingetje van 100 pagina’s, maar een lekker verhaal in 450 (ruim opgezette) pagina’s. Het is ze nog gelukt ook. Net zoals de films van Tomb Raider laat dit boek je vergeten dat er een game ten grondslag lag aan het boek, in plaats van andersom.

Het boek begint in Florence, 1476. Wat eerst een vechtpartij uit rivaliteit tussen twee erfgenamen van concurerende banken lijkt te zijn, ontvouwt zich algauw tot een eeuwenoude strijd waarin beide families verwikkeld zijn. Met beroemde personages als Lorenzo de Medici, Leonardo da Vinci en Machiavelli wordt het oude verhaal van de strijd van de Assassijnen tegen de Tempeliers opnieuw tot leven gewekt. Ezio Auditore, hoofdpersoon van dit boek, ontwikkeld zich tot een waardig sluipmoordenaar en pleegt mening gruwelijke moord in de romantische straatjes in Italië.

Assassins Creed is een heerlijk, vlot verteld maar vaak ook gruwelijk beschreven actieboek. Als de moorden eenmaal beginnen, valt er op bijna elke pagina wel minstens 1 dooie; vaak zijn het er meer. Dit boek is dus niet aan te raden voor mensen met een zwakke maag.

De vlotte stijl en de vele actie maken dit boek aantrekkelijk om te lezen, ook voor mensen die normaal niet zo snel dikke boeken lezen. Alleen het vele Italiaans dat er tussendoor staat kan sommigen afschrikken. Meestal heb je deze korte kreten gelukkig niet nodig voor het verhaal en mocht het Italiaans je nieuwsgierig maken: achterin staat een lijst met de vertalingen. Als je de game van Assasins Creed hebt gespeeld zal je veel van het verhaal van Assasins Creed II herkennen. Dit boek heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt naar de game. Ik hoop dat het ook andersom werkt. Want dat is dit boek waard.

Assassin’s Creed – Renaissance / Oliver Bowden / vertaald door  /Uitgeverij  De Fontein / 2011 / 544 pag. / ISBN 9789026128400

No Comments

Post a Comment