Jeugdthrillers, of zoals dat tegenwoordig heet: Young Adult thrillers, is een genre wat in Nederland niet veel wordt geschreven. De meeste
boeken gaan over feel-good thema’s of problemen van allerlei aard maar een thrillerelement komt niet vaak voor. Alleen al daarom is Martine Kamphuis’ boek Zwemmen zeer bewonderenswaardig. Als het boek dan ook nog goed geschreven is dan maakt mij dat extra blij! Martine Kamphuis heeft in het verleden al een aantal psycholische thrillers voor volwassenen. Het psychologische aspect werkt zij in dit boek ook goed uit. Niet zo zwaar als in haar andere boeken. De doelgroep is uiteraard ook een andere.

Het verhaal is goed opgebouwd. Sofie heeft het erg moeilijk na de dood van haar vader en kan niet bij haar moeder terecht en een tante waarbij ze terecht ziou kunnen gaat een lange reis maken. Haar prestaties op school lijden erg onder haar gemoedstoestand. Na een gesprek met iemand op school wil zij wel gesprekken aangaan maar dan niet met de voorgestelde persoon maar met de erg populaire leraar Nederlands : Hugo Deflo. Sofie bloeit weer op, maar zijn de motieven van Hugo wel zo nobel? Langzaam raakt Sofie verstrikt in het web van Hugo en kan en wil er ook niet meer uitkomen. Ze wordt echter steeds onzekerder mede door Hugo’s gedrag. Carlo, een ex-vriendje, die wel nog erg veel om haar geeft probeert haar aandacht te trekken, maar dat lukt niet echt!

Martine Kamphuis schreef een boek dat volgens mij prima aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Het thema is pittig: ongelijke machtsverhoudingen: leraar versus leerling. De schrijfwijze is niet te zwaar zodat je het verhaal wil verder lezen en de het einde is misschien wel
verrassend maar ik denk dat het in dit boek wel prima is! Een aanrader dus en misschien ook wel voor volwassenen en ook voor op scholen om een zware problematiek aan te snijden.

Deze boekbespreking is geschreven door Wim Krings van www.thrillerboek.nl

Zwemmen / Martine Kamphuis / Uitgeverij Verbum Crime / 2011 / 198 pag. / ISBN 9789461090218

No Comments

Post a Comment