Augustus 1611 breekt er een storm los langs de kust van Japan, boven het schip de Alexandria. Aan boord van de Alexandria vaart Jack, die vreest dat deze nacht zijn laatste zal zijn. Het schip slaat lek op het rif en maakt veel water. Als door een wonder bereikt ze toch land en de bemanning lijkt gered.  Lijkt, want terwijl de Alexandria in de baai ligt, verschijnt er een Japans piratenschip. Die dag verliest Jack alles, behalve zijn leven. Jack wordt na de aanval wakker in een huis dat hij niet kent, omringd door vreemden. Jack wordt opgenomen door een Japans gezin en zal snel moeten leren. Want zonder de taal te kennen, te weten aan welke omgangsvormen hij zich moet houden en zo de mensen die hem omringen te begrijpen, zal het moeilijk worden om terug te keren naar Engeland.  Nu laat die terugkeer op zich wachten, want Jack’s redder, samoerai Masamoto, heeft zijn eigen plannen voor Jack. En dan is er nog de mooie Akiko. Kiezen voor Engeland of voor een nieuw leven? Dat is de vraag die Jack bezig houdt. Maar belangrijker nog dan dit dilemma is de vraag: kan Jack Japan wel verlaten zonder de moord op zijn vader gewroken te hebben?

Het verhaal De weg van de krijger had me meteen vanaf de eerste bladzijde in haar greep. Door de gedetailleerde beschrijving van personen en van Japan, kon ik moeiteloos voor me zien hoe Japan er in 1611 uitgezien moet hebben. De personages krijgen allemaal diepte door de manier waarop je ze leert kennen. Doordat de personages diepte hebben, komt het verhaal om hen heen ook mooi tot leven.  Bijzonder is de beschrijving van Jacks pogingen om de Japanners en hun cultuur te leren begrijpen. Dit valt hem zwaar en je voelt de frustratie met hem mee als hij weer eens, zonder het te weten, een etiquette regel heeft gebroken. Zeker een aanrader voor de liefhebbers van historische romans. Het is een eerste deel van de serie De jonge Samoeirai.

En voor de liefhebbers een ietwat afwijkende voorleessessie door Chris Bradford himself…

De weg van de krijger / Chris Bradford /Vertaald door J. Matla en Martijn J. Adelmund / Uitgeverij De Boekerij / 2009 / 256 pag. ISBN 9789089680082

No Comments

Post a Comment