Leo is op de terugweg naar de camping als in de bergen het onweer losbarst. Hij neemt een shortcut om sneller bij de camping te zijn, maar stort onverwachts naar beneden, een diepe grot in. Daar lig je dan op de bodem met een gebroken enkel, zonder eten of drinken en met een mobieltje dat alleen geen bereik weergeeft. Leo staart omhoog naar de lucht en schreeuwt zich schor in de hoop dat iemand hem zal horen. Wanneer dat geen effect heeft onderzoekt hij zijn grot. Aan de kist in de grot te zien, zijn hier eerder mensen geweest. Om precies te zijn, is dit de grot waar Nanou zich af en toe terugtrekt wanneer ze aan de strenge regels van haar moeder wil ontsnappen. Nanou vindt Leo. Opgelucht denkt Leo gered te zijn, maar die redding neemt een heel andere vorm aan dan hij had kunnen denken. Nanou is namelijk helemaal niet van plan om Leo uit de grot te halen. Maar waarom niet? Waarom zorgt ze toch voor hem als hij in de grot moet blijven? En waarom ziet Leo Vincent, Nanous vriend, nooit  terwijl ze zegt dat hij in de buurt is?  Terwijl Leo in de grot probeert antwoord op zijn vragen te krijgen, is op de camping waar hij staat met zijn vriend David, de pleuris uitgebroken. Weer iemand verdwenen, net als jaren terug. Toen verdween er een meisje om nooit weer gevonden te worden. Leo’s ouders en David zijn gek van ongerustheid. Nu er nieuwe zoekacties komen, meldt ook de familie van het verdwenen meisje zich opnieuw in het dorp.

Een spannend verhaal dat door drie mensen verteld wordt. Hierdoor grijpen alle losse gebeurtenissen een voor een in elkaar als de radertjes van een klok. Door de sprongen van het ene perspectief naar het andere blijf je nieuwsgierig naar wat er nu onthuld zal worden. Met prachtige zinnen als mijn ogen snoepten van zijn gezicht geeft Marian de Smet het verhaal een bijna sprookjesachtige sfeer, die wonderlijk mooi bij de eigentijdse setting van het verhaal passen. Het laatste hoofdstuk vind ik het allermooist. Omdat het past en de hoop geeft op een mooi vervolg van het verhaal van Leo en Nanou.

Geen bereik / Marian De Smet / Uitgeverij Moon / 192 pag. / 2011 / ISBN 9789048808908

No Comments

Post a Comment